Herabta

Zdrowie zamknięte w filiżance herbaty

Zdrowie zamknięte w filiżance herbaty
Informacja prasowa 9 maja 2017 r. Zdrowie zamknięte w filiżance herbaty Lankijczycy należą do jednego z najzdrowszych narodów. Mimo dużej ilości wypalanych papierosów oraz ograniczonego

Informacja prasowa
9 maja 2017 r.

Zdrowie zamknięte w filiżance herbaty

Lankijczycy należą do jednego z najzdrowszych narodów. Mimo dużej ilości wypalanych papierosów oraz ograniczonego dostępu do fachowej opieki medycznej, rzadko występują u nich nowotwory. Jaki jest więc sekret mieszkańców Cejlonu? Zdecydowany wpływ na zdrowie i długowieczność Lankijczyków ma ich dieta, której ważnym elementem jest herbata. Eksperci pochodzącej z tej wyspy marki Akbar, przygotowali kilka rad, jak korzystać z cennych właściwości herbaty.

Lankijska dieta opiera się głównie na warzywach, owocach, rybach i… herbacie. Warto poznać bliżej ten wyjątkowy napój, który pity jest przez Lankijczyków przy każdej możliwej okazji.

Herbata ochroni nasze serce
Czarna herbata zawiera wiele polifenoli, które odpowiedzialne są za zwalczanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Dodatkowo to właśnie te związki pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca. Kolejnym dobroczynnym składnikiem w czarnej herbacie jest teaflawina, której zawdzięczamy intensywną barwę herbaty. Dzięki niej napar ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Herbata czarna okazuje się również właściwa dla diabetyków. Zawiera ona polisacharydy, które mogą zmniejszyć przyswajalność glukozy. Istnieją badania, które pokazują, że w krajach, które charakteryzują się dużym spożyciem czarnej herbaty, zachorowalność na cukrzycę typu 2 jest o wiele niższa.

Czy herbata pobudza?
Herbata czarna to doskonały sposób na pobudzenie i… zrelaksowanie organizmu. Wszystko zależny od czasu jej parzenia. Jeśli poświęcimy na to 3 minuty, to uzyskamy napar pobudzający. W przeciwieństwie do kawy, która działa szybko, jednak na krótki okres czasu, herbata ożywia organizm wolniej, ale efekt ten utrzymuje się znacznie dłużej.
Jeśli chcemy uzyskać napar relaksujący, powinniśmy parzyć liście 5-6 minut. Po tym czasie teina wchodzi w reakcję z garbnikami, które niwelują jej pobudzające działanie.

A to już wiesz?  W krainie smaków i zapachów – lankijski bazar

Herbata na upały
Mieszkańcy Sri Lanki doskonale wiedzą, co w upalny dzień najskuteczniej gasi pragnienie. Średnia temperatura na wyspie wynosi bowiem 27°C. Aby schłodzić organizm, Lankijczycy piją gorącą herbatę przez cały rok. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie się przemóc i w ciepłe dni wolimy spożywać zimne napoje, to najlepiej przygotować domową, mrożoną herbatę bez cukru.
Składniki:
• 3 Łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
• Łyżka miodu
• Kilka liści mięty
• Cytryna
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy 1,5 l wody i parzymy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy liście. W powstałym naparze rozpuszczamy miód i pozostawiamy herbatę do ostygnięcia. Kiedy jest już chłodna dodajemy do niej kostki lodu, miętę oraz obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki cytrynę.

Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Po czym poznać dobrą herbatę?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy