Żywność

Bonjour! Sprawdzone sposoby na pyszne tarty

Bonjour! Sprawdzone sposoby na pyszne tarty
Warszawa, 19 listopada 2018 r. Informacja prasowa Bonjour! Sprawdzone sposoby na pyszne tarty Tarta to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W czym tkwi

Warszawa, 19 listopada 2018 r.
Informacja prasowa

Bonjour! Sprawdzone sposoby na pyszne tarty

Tarta to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W czym tkwi sekret tego wypieku? W jaki sposób samodzielnie przygotować go w domowym zaciszu, w wersji wytrawnej oraz na słodko? Marka Delecta zna odpowiedź na te pytania, nurtujące zarówno stałych smakoszy, jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją „tartową” przygodę.

Tarta to potrawa, która idealnie oddaje styl Francuzek: jest efektowna i jednocześnie prosta, a przy tym uniwersalna: można przygotować ją zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. W zależności od dodatków, świetnie sprawdzi się jako pomysł na kolację, jak i deser. Ilość możliwości jakie daje nam przygotowanie tego wypieku sprawia, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich swoją ulubioną wersję.

Tarta z marchewką
Składniki
• Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła
• 1 żółtko
• 50 ml wody
• duża szczypta soli
• pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Nadzienie:
• 800 g marchewek
• 6 łyżek cukru
• 100 ml octu balsamicznego
• 150 ml śmietany 30%
• 1 jajo
• garść świeżej kolendry
• pieprz i sól
Tarta z marchewką to słodko-wytrawne połączenie, które z pewnością zaskoczy naszych bliskich.
Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto szybko wyrabiamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie marchew obieramy i tniemy w grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Na dnie formy do tarty mieszamy ocet balsamiczny z cukrem, po czym wstawiamy formę na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy formę i na jej dnie układamy warstwę marchewek, zatapiając je w occie. Resztę marchewek obtaczamy w rozbełtanym w śmietanie jajku, garści poszatkowanej świeżej kolendry, pieprzu oraz soli. Układamy kolejną warstwę marchewek w formie. Polewamy je pozostałą mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na koniec całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, by marchewki były dobrze przykryte, a ciasto przywierało do brzegów.
Tartę pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (aż ciasto nabierze koloru). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut, po czym przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ją tak, aby opadła na talerz. Tarta gotowa!

A to już wiesz?  Pomidorowa na trzy sposoby

Tarta z łososiem i serem camembert
Składniki
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 100 g zimnej margaryny lub masła
• 1 jajo
Nadzienie:
• 250 g łososia wędzonego na zimno
• 200 g sera camembert
• mały pęczek koperku
• 2 jaja
• 250 g kwaśnej śmietany 18%
• pieprz do smaku
Łagodny łosoś, wyrazisty ser camembert oraz aksamitny śmietanowy sos łączą się w pyszną tartę, która z pewnością zasmakuje każdemu.
Najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Ser camembert kroimy w paski, plastry łososia rozdrabniamy na małe kawałki, a koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy koperek, doprawiamy szczyptą pieprzu i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wykładamy pozostałego łososia. Nadzienie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i wyrównujemy wierzch tarty. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
Tarta z łososiem jest znakomita – na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 🙂

Tarta kokosowo-czekoladowa
Składniki
Ciasto:
• 100 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 100 g miękkiego masła
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
• 1 czubata łyżka śmietany 18%
• szczypta soli
Na nadzienie:
• ½ tabliczki startej białej czekolady (50 g)
• 1,5 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
• 250 g serka mascarpone
• 175 ml zimnego mleka
• 1 opakowanie Mascarpino – mixu do mascarpone o smakuwaniliowym Delecta

A to już wiesz?  Elementarz codziennej przekąski

Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w popularnych batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni. Po tym czasie odstawiamy je do przestygnięcia. Mascarpone i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy Mix do serka mascarpone. Całość ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min. Następnie, dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie można śmiało delektować się słodkim wypiekiem!

Tarta cytrynowa
Składniki
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
• 1 jajko
• 100 g margaryny
• 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
• 100 g drobnego cukru
• 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
• 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
• 3 jaja
• Dekoracja
• Otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
• 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
• 50 ml wody

Lekka, orzeźwiająca tarta cytrynowa to idealny deser dla miłośników połączenia słodyczy z nutą kwasowości.
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Ciasto kruche Delecta przygotowujemy wg. instrukcji z opakowania. Wyklejamy nim spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm). Całość pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową. Ciasto wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna). Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut mieszając, aby syrop się nie przypalił. Po wystudzeniu upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową. Gotowe!

A to już wiesz?  Różowo mi! Przepis na oryginalne różowe naleśniki po bretońsku

Więcej inspiracji na tarty można znaleźć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy