Żywność

Biszkopt wielkanocny nasączany herbatą z serkiem mascarpone

Biszkopt wielkanocny nasączany herbatą z serkiem mascarpone
Informacja prasowa Poznań, 30 marca 2017 roku Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także

Informacja prasowa
Poznań, 30 marca 2017 roku
Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone
Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

Biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

Składniki (biszkopt):
 4 jajka
 ½ szklanki mąki pszennej
 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanki cukru
 10 łyżek zaparzonej czarnej herbaty Ceylon Tea Ahmad Tea London

Składniki (krem):
 750-1000 g serka mascarpone
 ½ szklanki cukru pudru
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 1 łyżka soku z cytryny (bez pestek)

Składniki (lukier i posypka)
Składniki:
 2 białka
 400 g cukru pudru
 2 łyżki soku z cytryny
 świeżo starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania (krem):
1. Do misy miksera wrzucić serek mascarpone oraz cukier puder i ubić na niskich obrotach miksera na gładką, jednolitą masę.
2. W końcowym etapie dodać ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
3. Odstawić do lodówki na 2 h.

Sposób przygotowania (biszkopt):
1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i dokładnie przesiać przez sitko.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i sukcesywnie po jednym żółtku.
4. Mąkę stopniowo dodawać do jajek delikatnie mieszając, by składniki dokładnie się połączyły. Następnie dokładnie wszystko zmiksować, używając do tej czynności miksera lub blendera ustawionego na wolne obroty.
5. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować je masłem oraz posypać bułką tartą, by ciasto nie przywarło.
6. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 min.
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika formą z biszkoptem uderzyć energicznie o blat stołu, by biszkopt nie opadł, dzięki uwolnieniu pęcherzyków powietrza.
8. Gdy ciasto lekko przestygnie, odwrócić formę do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Jeśli biszkopt nie odejdzie, użyć noża.
9. Przekroić biszkopt wzdłuż na pół i nasączyć każdą jego część naparem herbacianym. Odstawić go do wchłonięcia naparu.
10. Rozprowadzić równomiernie krem mascarpone na każdej z wewnętrznych części i nałożyć jedna na drugą, tak aby stykały się stronami posmarowanymi kremem.

A to już wiesz?  Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami

Sposób przygotowania (lukier i posypka):
1. Białka wbić do miski.
2. Dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Miksować do momentu, aż masa będzie całkowicie gładka. Lukier nałożyć pędzelkiem na wierzchnią część biszkoptu i posypać startą skórką z pomarańczy. Odstawić do ostygnięcia.
Smacznych świąt!

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.

Zapraszamy na nasz fanpage: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska oraz stronę www.ahmadtea.pl.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods to firma, która od 25 lat dba o wyjątkowy smak potraw, dostarczając najwyższej jakości produkty spożywcze. To zarówno importer i eksporter, jak i producent aromatycznych herbat, dojrzewających w słońcu owoców w puszkach, czy orientalnych produktów kuchni tysiąca i jednej nocy. Swoją ofertą firma zachęca zarówno pasjonatów gotowania, jak i osoby dopiero rozpoczynające kulinarną przygodę do wyjątkowej podróży po kuchniach świata. Z myślą o klientach powołała także do życia sklep internetowy (www.sklep.smacznego.pl), w którym smakosze odnaleźć mogą wszystkie produkty, które oferuje.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Herbaty owocowe domowej roboty

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy