Żywienie

Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i peÅ‚noziarnistÄ… kaszÄ…, bez jajka i bez buÅ‚ki tartej – dla dzieci po 12 miesiÄ…cu.

Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i peÅ‚noziarnistÄ… kaszÄ…, bez jajka i bez buÅ‚ki tartej – dla dzieci po 12 miesiÄ…cu.
Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i peÅ‚noziarnistÄ… kaszÄ…, bez jajka i bez buÅ‚ki tartej – dla dzieci po 12 miesiÄ…cu. Poniżej przepis na pulpeciki miÄ™sne

Aromatyczne gotowane pulpeciki z warzywami i peÅ‚noziarnistÄ… kaszÄ…, bez jajka i bez buÅ‚ki tartej – dla dzieci po 12 miesiÄ…cu.

Poniżej przepis na pulpeciki mięsne z warzywami i czosnkiem. Aromatyczne mięsne pulpeciki można przygotować jako pojedyncze porcje w formie większych pulpetów lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka kuleczek na tzw. jeden kęs. Świetnie pasują do ziemniaków w towarzystwie warzyw a nawet do makaronu. W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, mięsko trzyma się idealnie i ładnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięsko. Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom.

Składniki:
250 g mięsa mielonego
1/3 małej marchewki
1/3 małej pietruszki
Natka pietruszki
Pół ząbka czosnku
Majeranek
2 – 3 Å‚yżki peÅ‚noziarnistej kaszki warzywnej z dyniÄ…, ryżem i kukurydzÄ… Holle

Przygotowanie:
Posiekać natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować ok 15 – 20 minut.

Porada: Z takiej ilości składników wychodzi ok 7 – 8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły.

Holle.pl

A to już wiesz?  Co króluje w jadÅ‚ospisie gimnazjalistów?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy