Rozrywka

Pomysł na kabanosy

Pomysł na kabanosy
Nowy Sącz, 27 września 2019 r. Podłużne, niezbyt grube, wyraziste w smaku i aromatyczne – takie są właśnie kabanosy. Choć kojarzone są z szybką przekąską

Nowy Sącz, 27 września 2019 r.

Podłużne, niezbyt grube, wyraziste w smaku i aromatyczne – takie są właśnie kabanosy. Choć kojarzone są z szybką przekąską podczas towarzyskich spotkań, to idealnie mogą stanowić pełnowartościowy posiłek serwowany na śniadanie lub obiad. Sprawdź kilka oryginalnych pomysłów na smakowite dania z kabanosami w roli głównej.

Nie tylko finger food
Niewątpliwie kabanosy to kulinarny hit podczas każdej imprezy, te z linii Konspol Natura produkowane są z wysokiej jakości mięsa z kurczaka i idealnie dobranych, naturalnych przypraw, przez co wyróżniają się znakomitym smakiem. Ich największą zaletą jest prostota podania – zwykle w formie finger food. Co ważne – ze względu na wydłużoną trwałość możemy je zabrać praktycznie wszędzie np. w podróż czy do pracy. Jak się okazuje, oprócz typowo przekąskowych propozycji kabanosy mogą nam posłużyć jako główne składniki do przygotowania smakowitych potraw. Atrakcyjną propozycją dla wszystkich miłośników tego typu przekąski będzie np. szakszuka z kabanosem i kolendrą, która staje się coraz popularniejsza na polskich stołach, a jej podstawę stanowią pomidory i jajka. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie również hiszpańskiego burrito z kabanosem.

Szakszuka z kabanosem i kolendrą
Składniki:
• 1 jajko
• 2 kabanosy podhalańskie kurczak z jagnięciną marki Konspol NATURA
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
• ½ łyżeczki octu
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• gałązka świeżej kolendry
• sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas podsmażając. Kabanosy kroimy w talarki i również podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko trzymamy na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Po upływie tego czasu w powstałym sosie robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Całość smażymy pod przykryciem do momentu aż białka się zetną. Tak przygotowaną szakszukę posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Burrito z kabanosem
Składniki:
• 1 placek tortilli
• 2 kabanosy z kurczaka Konspol NATURA
• 2 liście rzymskiej sałaty
• 1 łyżeczka kukurydzy z puszki
• mały ogórek
• mała papryka
• 2 łyżki sosu czosnkowego
Przygotowanie:
Kabanosy z kurczaka NATURA marki Konspol kroimy na połówki, paprykę w paski, a ogórka w słupki. Liście sałaty rzymskiej myjemy, a następnie osuszamy. Na placku tortilli układamy sałatę, pokrojoną paprykę i ogórka, kabanosy oraz kukurydzę. Całość polewamy sosem zwijamy w rulon i lekko opiekamy.

A to już wiesz?  Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy