Dietetyka

Dieta dla malucha radzi dietetyk

Dieta dla malucha radzi dietetyk
?Dieta maluszków? Największy wpływ na sposób odżywiania się dziecka mają codzienne nawyki żywieniowe rodziców. Poprzez obserwację i ?dobry przykład? dziecko uczy się i poznaje świat,

?Dieta maluszków?

Największy wpływ na sposób odżywiania się dziecka mają codzienne nawyki żywieniowe rodziców. Poprzez obserwację i ?dobry przykład? dziecko uczy się i poznaje świat, a także przejmuje pewne postawy dietetyczne czy preferencje żywieniowe. Małe dzieci powinny otrzymywać w ciągu dnia 4?5 posiłków: 3 podstawowe i 1?2 uzupełniające. Dieta dziecka powinna być urozmaicona ? pod względem doboru produktów spożywczych, uregulowana ? pod względem częstości i pory spożywania posiłków, umiarkowanaz dostosowaną wielkością porcji posiłków do potrzeb dziecka. Powinna także unikać ? nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych (np. barwników, konserwantów).

Bardzo ważne aby pamiętać, że dziecko nie powinno jeść wszystkich produktów
z ?dorosłego? stołu. Na dziecięcym talerzu nie powinny pojawiać się potrawy smażone
w panierkach, grzyby, sushi, tłuste smażone kiełbasy oraz frytki, a także gotowe dania jak zupki w proszku czy sosy. Dzieci nie powinny dostawać:
? dań z gotowymi sosami czy sosami typu instant (dominuje w nich tłuszcz, który sprzyja nadwadze, sól która obciąża nerki, sztuczne dodatki, polepszacze smaku
i konserwanty podrażniające żołądek oraz wywołujące zaparcia),
? zupek chińskich czy typu ?gorący kubek?,
? słodzonych napojów gazowanych, zawierających barwniki i aromaty nasilające ryzyko alergii, astmy, otyłości czy ADHD,
? produktów typu instant (wszelkiego rodzaju dania z torebki, np. budyń, kisiel, zupa, przygotowywane poprzez dodanie wody czy mleka). Takie posiłki zawierają dodatki chemiczne, tj. barwniki: E211, czyli silnie alergizujący benzoesan sodu.
Spróbujcie ograniczyć jedzenie wysokooczyszczonej mąki, białych bułek, białego chleba czy makaronu. Wyzwanie? Nie tak duże. Zamiast białej oczyszczonej mąki pszennej do naleśników użyjcie orkiszowej. Zamiast płatków kukurydzianych na śniadanie warto zachęcać dzieci do jedzenia kasz z owocami czy ryżu z jabłkiem i rodzynkami. Produkty
z ziaren nieprzetworzonych zawierają m.in. cenne witaminy z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo.
Obiad malucha powinien składać się z dwóch dań tzn. zupy i drugiego dania. W tym wypadku rewelacyjnie sprawdzą się zupy tradycyjne, zupy kremy, a także zupyz suszu. Zupy tradycyjne można szykować na bazie samych warzyw lub warzywi bulionu mięsnego.

A to już wiesz?  Wege anemicy - niekoniecznie

Drugie danie powinno zawierać zarówno mięso, rybę lub rośliny strączkowe, jak i kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty czy ziemniaki oraz warzywa. Najlepiej zarównow postaci surówek, jak i warzyw gotowanych. Niestety nie wszystkie dzieci lubią warzywa, dlatego czasem warto je przemycać np. placuszkach, w naleśniku, w kaszy czy ryżu. Taki zielony ryż ze szpinakiem, może być lepiej tolerowany niż szpinak leżący obok ryżu. Bardzo fajnie u dzieci sprawdzają się wszelkiego rodzaju pulpety podane z kaszą gryczaną z warzywami lub kaszą jęczmienną z soczewicą. Takie ukryte w kaszy warzywa to idealna metoda na niejadków. O ile to możliwe, warto obiad zjadać wspólnie ? całą rodziną. Wiele badań naukowych dowodzi, że maluchy, które jedzą z rodzicami, rzadziej cierpią na stany depresyjne i lepiej radzą sobie w szkole.

Dzieciom warto większość dań gotować na parze. Parowar to idealne urządzenie do przygotowania szybkiego i zdrowego obiadu dla całej rodziny. Mięso można także piec lub dusić ograniczając smażenie w panierkach. Dobrze sprawdzają się w dziecięcym menu zarówno ekologiczne kurczaki, indyki, jak i mięso z królika czy jagnięcia. Ryby dzieciom można podawać dwa razy w tygodniu, ale koniecznie zwracając uwagę na to, by były to gatunki jak najmniej zanieczyszczone (należy unikać tuńczyków). Ryby morskie to źródło jodu i wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Do obiadu zawsze dodawaj dziecku warzywa. Używaj tłuszczów roślinnych głównie na zimno. Najlepiej oliwy lub oleju rzepakowego niskoerukowego. Oliwa i oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D, E i K. Przyzwyczajaj dziecko do jedzenia surówek i sałatek z oliwą lub olejem.

________________________________________
Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Poradnia Dietetyczna 4LINE, www.4line.pl
Tel: 502 501 596, ul. Dolna 17/60, Warszawa

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy