Przepisy

Gruszki to idealny dodatek do potraw

Gruszki to idealny dodatek do potraw
Informacja prasowa Poznań, 9 sierpnia 2016 r. Gruszki – idealny dodatek do potraw Większość owoców doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, jednak są i

Informacja prasowa
Poznań, 9 sierpnia 2016 r.

Gruszki – idealny dodatek do potraw

Większość owoców doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, jednak są i takie, które bardzo dobrze komponują się z daniami wytrawnymi. Jednym z nich jest gruszka, której słodki i wyrazisty smak idealnie łączy się z serami, sałatami czy makaronami. Jeżeli mamy pod ręką gruszki, nie tylko świeże, ale i te z puszki
w lekkim syropie, możemy przygotować pyszny i pożywny obiad lub lekką przekąskę.

Gruszki w occie to sprawdzony dodatek do obiadu. Równie smaczne i przydatne w kuchni są także te z puszki, zalewane lekkim syropem. Znakomicie nadają się do przyrządzania wielu wytrwanych potraw, którym nadają wyrazistego i lekko słodkiego smaku.

Sałatka z gruszką
Składniki:
 10 połówek gruszek z puszki (np. marki Sandra)
 50 g sera pleśniowego
 100 g mieszanki sałat
 50 g orzechów włoskich
 25 g miodu
 20 g musztardy
 ½ soku z cytryny
 60 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i porywamy na mniejsze kawałki, ser pleśniowy kroimy w kostkę, a gruszki dokładnie odcedzamy. Całość wrzucamy do miski i posypujemy orzechami włoskimi. Następnie w kubeczku mieszamy sok z cytryny z musztardą oraz miodem, powoli wlewając oliwę z oliwek. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Makaron zapiekany z gruszką i serem
Składniki:
 8 gruszek z puszki (np. marki Sandra)
 100 g tartego sera gouda
 40 g sera parmezan
 20 g masła
 30 g mąki
 300 ml mleka
 50 ml śmietanki 30%
 kilka gałązek świeżego tymianku
 szczypta soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy zimne mleko, całość dobrze mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kolejno dodajemy śmietankę i wsypujemy ¾ startego sera. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera i odstawiamy z ognia. Do gotowego, gorącego sosu dodajemy połówki gruszek. W szklanym naczyniu układamy naprzemiennie sos z gruszkami, makaron, tarty parmezan oraz tarty ser. Wierzch posypujemy pozostałym startym parmezanem. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 C piekarnika na około 25 minut.

A to już wiesz?  Przepis na CHŁODNIK Z POMIDORÓW MALINOWYCH Z TRUSKAWKAMI I GUACAMOLE

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy