Skip to content
czwartek, 20 listopada, 2025
Latest:
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 22 sierpnia – międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!
Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance

zabaione

Aktualności i wiadomości prasowe: podane nie tylko na deser

  • zabaione.pl
Metoda BLW

Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance

Opublikowano 5 lat temu: 18 kwietnia 202122 kwietnia 2021 zabaione.pl Przeczytasz w: 4 minut/y
https://www.zabaione.pl/z/ › Metoda BLW
Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance
Metoda BLW to prawdziwa rewolucja w żywieniu niemowląt – odradza karmienie dzieci zblendowanymi na papkę pokarmami, a zaleca dawanie im np. warzyw, owoców pokrojonych w słupki. To sposób, który można wdrażać już od 6. miesiąca życia. Marchewka w całości dla takiego malucha? Da się to zrobić! Ale zdecydowanie łatwiej zacząć od całkowicie bezpiecznych potraw – np. mięciutkich placuszków na maślance, które pomogą świetnie i zdrowo zacząć

Informacja prasowa
Grajewo, 21 kwietnia 2021

Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance

Metoda BLW to prawdziwa rewolucja w żywieniu niemowląt – odradza karmienie dzieci zblendowanymi na papkę pokarmami, a zaleca dawanie im np. warzyw, owoców pokrojonych w słupki. To sposób, który można wdrażać już od 6. miesiąca życia. Marchewka w całości dla takiego malucha? Da się to zrobić! Ale zdecydowanie łatwiej zacząć od całkowicie bezpiecznych potraw – np. mięciutkich placuszków na maślance, które pomogą świetnie i zdrowo zacząć dzień.
„Baby Led Weaning”, w skrócie BLW, to metoda stosowana dziś przez matki na całym świecie. W Polsce ten akronim rozwija się jako: Bobas Lub Wybór i rzeczywiście to hasło znakomicie oddaje ideę metody BLW. W dużym skrócie chodzi o to, żeby dziecko poznawało różne struktury, smaki i rzeczywisty wygląd potraw mu serwowanych. Autorzy tej koncepcji tłumaczą, że karmienie zblendowanymi posiłkami na początku żywieniowej drogi małego człowieka sprawia, że dziecko nie wykształca ani ulubionych smaków, ani nie odczuwa przyjemności z jedzenia. Przez to tak wiele jest „niejadków” wśród przedszkolaków i dzieci wczesnoszkolnych.

Wśród podstawowych założeń jest przygotowywanie dla dziecka tradycyjnych posiłków i umożliwienie maleństwu samodzielnych prób jedzenia, np. kilku rodzajów owoców na jednym talerzu, by dziecko mogło wybrać te, na które akurat ma ochotę.

Czy ono się nie zadławi?
Z pewnością wielu rodziców zastanawia się, jak można dać takiemu maluchowi w całości truskawkę albo borówki amerykańskie. Przecież to grozi zadławieniem! To jedna z najpopularniejszych obiekcji związanych z metodą BLW. Jednak jej zwolennicy podkreślają, że warzywa czy owoce w większych kawałkach będą na początkowym etapie tylko kosztowane: dziecko na początku będzie ssać te pokarmy, trenować żucie i przegryzanie, ale samego jedzenia, przynajmniej na początku będzie niewiele, gdyż chodzi tu chodzi o oswojenie z samą czynnością żucia, spożywania pokarmu. Metodę BLW można stosować wyłącznie u dzieci siedzących i nie wcześniej niż w 6. miesiącu życia jako uzupełnienie karmienia mlekiem.

A to już wiesz?  Loteria MODA NA VALBON - Do wygrania luksusowe zakupy

„Mamo, tato, jak wy to upierzecie?”
Z pewnością nie jest to metoda dla każdego. Jednym z największych wyzwań dla rodziców, stosujących metodę BLW jest powierzenie dziecku talerza z posiłkiem. Maluchy najczęściej wykazują nim duże zainteresowanie, choć nie zawsze zgodnie z jego przeznaczeniem. Któż z nas nie widział obrazków dzieci od stóp do głów wysmarowanych jedzeniem lub wylewających zupę sobie prosto na krzesełko do karmienia. Ilość sprzątania i trudność usunięcia plam z dziecięcych ubranek może przyprawić o zawrót głowy…

Dlatego, by nie budować w sobie narastającej frustracji, warto zacząć od potraw o stałej konsystencji. Idealne będą np. śniadaniowe placuszki na maślance (znakomicie sprawdzi się np. Maślanka Mrągowska z czystą etykietą).

Przypominające kultowe amerykańskie pancakes, sprawią, że śniadania będą naprawdę pysznym początkiem dnia.
Można je podawać z syropem klonowym (wersja dla odważnych i lubiących wycierać klejące się rączki) lub ze świeżymi owocami: na początku z bananem, truskawkami czy brzoskwiniami, a w późniejszym czasie np. z borówkami lub musami owocowymi.

Dzięki zawartości maślanki są niezwykle puszyste, mimo że nie zawierają drożdży. Robi się je ekspresowo na niemalże suchej patelni, więc można je zaserwować maluchom bez obaw o ich delikatne brzuszki! Smacznego!

Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance
Сырники. Домашние сырники с ягодами. Традиционное русское блюдо. Крупный план.
Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance
Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance

Placuszki na maślance
Składniki:
• 1 szklanka Maślanki Mrągowskiej naturalnej
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 2 jajka
• 3 łyżki cukru
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• masło extra Mazurski Smak do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy maślankę i jajka. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy – ciasto ma mieć gładką konsystencję, bez grudek. Na patelni rozgrzewamy masło. Nakładamy łyżką masę i smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z obu stron. Przekładamy na talerze i serwujemy.

Więcej przepisów na dania idealne dla maluszków znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

A to już wiesz?  Twoje dziecko nie lubi śniadań w szkole? Sprawdź, jak to zmienić!
Bezpośredni link:
Metoda BLW coraz popularniejsza wśród mam niemowląt – sprawdź pyszne placki na maślance https://www.zabaione.pl/z/metoda-blw-coraz-popularniejsza-wsrod-mam-niemowlat-sprawdz-pyszne-placki-na-maslance

#metoda blw książka #bmw f 800 #blw 9 months menu #blw na początek #metoda blw co to #bmw f 10
  • ← Jak optymalnie zapełnić zmywarkę? Jak wyczyścić zmywarkę? Zmywarkowy tetris
  • Połowa sukcesu znajduje się na talerzu! Rusza II edycja kampanii „Jedz Owoce i Warzywa – w nich największa moc się skrywa” →
Ciekawe artykuły

Sezon na rabarbar

Sezon na rabarbar
Informacja prasowa Warszawa, 19 czerwca 2017 Sezon na rabarbar Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę […]

Kulinarna podróż na Bliski Wschód

Kulinarna podróż na Bliski Wschód
Informacja prasowa Poznań, 8 sierpnia 2018 r. Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. […]

Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu

Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu
Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie […]

Na upał gorąca herbata i ciepły prysznic!

Na upał gorąca herbata i ciepły prysznic!
Niedługo po tym, gdy przyjdą pierwsze w tym roku upały, będziemy poszukiwać skutecznych sposobów na ochłodę. Okazuje się, że to nie takie proste. Zimny prysznic, […]

Maasdamer – delikatnie słodki, owocowo-orzechowy młody ser żółty

Maasdamer – delikatnie słodki, owocowo-orzechowy młody ser żółty
Informacja prasowa – Hochland Polska Wrzesień 2020 Maasdamer – delikatnie słodki, owocowo-orzechowy młody ser żółty Holenderski Maasdamer, choć powstał niespełna trzydzieści lat temu, zdobył już […]

Urlopowe menu Polaków

Urlopowe menu Polaków
Urlopowe menu Polaków Od kilku lat nie maleje liczba Polaków spędzających urlop w kraju. Zmienia się jednak sposób wypoczynku i wakacyjna dieta. Coraz częściej stawiamy […]

Przepisy na świąteczne ciasta od hotelowego Mistrza Cukiernictwa

Przepisy na świąteczne ciasta od hotelowego Mistrza Cukiernictwa
Kraków, 10 grudnia 2019 r. Informacja prasowa Świąteczną atmosferę zauważyć można już w przestrzeni publicznej i w domowych rozmowach na temat logistycznej części świąt. Większość […]

DOM Z WIDOKIEM NA GIEWONT

DOM Z WIDOKIEM NA GIEWONT
Informacja prasowa Almette Wrzesień 2019 DOM Z WIDOKIEM NA GIEWONT 4 edycja Wielkiej Loterii Almette! Trwa Wielka Loteria Almette, w której do wygrania jest całoroczny, […]

Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu

Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu
Informacja prasowa Łódź, 20 listopada 2017 r. Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin […]

Czy jesteś locavore?

Czy jesteś locavore?
WARSZAWA, 22.01.2020 r. Czy jesteś locavore? Locavore – trend, który szturmem zdobył Amerykę, odważnie wkracza do Polski. Do mody na zdrowsze odżywianie, produkty bio oraz […]
listopad 2025
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« paź    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
Tagi
#święta #BożeNarodzenie #wigiljaBoże NarodzenieDzień matkiwalentynkiWielkanocwielkanoc 2015wielkanoc 2017wielkanocnewigiljaziemniaki a cukrzycaziemniaki amerykanyziemniaki bellarosaziemniaki biedronkaziemniaki bryzaziemniaki do obiaduziemniaki ekologiczneziemniaki esmeeziemniaki faszerowaneświętaświęta wielkanocne
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.