Rozrywka

Menu na Dzień Babci i Dziadka

Menu na Dzień Babci i Dziadka
Informacja prasowa Poznań, 16 stycznia 2019 r. 21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci i Dziadka. Pamiętajmy, że nic tak nie cieszy naszych seniorów, jak czas

Informacja prasowa
Poznań, 16 stycznia 2019 r.

21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci i Dziadka. Pamiętajmy, że nic tak nie cieszy naszych seniorów, jak czas spędzany w rodzinnym gronie. Żaden materialny podarunek nie będzie więc tak cenny, jak wspólny obiad i długie rozmowy przy stole. Eksperci marki Sandra polecają menu na ten wyjątkowy dzień.
Nasi dziadkowie przyzwyczajeni są do suto zastawionych stołów, które są przeciwieństwem do dzisiejszej mody na kolacje degustacyjne czy monoporcje. Warto więc przygotować dla nich bardziej tradycyjne dania, ale np. urozmaicić sposób podania czy prezentacji potraw. Proponujemy więc przygotować obiad, na który będzie składać się pierwsze i drugie danie oraz deser. Z naszą pomocą nie będzie to trudne zadanie.

Krem z pieczonymi pomidorami
Nowoczesna wersja znanej zupy pomidorowej. Mimo braku makaronu zupa jest na tyle gęsta, że nasyca równie mocno jak ta tradycyjna. Z kolei pieczone pomidorki koktajlowe nie tylko wzbogacają jej smak, ale są również piękną dekoracją dania.
Składniki:
• Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
• Litr bulionu
• Gałązki pomidorków koktajlowych
• Oliwa
• Gałązka tymianku
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulion gotujemy razem z pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie pękać). Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą i zdobimy tymiankiem oraz upieczonymi pomidorkami.

Stek z warzywami
Z pewnością pamiętamy niedzielne obiady, podczas których babcia serwowała schabowego z surówką i ziemniakami. Nie chcąc odchodzić od tej tradycyjnej, mięsnej potrawy, możemy trochę ją unowocześnić przygotowując na obiad steka z sosem i grillowanymi warzywami.
Składniki:
• Polędwica wołowa (może być również rostbef lub antrykot)
• Łyżka harissy marki Sandra
• Majonez
• Masło klarowane
• Pieczarki
• Szparagi zielone
• Pomidorki koktajlowe
• Kiełki fasoli marki Sandra
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wyciągamy z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem. Dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony. Warzywa posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Grillujemy je po kilka minut z każdej strony. Stek smażymy na maśle klarowanym do momentu uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu mięsa z patelni dajemy mu jeszcze „odpocząć” przez 5 minut. Dopiero teraz możemy popieprzyć stek. Układamy warzywa i mięso na talerzu, dodajemy kiełki. W celu przygotowania sosu łączymy majonez z harissą i rozlewamy do kokilek.

A to już wiesz?  Bezglutenowe śniadanie wielkanocne

Ciasto mandarynkowe
Mimo tego, że sam obiad był już bardzo syty, to i tak zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na deser. Proponujemy przygotować mandarynkowe ciasto, które będzie idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki na spód:
• Szklanka mąki pszennej
• 4 jajka
• Mandarynki z puszki marki Sandra
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki cukru
• Kostka masła
• Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• Kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki na górę ciasta:
• 1/3 szklanki cukru trzcinowego
• Łyżka masła
• Łyżka wody
• Mandarynki z puszki marki Sandra
Przygotowanie:
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Na patelni rozgrzewamy cukier z wodą. Dodajemy masło i energicznie mieszamy. Dodajemy mandarynki (bez zalewy). Powstały karmel z owocami wylewamy na samo dno ciasta. Łączymy wszystkie składniki na ciasto (poza mandarynkami) i wyrabiamy na jednolitą masę. Owoce delikatnie zgniatamy i dodajemy 5-6 łyżek powstałej masy do ciasta. Dokładnie mieszamy i wylewamy do formy do pieczenia. Pieczmy w piekarniku przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu ciasta przekładamy formę do góry dnem i wyciągamy wypiek.

Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

A to już wiesz?  Organizujesz wigilię firmową? Wiemy skąd zamówisz wybitne ciasta!

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy