Przepisy

Krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską

Krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską
IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską Składniki (na 4 porcje): – 2 pory pokrojone w plastry – 500 g ziemniaków obranych

IV. Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną Polską

Składniki (na 4 porcje):
– 2 pory pokrojone w plastry
– 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– 200 ml śmietanki Wypasionej 30% Mlekovita, nagrodzonej certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
– 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
– 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
– sól i świeżo mielony pieprz
– masło klarowane Mlekovita do smażenia, nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT

Do podania:
– 4 łyżki śmietany Polskiej 18% Mlekovita
– 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
– 1/4 piklowanego pora*
– 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika

Przygotowanie:
Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.

*Składniki na piklowanego pora:
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy

Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.

Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności

Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.
Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!

A to już wiesz?  Przepis na blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy