Rozrywka

Nowy trend Food Waste

Nowy trend Food Waste
Informacja prasowa Poznań, 12 kwietnia 2018 r. Wśród trendów spożywczych prognozowanych na 2018 rok jednym z najważniejszych jest ten, mówiący o niemarnowaniu jedzenia – a

Informacja prasowa
Poznań, 12 kwietnia 2018 r.

Wśród trendów spożywczych prognozowanych na 2018 rok jednym z najważniejszych jest ten, mówiący o niemarnowaniu jedzenia – a więc wykorzystywaniu między innymi wszystkich skórek, łodyg, liści czy korzeni warzyw lub owoców. Jak się okazuje, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, ile rzeczy można zrobić z pozornie niepotrzebnych resztek, które najczęściej wyrzucamy do kosza. Eksperci marki Akbar podpowiadają, jak zadbać o nasze środowisko i zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych.
Skórki z owoców czy warzyw, które wyrzucamy do kosza, są największym bogactwem witamin i minerałów, gdyż to właśnie tuż pod skórką zbierają się wszystkie dobroczynne składniki. Warto więc pomyśleć nad ich wykorzystaniem. Przydadzą się nie tylko w kuchni, ale i w… garderobie. Drugie życie można także dać fusom po herbacie. Zobaczcie, jak to zrobić.

Aromatyzowana herbata własnej roboty
Zamiast wyrzucać skórki od cytrusów czy innych owoców warto pomyśleć nad przyrządzeniem domowej, aromatyzowanej herbaty. Skórka od cytryny czy pomarańczy ma intensywny smak i jest pełna olejków eterycznych, które nadadzą czarnej herbacie wyjątkowego zapachu.

Składniki:
• Skórka z cytryny
• Herbata Akbar Pure Ceylon
Przygotowanie:
Cytrynę parzymy w gorącej wodzie. Następnie ścieramy jej skórkę na tarce. Odkładamy na ręcznik papierowy na kilka godzin, aby skórka przeschła. Mieszamy z niezaparzoną herbatą i zamykamy w słoiku na tydzień. Po tym czasie wszystkie smaki i aromaty powinni już przejść do herbaty. Napój parzymy przez 3-4 minuty w gorącej wodzie.
Odświeżacz do szafy
Herbata jest doskonałą bazą do wszelkich odświeżaczy (do szafy, szafki z butami, lodówki itp.). Liście świetnie pochłaniają nieprzyjemne zapachy, natomiast resztki ziół nadają przyjemnego aromatu ubraniom.

Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Lniany woreczek
• Wstążka
• Starta skórka od cytrusów
• Resztki ziół – łodyżki rozmarynu, lawendy
Przygotowanie:
Do woreczka wsypujemy herbatę liściastą, starte skórki z owoców i połamane łodyżki ziół. Zawiązujemy i wkładamy do szafy, garderoby lub butów.

A to już wiesz?  Caseata – najstarsza polska zupa

Zmiękczająca marynata do mięsa
Marynata z liści czarnej herbaty zmiękczy nawet najtwardszy kawałek mięsa. Pamiętajmy również, że liście można parzyć kilkakrotnie, co oznacza, że te po herbacie można z powodzeniem zaparzyć powtórnie i na ich podstawie zrobić napar do mięsa.
Składniki:
• Napar z herbaty Akbar Pure Ceylon
• Łyżka brązowego cukru
• Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Do naparu dodajemy cukier. Po kilku minutach odcedzamy liście herbaciane i dodajemy ulubione przyprawy. W tak przygotowanej marynacie trzymamy dowolny rodzaj mięsa przez kilka godzin.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Mąka z orzecha włoskiego

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy