Żywność

Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!

Daj się porwać modzie na kolorowe kanapki!
Informacja prasowa 24 sierpnia 2018, Nowy Sącz Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i

Informacja prasowa
24 sierpnia 2018, Nowy Sącz

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.
Modnie znaczy zdrowo
Kanapki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymagają od nas dużych zdolności kulinarnych. Przyrządzając je najczęściej ograniczamy się do pieczywa i żółtego sera, ale pamiętajmy – to popularne danie wcale nie musi być nudne! Można je przygotować na wiele sposobów: na ciepło, na zimo, słodko lub słono. Warto skorzystać z sezonowych warzyw np. czerwonego buraka i stworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Nie tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat jest całe mnóstwo. Oto kilka z nich.
Z pastą z buraka i ciecierzycy
Składniki:
• 2 kromki ciemnego pieczywa
• kilka plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka firmy Konspol
• pół kostki białego sera
• pęk natki pietruszki
• ½ szklanki ciecierzycy
• 1 burak
• 1 łyżka oliwy
• 2 ząbki czosnku
• łyżka soku z cytryny
• przyprawy: sól i pieprz
Przepis:
Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200°C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka firmy Konspol i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Po włosku
Składniki:
• 1 bułka pszenna
• solone masło ziołowe
• 4 plasterki pomidora
• kilka listków sałaty rzymskiej
• 5 listków bazylii
• pół kulki mozzarelli
• kilka plasterków żółtego sera
• szynka z indyka Konspol
• przyprawy do samku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka Konspol. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.
W greckim stylu
Składniki:
• bułka paryska
• oliwa z oliwek
• czarne oliwki
• mała, czerwona cebula
• żółta papryka
• czerwona papryka
• ser typu feta
• szynka wędzona wieprzowa Znakomita marki Konspol
• zielony ogórek
• listki bazylii
• sałata

A to już wiesz?  The Plate – łączymy smaki i ludzi

Przygotowanie:
Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweą Znakomitą marki Konspol, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy