Herabta

Po czym poznać dobrą herbatę?

Po czym poznać dobrą herbatę?
Informacja prasowa 27 marca 2017 r. Po czym poznać dobrą herbatę? Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi

Informacja prasowa
27 marca 2017 r.

Po czym poznać dobrą herbatę?

Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.

Proces zbierania liści jest niezwykle czasochłonny i wymagający. Z tego powodu tylko niektóre marki herbat decydują się na pozostanie przy ręcznych zbiorach. Wykorzystanie do pracy maszyn sprawia, że herbata traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego stojąc przed wyborem naparu, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka rad przygotowanych przez ekspertów marki Akbar. Dzięki nim w nasze ręce z pewnością trafią tylko najlepsze mieszanki.

Pochodzenie herbaty
Wybierając odpowiednią herbatę warto zwrócić uwagę na kraj jej pochodzenia. Obecnie niewiele marek decyduje się na ręczne zbiory, a tradycję kultywują głównie firmy, które mieszczą się na Cejlonie. Ta herbaciana wyspa słynie z najczystszych plantacji na ziemi. Zawdzięcza to ich położeniu. Uprawy znajdują się w górach, daleko od ulic i miejskich zanieczyszczeń. Ciekawostką jest, że zbierać liście z krzewów mogą jedynie kobiety, gdyż mają delikatniejsze i mniejsze od mężczyzn dłonie. Wszystko dlatego, że z krzewów herbacianych zbierane są wyłącznie 2-3 najmłodsze listki i pączek. Tylko w ten sposób można zebrać herbatę nie uszkadzając rośliny oraz nie gniotąc listków. Dzięki temu herbata posiada tak bogaty aromat.

Napar
Poszukując właściwego napoju należy również zwrócić uwagę na liście. Utrzymanie w procesie produkcji herbaty całych i nieuszkodzonych liści pozwala cieszyć się wszystkimi walorami smakowymi naparu. Połamane są często gorszym jakościowo produktem. Napar z dobrej gatunkowo herbaty ma intensywny kolor i aromat. Jeśli przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu (puszka, słoik) to zapach nie powinien słabnąć wraz z upływającym czasem. Pijąc napój warto również zwrócić uwagę na charakterystyczną „obręcz” na filiżance. Herbaty dobre jakościowo pozostawiają taki osad wewnątrz kubka.

A to już wiesz?  Jakie odmiany herbaty produkuje się w Kenii?

Znak jakości
Certyfikatem jakości herbat wytwarzanych na Sri Lance jest znak cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które nie tylko zostały wyhodowane i zebrane na Cejlonie, ale również zostały tam zapakowane. Dodatkowo herbata musi przejść szereg restrykcyjnych testów przeprowadzanych przez Cejloński Komitet Herbaciany. Kontrolowana jest pod względem procesów produkcji, smaku, aromatu i składu. Dzięki temu wyjątkowy aromat herbaty zostaje natychmiast zamknięty w opakowaniu i trafia prosto do naszych filiżanek.

Szukając napoju o najwyższej jakości warto zwrócić uwagę na produkty marki Akbar. Jest to synonim najlepszej gatunkowo czarnej, cejlońskiej herbaty. Proces jej uprawiania już od najmłodszego listka jest pieczołowicie doglądany przez członków rodziny Akbar. Nic więc dziwnego, że marka od wielu pokoleń oferuje konsumentom to, co najlepsze.

Więcej informacji o konkursie na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

A to już wiesz?  Herbata w różnych krajach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy