Potrawy

Trzy przepisy na zimowe zupy, które Cię zaskoczą

Trzy przepisy na zimowe zupy, które Cię zaskoczą
Informacja prasowa Grajewo, 18 grudnia 2020 Pomidorowa, ogórkowa czy barszcz? Zupa, bo o niej mowa to potrawa ponadczasowa i z pewnością każdy ma swoją ulubioną.

Informacja prasowa
Grajewo, 18 grudnia 2020

Pomidorowa, ogórkowa czy barszcz? Zupa, bo o niej mowa to potrawa ponadczasowa i z pewnością każdy ma swoją ulubioną. Sprawdzi się na niedzielny obiad, w święta i na co dzień, gdy chcemy szybko przygotować pyszny i sycący posiłek. Warto sięgać po te rozgrzewające dania szczególnie zimą, kiedy temperatury za oknem są naprawdę niskie. Gdy zapragniemy zjeść coś innego niż tradycyjny rosół, z powodzeniem możemy sięgać także po aksamitne, zabielane śmietaną zupy grzybowe czy krem. Poniżej przedstawiamy kilka zimowych inspiracji.
Posiłki spożywane zimą powinny być ciepłe, pożywne i pełne witamin. O tej porze roku zdecydowanie łatwiej się przeziębić, a jak wiemy zdrowa dieta ma bardzo duży wpływ na budowanie odporności. Na szczęście pomysłów na zupę istnieje wiele, a z połączenia ulubionych warzyw i dodatków możemy wyczarować naprawdę pyszne dania.

1. Zupa z kurkami
Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.

Składniki:
• 1 litr bulionu drobiowego
• 500 g ziemniaków
• 400 g kurek
• 150 ml śmietanki Łaciata 18%
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 1 marchewka
• 1 łyżka masła extra Łaciate
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• ½ łyżeczki kurkumy
• sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

A to już wiesz?  Bycie fit po Świętach jest możliwe. Jak (zdrowo) zacząć Nowy Rok?

2. Zupa szparagowa
Kolejną kategorią są zupy krem – w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo w dzisiejszej kuchni sposoby łączenia smaków są niemal nieskończone. Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.

Składniki:
• 400 g szparagów
• 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
• 150 ml śmietanki Łaciata 12%
• sok z 1 cytryny
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• garść liści bazylii

Przygotowanie: Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy szparagi i cukier. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.

3. Zupa czosnkowa z serkiem topionym
Kolejnym pomysłem na idealne zimowe danie jest zupa czosnkowa. Zupa z czosnku wielu może zaskoczyć – na szczęście bardzo pozytywnie. Nie dość, że jest oryginalna i aksamitnie gładka, to przy tym także bardzo zdrowa. Jak wiemy, w okresie jesienno-zimowym czosnek jest sprzymierzeńcem w codziennej trosce o zdrowie i odporność. Jak ją przygotować?

Składniki:
• 1 l bulionu warzywnego
• 1 główka czosnku
• 100 g serka topionego z czosnkiem (np. Mlekpol) lub serek śmietankowy Łaciaty czosnkowy
• sól i pieprz
• oliwa
• bułka na grzanki
• masło Łaciate extra

Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy podgrzanym bulionem. Do miseczki odlewamy trochę ciepłego bulionu i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podpiekamy przekrojoną w pół bułkę, robiąc z niej grzanki. Zupę przelewamy do miseczek, bułkę kroimy w kostkę i posypujemy nią zupę. Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy