Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na sałatkę:
 200 g mięsa z uda kurczaka
 4 ziemniaki
 3 jajka
 2 szt. awokado
 4 szalotki
 50 g świeżego szpinaku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól, pieprz

Składniki na sos:
 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
 1 łyżka pasty sezamowej tahini
 1 łyżka chrzanu tartego
 2 łyżki majonezu
 ½ łyżeczki cukru
 otarta skórka z 1 limonki

Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

Smacznego!

Authors
Top