Kawa

Łyk kawy na start

Łyk kawy na start
Łyk kawy na start Lato to najlepszy czas dla wielbicieli sportów rowerowych. Wszystkim, którzy aktywnie spędzają czas na dwóch kółkach, podpowiadamy, jak poprawić swoją wydolność

Łyk kawy na start

Lato to najlepszy czas dla wielbicieli sportów rowerowych. Wszystkim, którzy aktywnie spędzają czas na dwóch kółkach, podpowiadamy, jak poprawić swoją wydolność i samopoczucie – zdrowo i przyjemnie.

Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, kawa jest jednym z nieodłącznych elementów kultury rowerowej. Wśród suplementów dla osób wyczynowo uprawiających sport, Australijski Instytut Sportu wymienił ją w grupie odżywek A, polecanych ze względu na wykazywanie działania wspomagającego. Na liście towarzyszą jej produkty mineralno-witaminowe, wapń, żelazo czy kreatyna. Jak kofeina pomaga amatorom aktywności fizycznej? Przede wszystkim zmniejszając uczucie zmęczenia, poprawiając koncentrację uwagi i zwiększając wytrzymałość. – Wiele instytucji zdrowotnych uważa kofeinę za bezpieczny związek, szczególnie jeśli przyjmowana jest ona w umiarkowanych ilościach, tj. 80-350 mg na dzień. Taka dawka jest zbliżona do dziennej normy spożycia większości populacji – tłumaczy Nino Daniele, lekarz biorącej udział w tegorocznym wyścigu Tour de Pologne drużyny kolarskiej Trek-Segafredo. – Powszechnie wiadomo, że kofeina polepsza samopoczucie, zwiększa czujność oraz wydolność umysłową. Jak się okazuje, pozytywnie wpływa również na kondycję fizyczną. W przypadku sportu wyczynowego, przyjęcie odpowiedniej dawki substancji na godzinę przed rozpoczęciem wyścigu może przyczynić się do polepszenia rezultatów zawodnika – dodaje lekarz. Kluczowe dla uzyskania wymiernych efektów będzie jednak odpowiednie dawkowanie stymulującego napoju.

Od startu do mety
W zależności od naszej kondycji fizycznej i przygotowania, dobroczynny wpływ kofeiny może przejawiać się na różne sposoby. Tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z aktywnością fizyczną, z pewnością zainteresuje odkrycie naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu w Georgii. Wyniki przeprowadzonych przez nich testów dowodzą, że kawa przeciwdziała zakwasom. Eksperyment wykazał, że ból mięśni u osób, którym przed wysiłkiem podano dawkę kofeiny odpowiadającą dwóm filiżankom espresso, był o 46% niższy. Takie działanie substancji tłumaczone jest blokowaniem receptorów adenozyny, odpowiedzialnej za aktywację receptorów bólu w wyniku mikrouszkodzeń mięśni. W przypadku osób, dla których aktywność fizyczna jest codziennością lub wręcz zawodem, regularne spożywanie kawy może zwiększyć wytrzymałość i wydolność organizmu podczas intensywnego wysiłku. – Przyjęcie około 5 mg kofeiny na jeden kilogram masy ciała powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a w efekcie lepsze dotlenienie mięśni, a także wzrost ciśnienia krwi i stężenia glukozy oraz wyrzut adrenaliny, co skutkuje m.in. lepszą koordynacją ruchową i wyostrzeniem zmysłów – tłumaczy Nino Daniele, lekarz teamu kolarskiego Trek-Segafredo. Z punktu widzenia utrzymania równowagi energetycznej organizmu kluczowa jest szybka odbudowa rezerw glikogenu między treningami. Jak się okazuje, i w tym zakresie kawa może być bardzo pomocna. Przyjęte po intensywnych ćwiczeniach połączenie kofeiny i węglowodanów zapewnia szybsze odbudowanie rezerw tego związku.

A to już wiesz?  Kawa z czekoladą

Jako element całościowej diety
Na wpływ kawy na fizyczną kondycję organizmu patrzeć należy jako na jeden z elementów odpowiednio dobranej i zbilansowanej diety. W zależności od rodzaju i intensywności uprawianej aktywności, zapotrzebowanie na energię i poszczególne substancje odżywcze będzie inne. I tak, w przypadku osób umiarkowanie aktywnych, uprawiających sport rekreacyjnie kilka razy w tygodniu, odpowiednia dieta powinna składać się z węglowodanów, białka i tłuszczów w proporcjach 60% – 20% -20%. Nie powinno zabraknąć w niej brązowego ryżu, pełnoziarnistego pieczywa lub makaronu, płatków muesli i ziaren zbóż. Produkty te dostarczają witamin z grupy B, błonnika i wielu innych składników odżywczych. Inaczej jest w przypadku sportowców wyczynowych, dla których kluczowe jest zapewnienie dużych ilości zróżnicowanych węglowodanów. Glikogen, w postaci którego magazynowane są one w wątrobie, jest bowiem podstawowym paliwem dla naszych mięśni. W zdrowej diecie każdego z nas powinny znaleźć się również wartościowe produkty białkowe – mięso drobiowe, ryby, jaja, warzywa strączkowe (fasola, groch, bób itp.) i orzechy, których uzupełnieniem powinny być roślinne oleje, awokado, oliwki oraz ryby bogate w nienasycone kwasy omega 3 i 6. Koniecznym elementem zdrowej diety są także warzywa i owoce.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy