Kawa Napoje

Poranna kawa to dla dużo spośród nas pewny twórz na wzmocnienie

Poranna kawa to dla dużo spośród nas pewny twórz na wzmocnienie
?Mała czarna? dla zdolnych Do 2004 roku miana przez Światową Agencję Antydopingową jako sposób zakazany, teraz jest często wykorzystywana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej

?Mała czarna? dla zdolnych

Do 2004 roku miana przez Światową Agencję Antydopingową jako sposób zakazany, teraz jest często wykorzystywana przez wyczynowców. Kofeina, bo o niej mowa, jest uważana jako jeden z najlepszych naturalnych specyfików pobudzających. Lub ?mała czarna? równie mocno kiedy na profesjonalistów oddziałuje na systemy sportowców-amatorów?

Poranna filiżanka kawy to dla dużo spośród nas skuteczny sposób na pobudzenie i zwiększenie koncentracji. Blokując receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie senności i zmęczenia, stymuluje system do realizacji energii. Jak pochodzi z najróżniejszych badań, właściwości te, obok pozytywnego wpływu na produkcję intelektualną, znajdują zastosowanie zarówno w przypadku prac fizycznej. Zwiększenie przepływu krwi do mięśni i męstwa ma znaczenie zwłaszcza w przypadku wysiłku wytrzymałościowego. W jaki rodzaj kofeina oddziałuje na sprawność swego układu?

Naturalny doping
W przypadku osób uprawiających sport regularnie, ważną rzeczą w ścisłym funkcjonowaniu gospodarki energetycznej systemu jest silne odbudowanie pomiędzy treningami zasobów glikogenu. Kofeina wszyscy w aktualnej formie podwójną funkcję.

Powodując wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, oddziałuje na oszczędzanie glikogenu zamkniętego w mięśniach. Przyjmowana bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy, zwiększa natomiast poziom glukozy, z której istnieje on syntezowany. ? Kofeina dostarczana
w skóry kawy wchłaniana jest niesamowicie szybko. W przypadku długotrwałej aktywności odczuwalne efekty uzyskamy, pijąc kawę ok. 15-20 minut przed treningiem. Przy mniejszym wysiłku etap ten idzie wydłużeniu do 45 minut ? tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. ? Powinniśmy zawsze pamiętać, że przyjmując dawkę kofeiny należy zadbać o regularne oraz odpowiednie nawadnianie organizmu niwelujące skutki moczopędnego działania napoju ? dodaje.

Skok adrenaliny na życzenie
Przyjęcie dawki ok. 5 mg kofeiny na kilogram masy ciała powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie stężenia adrenaliny we naturze. Posiada więc istotne miejsce w przypadku prac wymagających dużej moce i odporności organizmu, takich jak maraton lub wyścig rowerowy. Kofeina, oddziałując na układ nerwowy, zwiększa również wydolność organizmu oraz motywację do dalszego wysiłku. W skutku poprawia refleks i wyostrza koncentrację.

A to już wiesz?  Idealna kawa we własnych czterech kątach

Określając się na włączenie kawy do diety przy jednoczesnej aktywności fizycznej, powinniśmy wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia. Dla organizmów osób borykających się z nadciśnieniem, połączenie kofeiny i intensywnego wysiłku może istnieć za wielkie obciążenie.

Zakwasom mówimy stanowcze ?nie!?
Zespół opóźnionego bólu mięśniowego, zwany popularnie ?zakwasami? to pewne z najzdrowszych utrapień, z którym zmierzyć się muszą początkujący amatorzy sportu. To dopiero nieprzyjemna bolesność, tłumaczona powstaniem mikrourazów w grupie włókien jest fundamentalnym powodem, dla którego występujemy treningi zaraz po kilku dniach. Jak twierdzą badacze z amerykańskiego University of Georgia, kofeina pomaga zaradzić ponad tego modelu problemom. Odczuwalna bolesność mięśni u osób, którym przed dużym wysiłkiem zaaplikowano tabletki z kofeiną, stanowiła o 46% gorsza niż w przypadku grupy kontrolnej. Efekt przekłada się blokowaniem adenozyny, odpowiedzialnej za aktywowanie receptorów bólu w reakcji na mikrouszkodzenia. By uzyskać taki efekt, wystarczy zażyć dawkę kofeiny wprowadzoną w dwóch filiżankach espresso.

Aktywność + dieta = sukces
Mała czarna to więcej sam spośród najtańszych naturalnych składników wspomagających odchudzanie. – Osobom tworzącym swą wiosenną grę z kilogramami, obok regularnej aktywności fizycznej, zalecane jest picie espresso. Pomaga ona zużywanie i zmniejsza ochotę na skorzystanie po słodkie przekąski ? tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti. ? Wartość odżywcza klasycznego espresso jest ograniczona
? ok. 2 kcal na 100 ml, a wprowadzona w nim kofeina wspomaga proces termogenezy. Tylko dzięki tym cechom kawy, pijący ją po posiłkach Włosi są szczupli i spełnia energii ? dodaje. Powinniśmy jednak uważać, by nie zawyżać kaloryczności napoju poprzez dodawanie tłustego mleka czy słodkich dodatków, takich jak syropy smakowe, bita śmietana czy czekolada.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy