Żywność

Kasze na stół!

Kasze na stół!
Informacja prasowa 8 września 2014 r. Kasze na stół! Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale dawniej to właśnie kasza najczęściej gościła na polskich

Informacja prasowa
8 września 2014 r.

Kasze na stół!
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale dawniej to właśnie kasza najczęściej gościła na polskich stołach. Choć nieco odeszła w zapomnienie, dzisiaj powraca do łask w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu. Doceniana jest nie tylko przez miłośników dobrej kuchni, ale także dietetyków i specjalistów ds. żywienia.

Powrót do tradycji
Historycznie kasze były podstawą naszej kuchni, i na stołach były nie tylko na co dzień, ale również podczas dworskich uczt. W XVII w. ich miejsce zajęły ziemniaki, a obecnie konkurująz ryżem i makaronem. Dzisiaj jednak ponownie odkrywamy ich bogactwo i walory smakowe. Kasze wracają do kulinarnych łask. Coraz częściej można je spotkać, nie tylko w roli dodatku do wyrafinowanych dań, ale podobnie jako podstawowy element potrawy. Kasze są niedrogie, i ich niezaprzeczalne wartości odżywcze oraz zdrowotne potwierdzono w wielu badaniach naukowych ? wyjaśnia mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Kasze warto jeść!
Nie tylko walory smakowe oraz różnorodność, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne, powinny przekonać wszystkich do włączenia kasz do codziennego jadłospisu. Kasze zalecane są jako jedyny z podstawowych składników diety rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Zgodnie z piramidą żywieniową powinniśmy jeść około 6 porcji produktów zbożowych dziennie, w tym minimum 2 porcje warto zarezerwować na kasze ? radzi mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Najlepiej łączyć je z warzywami i źródłami białka tzn. mięsem, jajkami lub rybą. W przypadku diet wegetariańskich ? spożywać ze strączkami i nasionami ? dodaje mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Gryka na zdrowie
Tatarka, gryka czy hreczka ? niezależnie od nazwy, to kaszę gryczaną wybieramy najchętniej. Nie jedynie jako dodatek, ale także składnik wielu tradycyjnych dań polskich np. biłgorajskiego pieroga, gdzie zgodnie z ziemniakami i serem tworzy niezwykle ciekawą kompozycję. Kasza gryczana jest także swoją drugą młodość i jest podawana
w nowym, zaskakującym wydaniu np. w postaci wegańskich burgerów czy risotto zwanego ?gryczotto?. Kasza gryczana to królowa kasz! Jest bezglutenowa, wysokobłonnikowa, ma niski indeks glikemiczny. Jest jeszcze bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu, cynku oraz kwasu foliowego. Białko kaszy gryczanej dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych tzn. takich, których nasz organizm nie jest
w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu ? tłumaczy mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Kasza gryczana stanowi smaczną i zdrowszą alternatywę dla ziemniaków czy ryżu. Często jest też składnikiem nadzienia do pierogów czy zrazów lub bazą do gulaszu z mięsem, warzywami lub grzybami. Z odpowiednimi dodatkami może być wartościowy posiłek. Kasza gryczana z warzywami z serii Dania Babci Zosi firmy SyS to oferta dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową dietę, nie spędzając jednocześnie dużo czasu w kuchni. Suszone warzywa dodają jej stylu i podnoszą wartość odżywczą. Kasza gryczana z grzybami z serii Dania Babci Zosi firmy SyS pozwoli na szybkie przygotowanie farszu do pierogów lub gołąbków. Oba produkty są odpowiednie dla wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest droga w antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków ? wyjaśnia mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
z Poradni Dietetycznej 4LINE. Wykazuje także właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca, spowalniania procesy starzenia się, wspomaga odporność organizmu, regulację gospodarki hormonalnej oraz glukozy i insuliny ? dodaje mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

A to już wiesz?  Zdrowe pieczenie podczas świąt

Kasza jęczmienna w nowych odsłonach
Kasza jęczmienna daje mnóstwo możliwości kulinarnych. To świetny dodatek do zup, zapiekanek, gołąbków czy gulaszu. Kasza jęczmienna wskazana jest dla osób
z zaburzeniami lipidowymi oraz glikemicznymi. Choć nie zawiera tak dużo minerałów, aminokwasów i witamin jak inne kasze, to ma bardzo pozytywny wpływ na stan jelit, lipemię i poziom glukozy ? tłumaczy mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Miłośnicy ciekawych smaków i pożywnych posiłków mogą sięgnąć po kaszę jęczmienną z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS stanowiącą prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Dodatek soczewicy, która jest bogatym źródłem białka, sprawi że to danie z powodzeniem zastąpi potrawy mięsne. Szybko zaspokoi głód i da uczucie sytości, sprawdzi się także jako wpływ na obiad osób myślących o linię. Kasza jęczmienna z pieczarkami z tej serii może stanowić dobrą bazą do poszukiwania dalszych kulinarnych rozwiązań. Smak grzybów warto podkreślić odrobiną masła i dodatkiem świeżych ziół lub przygotować sos mięsny, który sprawi, że danie będzie bardzo pożywne i aromatyczne. Kasza jęczmienna jest szczególnie polecana osobom, które są problemy z poziomem cholesterolu. 100g kaszy jęczmiennej
(1 woreczek) dostarcza 4,3 ? 5,3 ?-glukanu, a już 3g na dobę pozwalają zmniejszenie stężenia złego cholesterolu (od 19% do 24% w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera jęczmienia). Ponadto zawiera fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które także obniżają cholesterol ? wyjaśnia mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dodanie kaszy jęczmiennej do zupy to zabieg na sycący posiłek. A jednym z jej najpopularniejszych zastosowań jest krupnik. Kiedy brakuje nam czasu na gotowanie zupy, możemy sięgnąć po krupnik lub zupę grzybową z kaszą perłową z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. W zestawieniu z suszonymi warzywami dostarczą wiele cennych składników. Zawarte w kaszy jęczmiennej fitoskładniki mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Spowalniają również procesy starzenia, wzmacniają mięśnie i naczynia krwionośne oraz działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce ? mówi mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

A to już wiesz?  Chipsy niekoniecznie ziemniaczane – z czego przygotować chrupiące talarki?

Kasza Gryczana z Grzybami-001-2014-09-08 _ 22_02_56-80

Kasza Gryczana z Warzywami-002-2014-09-08 _ 22_02_56-80

SYS_kasza_jeczmienna_z_soczewica_pudelko-003-2014-09-08 _ 22_02_56-80

SYS_krupnik_pudelko-004-2014-09-08 _ 22_02_56-80

Dossier produktów:

Kasza jęczmienna z soczewicą
Skład: kasza jęczmienna, soczewica czerwona (15%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.

Kasza jęczmienna z pieczarkami
Skład: kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.

Kasza gryczana z warzywami
Skład: kasza gryczana, warzywa suszone 13 % (kapusta biała, marchew, por)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł.

Kasza gryczana z grzybami
Skład: kasza gryczana prażona (min. 85%), grzyby suszone min. 5% (pieczarki, grzyby leśne) , cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 6,49 zł.

Krupnik
Skład: kasza jęczmienna (min. 45%), warzywa suszone 37% (ziemniak, marchew, cebula, pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki, lubczyk), mleko w proszku odtłuszczone, sól, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny
Masa netto: 4,99 zł.

Grzybowa z kaszą perłową
Skład: kasza jęczmienna perłowa (min. 50%), warzywa suszone 19% (marchew, cebula, czosnek, pasternak, por, natka pietruszki, seler, lubczyk), grzyby suszone 8% (pieczarki, grzyby leśne), sól, mąka ziemniaczana, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny
Masa netto: 80 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł.

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W kolekcji znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i dostępne w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

A to już wiesz?  Jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana - kasza!

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy