Archiwum
2021 • 2020 • 2019 • 2018 • 2017 • 2016 • 2015 • 2014
2021- wtorek, 23 lutego Bajgle, a może tradycyjne sandwiche? Propozycje kanapkowe z różnych stron świata (Potrawy)
- wtorek, 23 lutego Jak karmić dziecko w 2021 roku zgodnie z najnowszymi zaleceniami dotyczącymi zasad żywienia zdrowych niemowląt? (Potrawy)Karmienie piersią zalecane jest nawet w przypadku infekcji Covid-19 u mamy, która ma łagodne objawy: „Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego i Konsultanta Krajowego w dziedzinie neonatologii, większość matek z podejrzeniem zakażenia lub zakażonych SARS-CoV-2, które nie mają objawów lub są one łagodne, może karmić piersią od pierwszych chwil po urodzeniu
- poniedziałek, 22 lutego Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb? (Potrawy)Badania wykazują, iż Polacy jedzą dwukrotnie mniej ryb niż mieszkańcy innych krajów europejskich. Edukacja od małego może to zmienić, a pomocny w tym będzie projekt edukacyjny Skarby Bałtyku. Edukacja w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, obszary połowów i okresy ochronne, zasoby Morza Bałtyckiego oraz żyjące w nim gatunki ryb i ich znaczenie w racjonalnym, prawidłowym żywieniu - te i wiele innych kwestii podejmuje program edukacyjny Skarby Bałtyku, skierowany do dzieci i młodzieży z klas I-VIII szkół podstawowych.
- niedziela, 21 lutego W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych – raport o stanie zdrowotnym Polaków (Potrawy)
- wtorek, 16 lutego Szybki obiad – poznaj patent na kluski leniwe (Potrawy)Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia.
- środa, 10 lutego Walentynki – Wraz z Appetitą rozkochaj się w… afrodyzjakach! (Potrawy)O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.
- wtorek, 9 lutego Szybki obiad – poznaj patent na kluski leniwe (Potrawy)Ale czemu leniwe? Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia. Choć ze względu na skład nazywane są także pierogami, to bardziej pasuje do nich określenie: kluski.
- poniedziałek, 8 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli ulubione święto kulinarne Polaków (Potrawy)Jakimi pizzaloverami jesteśmy? Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Dane Glovo pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie wybieramy także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy włoskich przysmaków. Polacy chętniej wybierają lokalne pizzerie, niż te zrzeszone w przez globalne sieci - 56% zamówień pochodzi właśnie z pojedynczych lokali.
- niedziela, 7 lutego Walentynkowa kolacja 2021 w wersji fit (Potrawy)W menu na wyjątkowe okazje nie może zabraknąć przystawki. W tej roli świetnie sprawdzą się domowej roboty focaccie z aromatycznym rozmarynem, ale w wersji z pełnoziarnistą mąką. Idealnym uzupełnieniem dla chrupiących chlebków we włoskim stylu będą lekkie pasty – klasyczny hummus, pasta z suszonych pomidorów albo z prażonego słonecznika, czy z pieczonej papryki i orzechów włoskich.
- piątek, 5 lutego Karnawałowe przekąski bez laktozy (Potrawy)Trwa radosny okres karnawału, który kojarzy się z zabawą, przebieraniem się w kolorowe stroje i zajadaniem słodkościami, takimi jak pączki czy faworki. Czego w tym okresie nie może zabraknąć na stole? Odpowiedź jest prosta – przekąsek! Co jednak zrobić, gdy ktoś z naszych domowników lub gości ma nietolerancję laktozy? Co przygotować, by wszyscy mogli cieszyć się karnawałowymi smakami?
- poniedziałek, 25 stycznia W 2021 roku lekko zaczynaj i kończ dzień! Śniadanie zjedz jak król – Kolację jedz jak żebrak? Nie do końca! (Potrawy)
- poniedziałek, 25 stycznia 5 praktycznych porad, dzięki którym wytrwasz w swoich noworocznych postanowieniach (Potrawy)
- sobota, 23 stycznia Popularni influencerzy kulinarni stają do bitwy. Startuje „Pojedynek Smaku”. (Potrawy)
- piątek, 22 stycznia Kiszonki na zdrowie z Ewą Wachowicz i Appetitą! Autorskie przepisy ekspertki smaku i stylu! (Potrawy)
- wtorek, 19 stycznia Wyjątkowy sernik z przepisu babci – niespodzianka na Dzień Babci i Dziadka (Potrawy)
- niedziela, 17 stycznia Legia Warszawa przedłuża umowę strategicznego partnerstwa z PepsiCo (Potrawy)
- poniedziałek, 11 stycznia Nie tylko z Dniem Babci i Dziadka. Dlaczego dieta dla seniora powinna na stałe zagościć w grafiku naszych bliskich? (Potrawy)
- poniedziałek, 28 grudnia Spraw, by tegoroczny sylwester był najbardziej wyjątkową imprezą roku (Potrawy)
- poniedziałek, 28 grudnia Ser Edamski – nie bez powodu jeden z najpopularniejszych serów żółtych na świecie (Potrawy)
- wtorek, 22 grudnia Co jeść zimą, aby wzmocnić naszą odporność? (Potrawy)Niskie temperatury, krótkie dni, częste infekcje, stres – to wszystko sprawia, że możemy potrzebować dodatkowej energii. Warto więc zadbać o to, by w naszym menu pojawiło się więcej ciepłych i zdrowych dań z wykorzystaniem dostępnych warzyw i owoców.
- wtorek, 22 grudnia Jak stworzyć niezapomniane święta? (Potrawy)Nadchodzą długo wyczekiwane święta – czas radości, rodzinnych przygotowań, wspólnych spotkań przy stole… I chodź w tym roku święta będą inne niż zwykle, to warto podtrzymać tradycje i celebrować wyjątkowe chwile wraz z najbliższymi, delektując się smakiem wspaniałych, bakaliowych specjałów!
- wtorek, 22 grudnia Eko dom w górach wygrała (Potrawy)Jest większy i piękniejszy niż myślałam… i te niesamowite widoki! – powiedziała przejęta Pani Aneta. Zwróciłam również uwagę na to, że wszystko jest tak pięknie urządzone, wszystko idealnie skomponowane, pasujące do siebie, każdy detal. Widać, że projektant nad tym pracował i super, że zadbano o to, by dom był eko. Panele fotowoltaiczne zainstalowane na dachu na pewno pomogą zminimalizować koszty użytkowania.
- niedziela, 20 grudnia Dom pachnący wypiekami (Potrawy)Jeśli boimy się nowości lub po prostu cenimy sobie prostotę i lubimy sprawdzone smaki, warto postawić na klasykę. Wiele osób powie, że nie ma Świąt bez sernika z rodzynkami. Ten w wersji wiedeńskiej jest niesamowicie lekki, puszysty i pyszny. Jego sekret tkwi w skórce pomarańczowej i dobrym twarogu.
- niedziela, 20 grudnia Kolejna piekarnia Asprod Drive w Szczecinie umożliwi bezpieczne zakupy tuż przed Świętami (Potrawy)Pieczywo i inne wyroby piekarnicze to produkty pierwszej potrzeby dla wielu naszych Klientów, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego zdecydowaliśmy się uruchomić kolejny punkt drive-thru właśnie teraz, aby jeszcze więcej mieszkańców Szczecina mogło skorzystać z tej wygodnej alternatywy.
- sobota, 21 listopada Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki? (Rozrywka)
- poniedziałek, 16 listopada Już co piąty uczeń z nadwagą – jak skomponować dietę dziecka w czasie pandemii? (Rozrywka)
- niedziela, 8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jak wygląda dieta Polaków? (Rozrywka)
- sobota, 7 listopada Zakupy spożywcze online w czasie pandemii – dostępne dla coraz większej liczby Polaków (Rozrywka)
- piątek, 6 listopada Co 10 Polak wyrzuca jedzenie, bo nie wie co z nim zrobić: jak można to zmienić? (Rozrywka)
- piątek, 6 listopada Ser Hochland Burger&Toast – najlepszy kompan dań i przekąsek na ciepło (Rozrywka)
- piątek, 6 listopada 8 listopada przypada Dzień Śniadania – dlaczego warto je jeść – szczególnie teraz? (Rozrywka)
- środa, 4 listopada 36 kilogramów chleba zjada rocznie statystyczny Polak: jak wybrać ten najzdrowszy? (Rozrywka)
- poniedziałek, 2 listopada Otwarta współpraca, czyli usługi delivery zaangażowane społecznie (Rozrywka)
- poniedziałek, 2 listopada Gotowa do upieczenia kaczka z farszem z kaszą i grzybami w ofercie Kaufland (Rozrywka)
- czwartek, 1 października Owocowe szaleństwo – kuszące smakiem koktajle z napojami owocowymi Hellena (Rozrywka)
- środa, 30 września Dieta wegetariańska u dzieci – czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny i zdrowy dla najmłodszych? (Rozrywka)
- środa, 30 września Sezonowe letnie smaki na talerzu Owocowo-warzywne inspiracje dla dzieci i rodziców (Rozrywka)
- środa, 30 września Artykuły gospodarstwa domowego inaczej – do czego wykorzystuje je szef kuchni? (Rozrywka)
- wtorek, 29 września Warzywa i owoce w diecie dziecka – w jakiej formie smakują im najbardziej? (Rozrywka)
- poniedziałek, 21 września Powakacyjny niezbędnik pracującej mamy: Rozpoczęcie roku szkolnego w 5 krokach (Rozrywka)
- poniedziałek, 21 września Apetycznie przyprawiona sałatka – Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz (Rozrywka)
- poniedziałek, 21 września Historia zupy – niezwykłe losy królowej polskiej kuchni (Ciekawostki, Regionalne, Zupy)
- środa, 16 września Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność (Rozrywka)
- niedziela, 13 września Co właściwie włożyć dziecku do śniadaniówki? Czy jest w nich miejsce na coś słodkiego? (Rozrywka)
- niedziela, 13 września Zbuduj odporność na jesień – jakie naturalne składniki warto włączyć do codziennej diety? (Rozrywka)
- wtorek, 1 września Wracamy do korzeni! Maślanka to smak naszego dzieciństwa, odkrywamy ją w nowym wydaniu (Rozrywka)
- środa, 24 czerwca Nieznane oblicze herbaty 5 najbardziej niezwykłych sposobów jej picia i parzenia (Rozrywka)
- środa, 15 stycznia Aromatyczna pasta z buraków i pestek dyni – naturalnie smaczna propozycja dla małych i dużych smakoszy zdrowej kuchni (Rozrywka)
- czwartek, 2 stycznia Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować jedzenia i pieniędzy (Rozrywka)
- wtorek, 17 grudnia Świąteczna gorączka trwa! W Wigilię czeka na nich specjalna niespodzianka (Rozrywka)
- poniedziałek, 9 grudnia Miód w menu dzieci – słodki eliksir zdrowia czy niebezpieczny alergen? (Rozrywka)
- niedziela, 1 grudnia „Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie! (Rozrywka)
- czwartek, 14 listopada Jedzenie w domu, a może danie na wynos – czy Polacy jeszcze gotują? (Rozrywka)
- piątek, 8 listopada Jesienne gofry orkiszowo – dyniowe z gruszką. Naturalnie dobre dla dużych i małych łasuchów (Rozrywka)
- czwartek, 7 listopada Owocowe Krążki Orkiszowo Owsiane z Daktylami Holle – ekologiczny przysmak bez cukru bliski naturze (Rozrywka)
- piątek, 1 listopada Mała Czarna obchodzi swoje święto. Kawa to nie tylko napój. Poznaj jej różne formy! (Rozrywka)
- piątek, 1 listopada Grypa i przeziębienie – co robić gdy łamie w kościach? Tantum Flu sposobem na obie dolegliwości. (Rozrywka)
- piątek, 1 listopada „Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli przepis na poprawę humoru (Rozrywka)
- środa, 16 października Przedszkolak może nie chorować! Zwalcz infekcje zmieniając dietę dziecka (Rozrywka)
- środa, 16 października Przedszkolak może nie chorować! Zwalcz infekcje zmieniając dietę dziecka (Rozrywka)
- środa, 9 października Wytańcz kalorie! 3 rodzaje tańca, których musisz spróbować tej jesieni (Rozrywka)
- środa, 2 października Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów w Mercure Gdańsk Stare Miasto (Rozrywka)
- wtorek, 1 października Owocowe czwartki, grillowe wtorki… a może babeczkowa środa? Czyli pomysły na Dzień Szefa (Rozrywka)
- niedziela, 15 września Napoje pochodzenia roślinnego w diecie wegetariańskiej i bezmlecznej (Rozrywka)
- poniedziałek, 9 września Położył się Dyzio na łące czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom (Rozrywka)
- wtorek, 3 września Ikoniczna cukiernia hotelu Merkury w nowej odsłonie w Mercure Poznań Centrum (Rozrywka)
- poniedziałek, 2 września Marnowanie żywności – problem, którego skala jest większa niż sądzimy (Rozrywka)
- poniedziałek, 5 sierpnia Dietetyczne trendy – po jakie produkty sięgamy dbając o zdrowie i figurę? (Rozrywka)
- czwartek, 1 sierpnia Rowerowy weekend – przygotuj się na aktywny wypoczynek (Sport, Sport dla zdrowia)
- czwartek, 1 sierpnia Jaglane placuszki z miodem i kardamonem – aromatyczna, słodka propozycja dla dorosłych i dzieci (Żywność)
- czwartek, 1 sierpnia Trzy razy śniadanie! Dlaczego warto odmienić najważniejszy posiłek w ciągu dnia? (Żywność)
- czwartek, 1 sierpnia Słyszałeś o zero waste? Oto 5 łatwych sposobów, aby mniej marnować w kuchni (Żywienie)
- czwartek, 1 sierpnia Miękkie lądowanie po urlopie. Jak wrócić do rzeczywistości po dłuższym wypoczynku? (Rozrywka)
- czwartek, 11 lipca Wakacje na wysokościach? Oto 5 rzeczy, dzięki którym górskie wojaże będą czystą przyjemnością (Rozrywka)
- wtorek, 9 lipca Letnie i zdrowe potrawy z rusztu. Jak przygotować zdrowe oraz smaczne potrawy na grilla (Rozrywka)
- wtorek, 2 lipca Niezwykły smak odświeżającej kombuchy ze słonecznej Kalifornii już w Warszawie! (Rozrywka)
- poniedziałek, 1 lipca Jakim typem przekąskowicza jesteś? Odkryj, jaka przekąska najbardziej do Ciebie pasuje! (Rozrywka)
- środa, 5 czerwca Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją! (Rozrywka)
- czwartek, 9 maja Wzbogacanie żywności witaminami oraz składnikami mineralnymi – jak to działa (Rozrywka)
- środa, 1 maja Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki (Rozrywka)
- środa, 1 maja Powiedz to na słodko w Dzień Matki, czyli pyszne inspiracje na deser dla ukochanej mamy (Dziematki)
- środa, 1 maja Wyrabiamy w dziecku zdrowy nawyk picia wody i nie dopuszczamy do odwodnienia. (Rozrywka)
- środa, 1 maja Za 30 lat ludziom zabraknie jedzenia – jeśli biznes nie będzie lepiej współpracować z naukowcami (Rozrywka)
- środa, 1 maja Współczesne mamy są specjalistami od żywienia – Wyniki badania “Optymalna dieta Mam” (Rozrywka)
- poniedziałek, 1 kwietnia 10 sposobów na wielkanocne biesiadowanie. Jak „lekko” przeżyć święta? (Wielkanoc)
- poniedziałek, 1 kwietnia Nic zbędnego. Kuchnia dla czystożerców, czyli dla kogo? (Żywienie, Żywność)
- poniedziałek, 1 kwietnia Przygotowujesz się na Wielkanoc? Postaw na tradycyjne danie z modnym akcentem (Wielkanoc)
- poniedziałek, 1 kwietnia Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem (Dieta)
- piątek, 1 marca Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej (Żywność)
- piątek, 1 marca Komedia czy sensacja? Ulubiony film zawsze smakuje lepiej z chipsami Lay’s (Daniagotowe, Produkty)
- piątek, 1 marca Mieszanka ciasta – wiesz co kupujesz, a do tego nie potrzebujesz… szklanki (Żywność)
- piątek, 1 marca Zatrzymaj się i powąchaj kwiaty. Pięć sposobów na klimatyczną majówkę w Londynie (Podróże)
- piątek, 1 marca More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz (Aktulności)
- piątek, 1 marca Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób! (Żywność)
- piątek, 1 lutego Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję (Żywność)
- piątek, 1 lutego Czar prosto z czarki. Krótki przewodnik po zielonej herbacie (Herabta, Herbaty ziołowe)
- piątek, 1 lutego Przełam rutynę i nie daj się nudzie – spróbuj nowej Pepsi Ginger o smaku imbirowym (Żywność)
- piątek, 4 stycznia Pierogi NOWE z serem twarogowym i owocami tropikalnymi od firmy Konspol (Żywność)
- piątek, 4 stycznia Żydowska kuchnia wegańska – warsztaty kulinarne w Centrum Kultury Jidysz w Warszawie (Żywienie)
- czwartek, 3 stycznia Wypełnić dom zapachem jesieni – domowe wypieki sposobem na jesienną chandrę (Żywność)
- czwartek, 3 stycznia Kuchnia blisko natury: Leśne grzyby – minimum kalorii i maksimum smaku! (Grzyby)
- środa, 2 stycznia Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt (Żywność)
- wtorek, 1 stycznia Jak urozmaicić domowe święta. Zaskocz swoich gości i przygotuj nowe wersje tradycyjnych przepisów (Żywienie)
- wtorek, 1 stycznia Smak zdrowia – Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych – hit czy mit? (Żywność)
- wtorek, 1 stycznia Bezglutenowe danie – makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami (Żywność)
- wtorek, 1 stycznia Jak zrzucić kilogramy po świętach – 2 przepisy na pyszne dania w wersji light (Żywność)
- sobota, 10 listopada Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi (Żywność)
- czwartek, 1 listopada Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta (Żywność)
- wtorek, 23 października A co po treningu? – piłkarze FC Barcelona zdradzają co jeść, aby pozostać w formie (Dieta)
- wtorek, 23 października Odporność na medal, czyli jakie potrawy warto włączyć do diety dziecka (Żywność)
- piątek, 19 października Przepisy z trzema gwiazdkami Michelin prosto z urodzin Cook Story by Samsung (Żywność)
- piątek, 12 października Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym (Żywność)
- piątek, 12 października Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych? (Żywność)
- wtorek, 9 października Jesień z nutą wyrafinowania: Przepis na risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową (Żywność)
- wtorek, 9 października Ponad połowa* dorosłych Polaków ma podwyższone stężenie cholesterolu. (Rozrywka)
- niedziela, 7 października Rokitnik – Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak korzystać z jego wyjątkowej zdrowotnej mocy. (Zioła)
- niedziela, 7 października Pistacje prażone bez soli HELIO Natura- naturalny sposób na stres (Żywność)
- niedziela, 7 października Gotujemy jesienne zupy! Przepis na krem z dyni i serem kremowym Hochland (Żywność)
- piątek, 5 października Halloween w pysznym stylu, czyli przepisy na menu typu „finger- food” (Żywność)
- czwartek, 4 października Kuchnia blisko natury – Przepis na aromatyczne risotto z borowikami i parmezanem (Żywność)
- czwartek, 4 października Bądź przygotowany na „Cukierek albo psikus” – halloweenowe słodkości na wynos (Żywność)
- wtorek, 2 października Ostatnie dni na zgłoszenie do konkursu kulinarnego Spotkanie z SelfCookingCenter! (Aktulności)
- poniedziałek, 1 października Chipsy niekoniecznie ziemniaczane – z czego przygotować chrupiące talarki? (Żywność)
- poniedziałek, 1 października Gotowanie dawniej a dziś. Produkty, które zrewolucjonizowały polskie kuchnie (Żywność)
- poniedziałek, 1 października Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny rozgrzewający obiad (Żywność)
- poniedziałek, 1 października Ryżowe kulki mocy – idealna propozycja przekąski do dziecięcego lunchboxa (Żywność)
- poniedziałek, 1 października Pomysł na szybki lunch. Smakowite pasty kanapkowe z bakaliami (Żywność)
- poniedziałek, 1 października World of Masters 2018. Berton, Camastra i Borys przygotują mistrzowską kolację (Aktualności)
- poniedziałek, 1 października Co jeść przed i po treningu? (Sport, Sport dla zdrowia, Sport i Rekreacja)
- poniedziałek, 1 października Lekkość chrupania w zdrowszym wydaniu. Familijne 2GO z pełnoziarnistym wafelkiem! (Żywność)
- piątek, 7 września W poszukiwaniu zdrowia – zdrowe kanapki dla Twojego dziecka (Poradnik, Poradnik zdrowie, Porady)
- poniedziałek, 3 września Fantazyjna przekąska! Tosty z ciągnącym serem, figami i szpinakiem (Rozrywka)
- czwartek, 16 sierpnia Arbuzowy raj czy jaśminowy ogród? Herbaciane drinki na gorące wieczory (Żywność)
- niedziela, 5 sierpnia Pyszne, pachnące wanilią bezglutenowe brownie z bakaliami na expressowo (Żywność)
- poniedziałek, 25 czerwca Herbaciany przewodnik wakacyjny – nie przegap okazji i skosztuj lokalnych herbat (Rozrywka)
- środa, 20 czerwca Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb trzy ziarna – pyszny, chrupiący chleb prosto z twojego piekarnika (Rozrywka)
- niedziela, 10 czerwca Buddha Bowl – skomponuj własną miskę obfitości z ulubionych warzyw i orzechów (Rozrywka)
- poniedziałek, 28 maja Dieta bogata w żelazo – komu jest potrzebna i dla kogo niedobory żelaza mogą być naprawdę niebezpieczne? (Rozrywka)
- środa, 16 maja Przepis na zielone kieszonki z wędzonym twarogiem i pastą z pestkami słonecznika, ogórkiem i koperkiem (Rozrywka)
- poniedziałek, 30 kwietnia WIOSENNE KINDER PARTY: MINI HOT-DOGI Z GUACAMOLE I SALSĄ POMIDOROWĄ (Rozrywka)
- poniedziałek, 30 kwietnia Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś (Rozrywka)
- poniedziałek, 16 kwietnia Sycąca, aromatyczna zapiekanka bezglutenowa z makaronem teff, brokułami i mozzarellą (Rozrywka)
- niedziela, 25 marca Warzywne dodatki na wielkanocnym stole gwarancją smacznych i zdrowych Świąt (Rozrywka)
- poniedziałek, 19 marca Smaczny sen i apetyt na nowy dzień – co jeść, by mieć energię na wiosnę? (Rozrywka)
- piątek, 16 marca Pierwszy dzień wiosny – kolorowe przepisy na herbatę z dodatkiem jadalnych kwiatów (Rozrywka)
- piątek, 16 marca Nowa globalna telewizyjna kampania reklamowa Pepsi łączy piłkę nożną i słynnych piłkarzy (Rozrywka)
- czwartek, 8 marca Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika (Rozrywka)
- czwartek, 8 marca Wspólne chwile przy wielkanocnym stole – przepisy na aromatyczne herbaty (Rozrywka)
- sobota, 24 lutego Lekko i zdrowo, czyli 5 zasad, dzięki którym przywitasz wiosnę z uśmiechem (Rozrywka)
- czwartek, 22 lutego Dzień Niespodziewanego Całusa – 24 lutego – Buziaki i cytrynowe całuski! (Rozrywka)
- środa, 31 stycznia Przepis na wytrawną tartę z warzywami i aromatyczną pastą dyniową z marchewką i imbirem (Rozrywka)
- niedziela, 12 listopada W twoim koszu ląduje rocznie 2000 zł. Podpowiadamy, jak to zmienić (Rozrywka)
- poniedziałek, 6 listopada Bądź kulinarnie mocny – wyczaruj pysznego burgera i meksykańskie burrito z polskim akcentem (Rozrywka)
- poniedziałek, 6 listopada Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań (Rozrywka)
- czwartek, 2 listopada Jak przejść przez okres dojrzewania? Pomóc może pełnowartościowa dieta! (Rozrywka)
- czwartek, 12 października Żywienie dzieci: Mleko krowie czy mleko modyfikowane? (Żywienie, Żywienie niemowlęcia)
- czwartek, 12 października Kasza jest niezastąpionym składnikiem śniadania Twojego malucha (Rozrywka)
- czwartek, 5 października Przepis na aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami zasmażane z orzechami pekan serem pleśniowym i cebulką (Przepisy)
- piątek, 29 września Apetyt na wiedzę – przekąski dla uczniów wspomagające koncentrację (Daniagotowe)
- piątek, 1 września Polskę ogarnęła kulinarna rewolucja. Podpowiadamy, jak do niej dołączyć (Żywność)
- piątek, 1 września Za chwilę pierwszy dzwonek. Czego nie może zabraknąć w lunchboxie Twojego dziecka? (Żywienie)
- poniedziałek, 28 sierpnia Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i pełnoziarnistą kaszą, bez jajka i bez bułki tartej – dla dzieci po 12 miesiącu. (Żywienie)
- niedziela, 20 sierpnia Pierogi z truskawkami z sosem z białej czekolady i płatkami migdałów (Żywność)
- niedziela, 20 sierpnia Jarzynowy wróg na talerzu! Czyli nielubiane warzywa w diecie dziecka. (Żywność)
- sobota, 19 sierpnia Letnie spotkania z przyjaciółmi, pomysły na dania które skradną serca gości (Przepisy)
- sobota, 19 sierpnia Sycący Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią (Przepisy)
- wtorek, 25 lipca Szlakiem Złotych Owoców miechunki peruwiańskiej – zabieramy Cię w podróż do Ameryki Południowej (Rozrywka)
- środa, 14 czerwca „Piekielnie dobry placek z wiśniami” jak z Twin Peaks – poznaj przepis! (Rozrywka)
- wtorek, 13 czerwca Grill w nowoczesnym wydaniu, jak sprawić, aby dania z grilla nie były nudne? (Grillowanie)
- poniedziałek, 12 czerwca 3 niezawodne przepisy na wyśmienite dania z Kurczakiem Zagrodowym! (Przepisy)
- poniedziałek, 12 czerwca Hotpoint i Jamie Oliver wprowadzają nową filozofię gotowania i jedzenia (AGD)
- poniedziałek, 24 kwietnia Konsumenci mówią: sprawdzam! Rusza Food Rentgen – akcja społeczna, która zbada co tak naprawdę jemy (Aktualności)
- poniedziałek, 24 kwietnia Ekologiczna kaszka z bananami dla niemowląt od 6. miesiąca życia (Rozrywka)
- środa, 12 kwietnia Wielkanoc pełna smaku, Pieczony Kurczak Zagrodowy z wiosennymi warzywami (Wielkanoc)
- sobota, 8 kwietnia Lankijski tea pairing, czyli do jakich dań podaje się herbatę na Sri Lance (Herabta, Herbaty ziołowe)
- sobota, 8 kwietnia Prawdziwy dżentelmen podpowiada, dlaczego warto odwiedzić Londyn wiosną (Żywność)
- wtorek, 28 marca Krokiety ziemniaczane z Szynką Mistrza Kołodzieja i oscypkiem (Przekąski, Przepisy)
- niedziela, 26 marca Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie (Żywność)
- czwartek, 23 marca Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym (Kuchnia)
- sobota, 18 marca Żywienie jako jeden z najważniejszych czynników wpływających na rozwój dziecka (Żywienie, Żywienie niemowlęcia)
- poniedziałek, 6 marca Aromatyczny podwieczorek, czyli pieczone Kalerosse™ z czosnkiem i parmezanem (Przepisy)
- sobota, 4 marca ABC Konesera Kawy: Wszystko co powinieneś wiedzieć o kawie, by wybierać mądrze (Kawa)
- poniedziałek, 27 lutego Kiedy dziecko ma problemy z trawieniem – przepisy na bazie mleka koziego (Żywienie, Żywienie niemowlęcia)
- piątek, 17 lutego 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu (Przyprawy)
- wtorek, 14 lutego Krem ze skorzonery, sałatka z pomarańczami i pizza z ananasem (Karnawał, Przepisy)
- piątek, 10 lutego Bruschetta z kiełbasą jagnięcą, rozmarynem, brokułem, szałwią, czosnkiem i oliwą (Przepisy)
- poniedziałek, 19 grudnia Na wigilijnym stole Śledzie w roli głównej. Cztery przepisy na dania z ryb (Rozrywka)
- wtorek, 13 grudnia Smak grilla jesienią i zimą, czyli przysmaki prosto z patelni grillowej (Grillowanie, Przepisy)
- środa, 7 grudnia Wyjątkowe danie czyli Wigilia kreatywnie – zapiekanka z suma i brukselki (Przepisy)
- czwartek, 24 listopada Konopie z otrębami lnianymi – źródło legalnej energii! – Konopia znana jest prawie od „zarania dziejów”. (Żywność)
- czwartek, 24 listopada Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów (Przepisy)
- czwartek, 24 listopada Idealna filiżanka herbaty, Czyli o tym jak parzyć herbatę z torebki (Herabta)
- poniedziałek, 21 listopada Jedzenie na wynos – czyli przekąski podczas spaceru z dzieckiem (Żywienie)
- poniedziałek, 21 listopada Fit&Easy – nowy design, te same wartości i pyszny smak! (Produkty, Żywność)
- czwartek, 3 listopada Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” o sytuacji branży spożywczej (Żywność)
- piątek, 28 października Wakacyjne grillowanie – jakie dodatki warto mieć pod ręką? (Grillowanie, Żywność)
- piątek, 28 października „Qmam kasze” na koniec lata, czyli jak zatrzymać słońce na dłużej (Przepisy)
- czwartek, 27 października Jaki posiłek do tornistra? Odpowiednia dieta to sposób na trudności w szkole! (Dieta, Żywienie)
- czwartek, 27 października Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak! (Warzywa, Żywienie, Żywność)
- czwartek, 27 października Warzywa konserwowe – zdrowie zamknięte w słoiku (Warzywa, Żywienie, Żywność)
- czwartek, 27 października Jakość ma znaczenie, czyli jak wygląda selekcja liści herbacianych? (Herabta)
- czwartek, 27 października Burak z cebulą, a na deser porzeczka – czyli co jeść, aby nie chorować? (Warzywa, Żywienie, Żywność)
- czwartek, 27 października Szpinak w diecie dziecka – dlaczego jest tak cenny i jak przemycić go maluchowi na talerz (Żywienie, Żywność)
- wtorek, 25 października Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły, kilka inspiracji dla rodziców (Dieta, Przepisy, Przepisy dla dzieci)
- poniedziałek, 24 października Zapiekane tortille z warzywami – idealna przekąska na każde spotkanie (Przepisy)
- poniedziałek, 24 października Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną (Przepisy)
- poniedziałek, 24 października Jesienne smaki Zamku Topacz – befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami i piklowaną cebulą (Przepisy)
- niedziela, 23 października Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową (Przepisy)
- niedziela, 23 października 4 potrawy z dynią i bakaliami w roli głównej, które skradną Twoje serce (Przepisy)
- czwartek, 8 września 9 września – Międzynarodowy Dzień Urody, Witaminy dla urody w SMART formie (Napoje)
- wtorek, 16 sierpnia Detoks – Oczyszczanie organizmu – moda czy istotna część każdej diety? (Dieta, Dieta oczyszczaj, Dietetyka)
- piątek, 20 listopada Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd wzięły się pierniki? (Żywność)
- poniedziałek, 9 listopada Gęś na św. Marcina 11.11 – Na świętego Marcina najlepsza gęsina (Przepisy)
- wtorek, 3 listopada Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami (Przepisy)
- niedziela, 1 listopada Od najstarszych na świecie winiarni w Kutjevo, po nowoczesne w Ilok (Chorwacja)
- środa, 21 października Jak rosną i skąd pochodzą migdały? Dlaczego migdały są tak zdrowe? (Przekąski, Rośliny)
- środa, 14 października aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku jabłka, wiśni i czarnej porzeczki (Herabta)
- czwartek, 1 października Czym jest gluten? Co Ty wiesz o glutenie? (Poradnik, Poradnik zdrowie, Porady)
- czwartek, 24 września Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku (Napoje, Soki)
- czwartek, 24 września Zupa dyniowa i konfitura jabłkowa – Smaki jesieni nie muszą być nudne! (Przepisy)
- środa, 16 września W szklance kakao, smakowe, zsiadłe, a nawet prosto od krowy (Akcje społeczne, Mleko)
- czwartek, 10 września Pomidory, ogórki, buraki, papryka i Wariacje kulinarne na temat warzyw (Przepisy)
- wtorek, 8 września Mleko i nabiał w diecie niemowląt i dzieci – dlaczego są takie ważne? (Żywienie, Żywność)
- wtorek, 8 września Owocudo a teraz SMOOTHIE i nowy podział smakowy: Biały, Żółty, Czerwony i Zielony (Napoje)
- wtorek, 8 września Włoska kawa – Gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość (Kawa, Napoje)
- wtorek, 8 września Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? (Witaminy, Żywienie)
- poniedziałek, 7 września Przepis na: Meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili (Rozrywka)
- poniedziałek, 7 września Ekologiczne mleko początkowe 1 na bazie mleka koziego (Produkty, Produkty dla dzieci)
- poniedziałek, 7 września Największy błąd w żywieniu dzieci, to przekarmianie (Żywienie, Żywienie niemowlęcia)
- środa, 26 sierpnia Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych (Produkty, Przepisy)
- środa, 12 sierpnia Wzmocnienie w filiżance dla pracoholika w przypadający na 12 sierpnia Dzień Pracoholika (Napoje)
- poniedziałek, 10 sierpnia Przepis i pomysł na drugie śniadanie na 5! (Przepisy, Przepisy dla dzieci)
- niedziela, 26 lipca Pełna naturalnych witamin w chrupiącej formie ? chrup truskawkę cały rok! (Żywność)
- sobota, 25 lipca Czy rzeczywiście każdy wegetarianin skazany jest na dolegliwości? (Dieta, Produkty)
- sobota, 25 lipca Ekologiczna Kaszka pszenno-bananowa ? bez mleka, bez cukru (Żywienie, Żywienie niemowlęcia)
- wtorek, 14 lipca Możemy dodawać ją do zup, sosów, dań mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów (Przyprawy)
- wtorek, 14 lipca Jakie produkty w jaki sposób najlepiej przechowywać w lodówce? (Poradnik, Produkty, Przechowywanie)
- poniedziałek, 13 lipca Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci (Żywienie)
- poniedziałek, 13 lipca Poznaj owoce aceroli – jedno z najbogatszych źródeł aktywnej witaminy C (Rośliny)
- poniedziałek, 13 lipca Tydzień Karmienia Piersią – dlaczego warto karmić piersią? (Karmienie, Karmienie piersią)
- piątek, 15 maja ?Pierwsza miłość? ? Jowita i Radek, czy pokonają zły los? (Kultura, Wiadomości branżowe)Para jak z bajki – oboje młodzi, piękni, szczęśliwi. Tak było jeszcze do niedawna. I nagle... wszystko się zmieniło. Problemy zdrowotne Jowity i brak pieniędzy zaczynają mocno komplikować obojgu życie. Fakt, że Jowita ukrywa przed światem swoją chorobę, jeszcze bardziej pogarsza wszystko. Radek stara się o zatrudnienie na stanowisku informatyka. Jest już bliski podpisania umowy, gdy dostaje informację, że potrzebny będzie jeszcze papier o niekaralności. Kiedy dociera do niego, że przez wyrok w zawieszeniu może nie dostać tej pracy, wpada w panikę. Przecież on musi zarabiać pieniądze – Jowita jest przyzwyczajona do życia na wysokim poziomie, a on ją kocha i chce jej zapewnić wszystko co najlepsze. Jowita słabnie z dnia na dzień, ale dzielnie kontynuuje leczenie. W tajemnicy przed Radkiem, przyjaciółmi i swoim szefem. Ukrywanie przez nią choroby zaczyna mieć fatalne skutki. Kiedy po kolejnej chemii nie ma siły, żeby iść na spotkanie z szefem, ten traci cierpliwość i grozi Jowicie zwolnieniem. Niestety, nawet widmo nadciagających jeszcze większych kłopotów nie jest w stanie przekonać dziewczyny, żeby odkryła wreszcie swoją tajemnicę! Jak było do przewidzenia, Jowita traci pracę. Duma wciąż nie pozwala jej powiedzieć o śmiertelnej chorobie, której codziennie bohatersko stawia czoła. Z byłym już szefem rozstaje się w bardzo złej atmosferze – na jej głowę sypią się gromy i deszcz przekleństw. Jowita ma wszystkiego serdecznie dosyć. Jak się okazuje, nie tylko ona… Radek w przypływie emocji, mówi jej, że nie dostał wyczekiwanej pracy, która rozwiązałaby ich wszystkie problemy. Odpowiedź, którą dostaje od swojej dziewczyny paraliżuje go. Jego ukochana mówi, że nie wszystkie problemy są do rozwiązania, a jednym z nich jest jej nieuleczalna choroba. Rokowania są złe, nie ma dla niej ratunku. Radek jest załamany. Życie straciło sens, a przyszłość maluje się w coraz czarniejszych barwach. Mówi jednak Jowicie, że muszą walczyć. Oboje i razem, bo to ich siła. Proponuje jej, żeby wspólnie zamieszkali. A co pieniędzy, na pewno się wkrótce znajdą. Żeby zarobić na codzienne potrzeby, Radek znajduje pracę dorywczą. Wszystkich mógł się spodziewać, że spotka przy tej okazji, ale przecież nie Dragona! Dragon jest jednak innego zdania – przypadkowe spotkanie Radka traktuje jak prezent od losu i proponuje mu zajęcie, dzięki któremu zarobi mnóstwo kasy! Radek zaczyna bić się z myślami – „dile” z Dragonem to ostatnia rzecz, o której marzy, ale z drugiej strony, tak bardzo przecież potrzebują pieniędzy na leczenie Jowity. Jednak nie może znowu zejść na złą drogę – już raz to zrobił i wystarczy… Tymczasem, Jowita wraca do domu z nowymi wieściami od lekarza, które oznaczają, że potrzebują jeszcze więcej pieniędzy na jej leczenie. Co zrobi Radek? Czy ulegnie propozycji Dragona? Czy Jowita dostanie swoją szansę na nowe życie? Nowe wątki z Jowitą i Radkiem już w połowie maja! Fotosy dostępne są tu: https://chmura.atmgrupa.pl/photo/#!Albumsdziennikarzzdjecia2014 dostarczył infoWire.pl
- czwartek, 14 maja Najlepsza zabawa?tylko po włosku (Styl życia, Wiadomości branżowe)Niemal wszyscy znają wielkie włoskie przeboje z lat siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych. Miłośnicy opery na całym świecie cenią twórczość Rossiniego, Verdiego i Pucciniego, a wieczorne kolacje we dwoje nie mogą się obyć bez pięknych miłosnych ballad Bocelliego oraz Ramazzottiego. Co sprawia, że włoska muzyka tak wspaniale wpisuje się w różnorodne gusta? Jakie dania podkreślą zabawę we włoskim klimacie - radzą eksperci marki Malma z kuchni Dantego - Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.A wszystko zaczęło się…Włochy nazywane są kolebką europejskiej muzyki artystycznej a także wspaniałej opery. To właśnie tutaj powstały wielkie dzieła operowe, a wielu twórców marzy, aby ich utwór został wystawiony na deskach weneckiego teatru. Jednak muzyka słonecznej Italii to przed wszystkim rozrywkowe piosenki, które usłyszymy we włoskich sklepach, trattoriach, na ulicy. Dzięki melodyjnemu językowi wpadają one w ucho nie tylko mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, ale również odwiedzającym z innych krajów. Bo we włoskich przebojach słychać pasję, miłość, zabawę. Są one tak samo energetyczne jak Włosi, którzy czerpią radość życia z wszystkiego co ich otacza: ludzi, sztuki oraz jedzenia. Przede wszystkim – radość życiaIdealny włoski wieczór to dobra zabawa przy wspaniałej muzyce, pysznych daniach i wybornym winie. Ten klimat można z łatwością przenieść do naszego domu urządzając z rodziną lub znajomymi wieczór w klimacie „Viva Italia!”. - Przepis jest prosty: po pierwsze włoskie dania makaronowe. Wybierając najlepsze składniki – makaron Malma, bazylię, parmezan, przygotujemy wspaniałą włoską ucztę. Planując naszą kolację we włoskim klimacie warto zadbać o różnorodność i przygotować różne pasty, które nasi goście będą mogli wybierać i kosztować wedle uznania – mówi Leonardo Masi. – Pamiętajmy, że Włosi kochają uczty! Spotkania przy suto zastawionym stole organizują z różnych okazji, ale również bez okazji. Najważniejsze jest to, że nasi najbliżsi mogą się spotkać i zjeść pyszną kolację – dodaje Alfredo Boscolo. Dlatego sięgnijmy po znane włoskie smaki takie jak makaron chifferi rigati z pesto genovese, conchiglie rigate z kurczakiem i serem gorgonzola czy tagliatelle alla boscaiola. Te dania z pewnością podbiją podniebienia naszych gości i razem ze włoską muzyką przeniosą do słonecznej Italii.Magia włoskiego winaNa naszym wieczorze z pewnością nie powinno zabraknąć wina z Półwyspu Apenińskiego – najbardziej znanego toskańskiego Chianti, musującego Prosecco czy deserowej marsala. Wina dobierajmy zgodnie z naszym smakiem oraz potrawami, które serwujemy – do potraw z cięższymi sosami dobierzmy wino o bogatym bukiecie, wytrwane, natomiast do dań lżejszych - młodsze i lżejsze. Wina deserowe lub włoskie nalewki, takie jak Amaretto możemy zaserwować na koniec kolacji razem ze słodkościami.- Pamiętajmy, że wieczór z rodziną czy znajomymi to przede wszystkim przyjemność, która ma nam dostarczyć samych pozytywnych wrażeń. Wybierając na temat przewodni Włochy mamy pewność, że nasi goście będą się doskonale bawić przy wspaniałych przebojach, a my zachwycimy ich pysznymi włoskimi daniami, których przygotowanie będzie dla nas przyjemnością a nie długim i trudnym obowiązkiem – podpowiadają eksperci z Kuchni Dantego. Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta! ***Tagliatelle alla boscaiola Składniki:• 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi• 150 g pancetty• 150 g pieczarek• 1 cebula• 1 op. pomidorów w puszce • 150 g śmietany kremówki • Natka pietruszki • Parmezan• Oliwa• Sól, pieprz Przygotowanie:Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy.Następnie dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Chifferi rigati z pesto genoveseSkładniki:• 200 g makaronu Malma Chifferi Rigati• 50 g listków bazylii • 1 ząbek czosnku• 20 g orzeszków pinii• 20 g parmezanu• 20 g pecorino romano• 40 ml oliwy z oliwek• sól, pieprz Przygotowanie:Sery ścieramy na tarce i razem z innymi składnikami ucieramy blenderem lub w moździerzu, aż powstanie gładka masa. Powstałe pesto nie musi być idealnie zmiksowane - tekstura sosu zależy od naszych upodobań.Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedzony, jeszcze gorący makaron mieszamy z sosem dodając go po łyżce, do momentu, aż sos pokryje dobrze makaron. Podajemy posypany startym serem Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola Składniki:• 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate• 0,5 kg piersi z kurczaka • 0,5 łyżeczki soli• 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu• 3 łyżki oliwy z oliwek• 200 g pieczarek • 2 szklanki śmietany kremówki• 100 g startego sera gorgonzola• 3/4 szklanki startego parmezanu• Natka pietruszki Przygotowanie:Pierś kurczaka kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. Połowę smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek do momentu, aż zbrązowieje. Wysmażoną pierś odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z drugą częścią. Następnie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na łyżce oliwy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i śmietanę doprowadzając całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia.W garnku mieszamy ser gorgonzola z parmezanem, solą, pieprzem i gotujemy około 1 minuty. Roztopione sery dodajemy do kurczaka i delikatnie mieszamy z makaronem i pietruszką. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem. Kuchnia DantegoCzyli 2 sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje