Przepisy

Zupa grzybowa – tradycyjna potrawa wigilijna

Zupa grzybowa – tradycyjna potrawa wigilijna
Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa ? smak Świąt Bożego Narodzenia! Święta zbliżają się szybkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej

Aromatyczna, aksamitna zupa grzybowa ? smak Świąt Bożego Narodzenia!

Święta zbliżają się szybkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej się potrzeby umycia okien i planowania wigilijnego menu. Przychodzimy z pomocą i podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową ? a to już jeden problem z głowy.

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego ? zwłaszcza, jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju grudniowych uroczystości.

Składniki:
? 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
? cebula
? litr bulionu warzywnego
? szklanka mleka
? połowa szklanki białego, wytrawnego wina
? pęczek natki pietruszki
? 2 ząbki czosnku
? sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów Dewaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki ? wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!

A to już wiesz?  LINGUE DI PASSERO Z BURAKIEM

Smacznego i Wesołych Świąt!

www.devaldano.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy