Produkty Żywienie Żywność

Czytaj etykiety, bądź mądrym konsumentem!

Czytaj etykiety, bądź mądrym konsumentem!
Proponujemy towar na materiał dań gotowych oraz ich dochodzie na zdrowie. Jakie z dań mają szereg substancji, których powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach

Proponujemy towar na materiał dań gotowych oraz ich dochodzie na zdrowie. Jakie z dań mają szereg substancji, których powinniśmy unikać? Co pokrywa się w słoikach ? Albo w daniach z proszku? Czy możliwe jest by dania gotowe były jednak praktyczne i wielkie?

Dania gotowe zdrowe vs niezdrowe ? czytaj etykiety, bądź specjalnym konsumentem!

Coraz częściej sięgamy po dania gotowe. Kiedyś mieli z nich głównie podczas wakacji. Teraz pomimo tego, iż nie zajmują się dobrą marką i oczywiście mocno często mają codzienny, jedyny ciepły posiłek dużo osób. Wokół dań gotowych narosło wiele mitów ? nie ma co ukrywać ? wcale nie zastąpią krajowej i nowoczesnej kuchni. Nową częścią medalu jest jednakże to, że niezależnie, jako bardzo dietetycy będą w ostatniej myśli ćwiczyć na alarm, to oraz owszem będziemy po te artykuły sięgać. Działamy to wciąż z braku czasu, ze zmęczenia, z braku pomysłu czy z dużego głodu, jaki zamierzamy natychmiast zaspokoić. Spośród tego dzisiaj powodu producenci dań gotowych biorą się w możliwościach ? do wyboru jesteśmy dania suszone, liofilizowane, pasteryzowane oraz mrożone. Co liczą? Co właściwie właściwie jemy? Jak dobrać dania gotowe, które można jadać bez utraty dla zdrowia?

Dania gotowe, podobnie jak każde przetworzone produkty muszą pełnić pewne standardy określone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, który tworzy technologii w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego. Wszystkie produkty gotowe przyjęte do zakupu na rynku są uznane za bezpieczne dla zdrowia. Nie zwalnia to jednak faktu, że niektóre z nich pod względem składników odżywczych nie ustępują przygotowanym samodzielnie, inne a poza substancjami danymi w strukturze konserwantów, wzmacniaczy smaku itp. nie dostarczają organizmowi prawie niczego.

Gotowe dania z torebki
To zwykle zupy instant, zupki chińskie czyli potrawy do zalania ciepłą wodą. Niektóre z jedzeń z torebki wystarczy zalać wrzącą wodą, inne potrawy trzeba gotować ? ich liczbę odżywcza nie zależy wyłącznie z sposobu produkcji. Ten gatunek dań gotowych najczęściej naszpikowany jest chemią – mają dużo barwników, konserwantów, zagęszczaczy, emulgatorów, stabilizatorów, ulepszaczy oraz gumy spożywcze i substancje słodzące. Zawierają te zazwyczaj dużo dobrze soli, zaś jej nadmiar ma zgubny nacisk na polskie zdrowie. Jeśli wybrana przez nas zupa zawiera głównie substancje smakowo-zapachowe (glutaminian sodu, hydrolizaty białek), aromaty i kolory spożywcze, emulgatory, substancje zagęszczające i stabilizujące, oraz makaron i przyprawy więc w prawdzie nie nosi w niej żadnych witamin ani minerałów. Wybierając danie instant warto zobaczyć, czy w magazynie potrawy otrzymują się suszone warzywa, ciało lub owoce. Takie dania zwykle dostarczają trochę składników odżywczych np. minerałów, chwila istnieje w nich i witamin, zwłaszcza witaminy C ? jej obrazy w toku suszenia dochodzą nawet do 80?100 proc.

A to już wiesz?  Herbata, która zadba o Twoją… urodę!

Dania gotowe ze słoików i puszek

Dużą część stanowią potrawy pasteryzowane (sterylizowane) w słoikach. Te gotowe dania na wczesny rzut oka przygotowują się być czystsze od dań instant. Tutaj podobnie jak w poprzednim przypadku trzeba dokładnie przeczytać skład na klasie produktu. Dania gotowe w słoikach równie często potrafią stanowić naszpikowane konserwantami, których poleceniem jest pomoc przed zniszczeniem i polepszaczami smaku, które mają robić smak domowych potraw. Jeśli danie ma długi czas przydatności do użytkowania oznacza to o tym, że zostało poddane intensywnej obróbce technicznej i termicznej, która pozwala straty w segmentach zdrowych i mineralnych. Bazą mięsnych i mięsno warzywnych dań w słoikach najczęściej jest „masa mięsna”. Jej sylwetką jest MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie – miks odpadków mięsnych, tłuszczu i resztek kostnych. Potrawy mięsno-warzywne mogą przynieść naszemu układowi takiej części białka, cukrów i minerałów, ale kryją też dużo dobrze małego tłuszczu i soli.

Nie można przecież każdych dań gotowych w słoikach wrzucać do jakiegoś wora ? na rynku są dostępne dania gotowe, które nie zawierają środków konserwujących i polepszaczy smaku. Istnieje obecne możliwe, dzięki użyciu odpowiedniej technologii. Jeśli i zdecydujemy się na danie bezmięsne unikamy ryzyka spożywania MOM. Takie dania gotowe można pozwolić za słuszny i pełnowartościowy posiłek. Jeśli dlatego nie jesteśmy porządku na swobodne przygotowywanie obiadów wybierajmy dania bezmięsne, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, dużo z bliskim okresem przydatności do spożycia. Najważniejsze to czytać etykiety ? radzi Technolog żywności Ewa Janicka z firmy Primavika. Dania gotowe same w sobie nie są złe pod warunkiem, iż nie zawierają substancji dodatkowych, które potrafią wpłynąć niekorzystnie na system, jak np. glutaminian sodu, który potrafi wywołać uczulenie czy zbyt wysoka zawartość kwasów tłuszczowych typu trans – dobra ich zawartość to tanio niż 1 g na 100 g produktu. Produkt nie powinien wynosić sztucznych barwników, aromatów. Naprawdę nie jest trudno znaleźć na rynku piękne i praktyczne dania gotowe – własna firma promuje zdrowie, zdrowy sposób rośnięcia a utrzymywania, a nasze artykuły z podstawy nie zawierają konserwantów i oryginalnych barwników. Szukając smacznych i pożywnych dań gotowych należy mieć, że kluczem do prawidłowego wyboru nie jest kupowanie ?na oko?, ale wnikliwe zaznajomienie się ze składem ? dodaje ? z Pirimaviki. Istotnie jednocześnie jest zgodne sprawdzanie terminu przydatności materiału do spożycia. Opakowanie powinno stanowić szczelnie zamknięte. Wybrzuszone wieczko może dawać o rozwoju bakterii ? taki artykuł nie kształtuje się teraz do utrzymania.

A to już wiesz?  Jesień z nutą wyrafinowania: Przepis na risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową

Mimo bardzo niskiej obiegowej uwagi na materiał dań gotowych mnóstwo postaci z różnych powodów, takich jak choćby brak czasu, chęci czy zdolności kulinarnych i tak po nie sięga, umawiając się na ich bezwartościowy skład. Często użytkownicy dań gotowych nie wiedzą nawet, iż posiadają wybór – zdrowszą alternatywę, równie smaczną, estetyczną oraz dużą w przygotowaniu, której wystarczy poszukać na półce ze dobrą żywnością. Reasumując ? NIE WSZYSTKIE DANIA GOTOWE TO ZŁO! Dania gotowe potrafią stanowić naszym partnerem, powodem jest jednak czytanie etykiet i wybór tych potraw, które nie zwierają chemii, konserwantów, wzmacniaczy smaków itp. Warto poświecić chwilkę, aby odkryć w zakładzie odpowiedni produkt, wczytać się w sklep i bez zarzutów sumienia postawić sobie błyskawiczny, gotowy i jednocześnie świeży i drogi posiłek.

www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy