Rozrywka

Fasola na słodko

Fasola na słodko
Informacja prasowa Poznań, 2 sierpnia 2018 r. Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości

Informacja prasowa
Poznań, 2 sierpnia 2018 r.

Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra.
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.
Brownie
Bardzo popularne w ostatnich latach ciasto czekoladowe z fasoli. Bez mąki i cukru – idealne dla osób na diecie oraz ograniczających te składniki.
Składniki:
• Fasola czerwona w puszce marki Sandra
• Dojrzały banan
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Łyżka miodu
Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy do ciasta i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto może mieć jeszcze lepką formę, dlatego należy je odstawić do ostudzenia.
Czekoladowy mus
Pożywny i smaczny mus przygotowany na bazie czerwonej fasoli. Jeśli preferujemy bardziej płynne desery możemy go zjeść od razu po przygotowaniu. Mus odstawiony na jakiś czas do lodówki będzie miał konsystencję budyniu.
Składniki:
• 170 g fasoli czerwonej z puszki marki Sandra
• 1,5 łyżki gorzkiego kakao
• ¼ szklanki miodu
• Kilka kropel aromatu waniliowego
• Szczypta soli
• Listki mięty
Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami (poza miętą). Przekładamy do szklaneczek i dekorujemy miętą.
Ciastka z sezamem
Od razu po upieczeniu ciastka mogą mieć lekko płynną formę – wystarczy odstawić je do ostygnięcia, a już w przeciągu godziny powinny stężeć.
Składniki:
• Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
• 1,5 łyżki kakao
• Jajko
• 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
• Sezam
• Ulubione orzechy
• 50 g cukru
Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy ręcznikiem papierowym. Blendujemy razem kakao i cukrem na jednolitą masę. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą połowę kroimy w grubszą kostkę. Do masy fasolowej dodajemy jajko, sezam, pokruszone orzechy i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, które posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy ok. 15- 20 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia (w tym czasie ciastka jeszcze stężeją).
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy