Przepisy kulinarne

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste
Informacja prasowa Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i

Informacja prasowa

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i pogorszenia humoru. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii – najchętniej prosto po powrocie z pracy lub uczelni położyliśmy się do ciepłego łóżka. To wprost idealny czas na drobne przyjemności i jak nic w tej roli sprawdza się comfort food, czyli posiłki pocieszające. Oto nasze propozycje, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też przygotujemy je zgodnie z ideą zero waste, bez marnowania żywności. Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!

Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!

Drugie życie pieczywa
Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!
Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!

A to już wiesz?  Naleśniki królujące na talerzach Finów, Rosjan i Koreańczyków: Pannukakku, Bliny,Hotteok

Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!

Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
(TM6, TM5)

 5 min  1 godz. 5 min  Łatwy  6 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g

SKŁADNIKI
masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
3-4 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
500 g jabłek, winnych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
4 jajka
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
450 g mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g twarogu, w kawałkach
30 g skrobi ziemniaczanej lub 30 g skrobi kukurydzianej
cukier puder, do oprószenia
PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm)
blender lub mikser

CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
kopystka, miarka
SPRZĘT KUCHENNY
piekarnik Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać 30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

A to już wiesz?  Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Kawałki bułek i jabłek zblendować. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

WSKAZÓWKA
• Aby smak jabłek był wyczuwalny w puddingu, należy użyć kwaśnych lub winnych odmian.
• Przepisy „Cukier waniliowy”, „Cukier puder” i „Sos waniliowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy