Żywność

Kisiel herbaciany

Kisiel herbaciany
Informacja prasowa Poznań, 15 stycznia 2019 r. Kisiel herbaciany Cukier, barwniki oraz inne niezdrowe dodatki do żywności są obecne w wielu produktach, które możemy znaleźć

Informacja prasowa
Poznań, 15 stycznia 2019 r.

Kisiel herbaciany
Cukier, barwniki oraz inne niezdrowe dodatki do żywności są obecne w wielu produktach, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Z tego powodu bardzo często unikamy artykułów spożywczych, w szczególności słodyczy, których składy są dla nas niejasne. Przychodzi jednak taki moment, że mimo zdrowego stylu życia, bierze nas ochota na coś słodkiego. Jak sobie wtedy poradzić? Czy popularne desery z torebek, takie jak na przykład kisiel, możemy przygotować samodzielnie?
Kiedy mamy ochotę na deser, to bez obaw możemy skusić się na taki, który przygotujemy samodzielnie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nie znajdują się w nim żadne „dziwne” i obce nam składniki. Czy jednak każdy deser możemy „odtworzyć” w domowych warunkach? Oczywiście, że tak. Co więcej, z pewnością słodkość domowej roboty będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Proponujemy na przykład przepisy na kisiel herbaciany o różnych smakach, przygotowane przez ekspertów marki Akbar.

Kisiel korzenny
Ta propozycja będzie idealna dla wszystkich, którzy zimą miewają ochotę nie tylko na coś słodkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. Kisiel z dodatkiem przypraw korzennych doskonale sprawdzi się w chłodny wieczór.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Kawałek korzenia imbiru
• ½ łyżeczki cynamonu
• Gwiazdka anyżu
• Odrobina stewii
• Litr wody
• 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklanki wody. Resztę zagotuj razem z herbatą, cynamonem i anyżem. Imbir zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mieszanki. Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników. Zagotuj cały czas mieszając. Dosłodź stewią do smaku. Odstaw do wystygnięcia.

Kisiel owocowy
Jeśli lubicie kisiel z owocami, to możecie go przygotować z dodatkiem tych suszonych, świeżych lub z puszki.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Mieszanka mrożonych owoców
• Litr wody
• 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklankę wody, a resztę zagotuj. Dodaj herbatę i mrożone owoce. W zimnej wodzie rozrób mąkę i dodaj do pozostałych składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przyozdób pozostałymi owocami.

A to już wiesz?  Mleko i nabiał w diecie niemowląt i dzieci – dlaczego są takie ważne?

Kisiel o smaku żurawinowym
Dzięki dodatkom syropów lub soków możecie przygotować kisiel o dowolnym smaku. Pamiętajcie jednak, aby już nie dodawać cukru, lub dodać go o wiele mniej.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Syrop o smaku czerwonej żurawinowym
• Litr wody
• 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklanki wody, a pozostałą zagotuj. Dodaj herbatę i kilka łyżek syropu. Mąkę rozrób w zimnej wodzie i stopniowo dodawaj do gotującego się naparu. Cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Kuchnia orientu – idealna dla wegetarian

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy