Żywność

Trzy przepisy na herbaty dla dbających o linię

Trzy przepisy na herbaty dla dbających o linię
Informacja prasowa Poznań, 20 lutego 2019 r. Trzy przepisy na herbaty dla dbających o linię „W zdrowym ciele zdrowy duch!” mówi znane powiedzenie, z którym

Informacja prasowa
Poznań, 20 lutego 2019 r.

Trzy przepisy na herbaty dla dbających o linię

„W zdrowym ciele zdrowy duch!” mówi znane powiedzenie, z którym nie sposób się nie zgodzić. Zbilansowana dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną daje doskonałe rezultaty w postaci smukłej sylwetki i dobrych wyników badań. Aby przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej, warto skorzystać z przepisów na wyjątkowe herbaty pobudzające metabolizm, które przygotowali eksperci marki Akbar.
W gubieniu kilogramów bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie. Paradoksalnie, im więcej pijemy tym chętniej nasz organizm „zrzuca” z siebie nadmiar wody, odsłaniając rzeźbione na siłowni czy podczas innych aktywności mięśnie. Wzbogacając przyjmowane napoje o określone składniki, możemy wpłynąć także na akcelerację procesu przemiany materii, a co za tym idzie na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Herbata z chili i imbirem
Kapsaicyna to związek zwarty m.in. w paprykach chili czy cayenne, który odpowiada za ich ostrość. Istnieje nawet specjalna skala (zob. skala Scoville’a), która szereguje ostre składniki według ich ostrości. I tak np. papryka pepperoni ma w tej skali od 200 do 500 jednostek, podczas gdy jedna z najostrzejszych papryk świata – Paper X ma ich… ponad 3 mln(sic!). Czysta kapsaicyna osiąga wartość ponad 15 mln jednostek. Ma ona także działanie termogeniczne, powodujące przyspieszenie procesu przemiany materii oraz spalania tłuszczu. Aby przygotować herbatę przyspieszającą metabolizm, wystarczy wykorzystać sproszkowane chili lub inną ostrą paprykę oraz świeży imbir.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Pół łyżeczki sproszkowanej papryki chili
• Kilka plasterków świeżego imbiru
• Plasterek cytryny

Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Do szklanki z naparem wrzucamy kilka plasterków imbiru oraz cytrynę.

Herbata z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy jest bardzo dobrym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Związki w nim zawarte przyspieszają procesy rozkładania tłuszczu oraz wspomagają trawienie. Dodanie niewielkiej ilości octu jabłkowego do herbaty jest doskonałym sposobem na wprowadzenie tego składnika do codziennej diety.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Łyżka stołowa octu jabłkowego
• Plasterek jabłka i laska cynamonu do dekoracji
• Stewia lub erytrytol do słodzenia
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Dodajemy łyżkę stołową octu jabłkowego i dobrze mieszamy. W zależności od gustu możemy osłodzić napój stewią lub erytrytolem. Dekorujemy laską cynamonu oraz plasterkiem jabłka (może być suszone).

A to już wiesz?  Słodkie lenistwo na trawie – szybkie desery na wakacyjny piknik

Herbata wysokobiałkowa
Białko jest jednym z najważniejszych makroelementów wpływających na procesy spalania tkanki tłuszczowej. Organizm na jego strawienie potrzebuje więcej energii niż w przypadku węglowodanów. Spełnia ono także kluczową rolę w budowaniu masy mięśniowej, która jest dużo bardziej aktywna metabolicznie od tłuszczu.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 300 ml odtłuszczonego mleka
• 25 g odżywki białkowej o wybranym smaku

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem zagotowujemy mleko. Parzymy w nim herbatę przez 3-5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Schłodzone mleko herbaciane przelewamy do shakera, dodajemy porcję odżywki białkowej i energicznie mieszamy.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy