Żywienie

Dlaczego warto żyć „na surowo”?

Dlaczego warto żyć „na surowo”?
Dlaczego warto żyć „na surowo”? Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności

Dlaczego warto żyć „na surowo”?

Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej – to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia. Skąd czerpać wiedzę na temat „surowego” życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki z warzyw i owoców na surowo?

Najzdrowszy sposób odżywiania.
Komórka ludzkiego ciała jest w stanie przyswoić tylko to, co naturalne. Dlatego witarianie żyją w zgodzie i harmonii z naturą. Szanują świat zwierząt i nie jedzą mięsa. W ich diecie znajdziemy jedynie surowe pokarmy pochodzenia roślinnego:
– owoce i warzywa
– pestki i nasiona
– oleje tłoczone na zimno.

Surowa dieta jest najzdrowszym sposobem odżywiania, gdyż zachowuje największą ilość:
– minerałów i witamin, które zawierają antyoksydanty
– białek
– enzymów.

Skutki obróbki termicznej pokarmu.
Dlaczego należy wykluczyć spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie)? Niestety czynności te:
– niszczą składniki odżywcze i enzymy
– powodują powstawanie groźnych związków i wolnych rodników
– sprawiają, że aminokwasy łączą się z odpornymi na enzymy wiązaniami, które uniemożliwiają ich całkowite rozbicie (takie białko jest dla ciała bezużyteczne, a czasem nawet toksyczne)
– podnoszą indeks glikemiczny produktów.

Żywność przetworzona, konserwanty, tabletki.
Należy zrezygnować także z:
– żywności przetworzonej (mrożonej, suszonej, pasteryzowanej, homogenizowanej, wędzonej czy peklowanej)
– pokarmów zawierających konserwanty i chemiczne polepszacze.

Dodatkowo nie powinniśmy stosować żadnych syntetycznych składników w postaci tabletek czy suplementów, gdyż:
– wszystko co istotne dla organizmu możemy dostarczyć wyłącznie z surowych warzyw i owoców
– zwyczajnie się one nie wchłaniają i zostają wydalane.

Odmładzanie na surowo.
Osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie, mogą sięgnąć po książki autorstwa Agnieszki Juncewicz i Mariusza Budrowskiego, którzy w związku z niewłaściwą dietą zaczęli mocno podupadać na zdrowiu. Poprzez sokoterapię, a następnie odstawienie pokarmów mięsnych – po kilku latach poszukiwań doszli w końcu do witarianizmu, który okazał się najlepszym sposobem na odzyskanie zdrowia i energii.

A to już wiesz?  Dynia, super warzywo w diecie dziecka

Przeczytali ponad 500 książek, zainwestowali tysiące godzin w wykłady, audiobooki, filmy dokumentalne i naukowe, a także odbyli kilkanaście kursów na całym świecie. W ramach projektu Odmładzanie na surowo dzielą się wiedzą z innymi.

„Surowe Zdrowie”.
„Surowe Zdrowie” nazwać można elementarzem zdrowia, który oparty jest na doświadczeniach Agnieszki i Mariusza. Opisali w nim podstawowe czynności, jakie należy wykonywać, aby odzyskać zdrowie i pozostać zdrowym. Przede wszystkim jak najszybciej przestańmy robić to, co powoduje negatywne objawy. Dzięki książce nauczymy się jak możemy pomóc, a przede wszystkim nie przeszkadzać swojemu ciału, wykonywać jedną z podstawowych funkcji, jaką jest samouzdrawianie i powrót do homeostazy.

Czym różni się od innych?
W książce tej nie znajdziemy zbioru badań, porad lekarskich ani opisu poszczególnych chorób w ujęciu akademickim, gdyż nasze ciało odpowiednio odżywione, oczyszczone i wzmocnione uleczy się samo, więc nazywanie chorób jest zbędne. W przeciwieństwie do innych publikacji – nie napisano jej trudnym, naukowym językiem, ale przystępnym dla wszystkich.

Książka kulinarna.
Z kolei w książce kulinarnej „Na surowo” znajdziemy 100 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki na surowo – na każdy dzień i każdą uroczystość. Autorzy od kilku lat zajadają się pokarmami roślinnymi – albo w ich naturalnej formie albo w postaci przepysznych potraw. Ich celem było przygotowanie przepisów na dania, które wyglądem i smakiem przypominają kuchnię polską – czyli to co znamy, ale w zdrowej, nieprzetworzonej termicznie wersji. Dzięki przepisom obiad będzie smakował tak jak lubimy, a nasze ciało pozostanie zdrowe.

Przestańmy niszczyć nasze pokarmy w temperaturze, w której nie są w stanie przetrwać – wówczas będą mogły one stać się naszym lekarstwem.

Link do książek https://avocadoeggs.com/collections/all

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy