Rozrywka

Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi

Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi
Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi Składniki:  500g twarogu tłustego  200g mąki pszennej  2 jajka  10 śliwek kalifornijskich  2 łyżki masła 

Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

 500g twarogu tłustego
 200g mąki pszennej
 2 jajka
 10 śliwek kalifornijskich
 2 łyżki masła
 1 łyżeczka soli
 mąka do posypania blatu

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj mąkę, jajka i sól, wymieszaj. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do wyrobionego ciasta, wymieszaj. Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło.
Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą.

4 porcje

Czas przygotowania:
30 minut

A to już wiesz?  Dieta wegetariańska u dzieci – czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny i zdrowy dla najmłodszych?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy