Żywność

Pomidorowa na trzy sposoby

Pomidorowa na trzy sposoby
Informacja prasowa Poznań, 28 sierpnia 2018 r. Klasyczna zupa pomidorowa to zaraz po rosole najbardziej popularne danie na polskich stołach. Każdy z nas pamięta smak

Informacja prasowa
Poznań, 28 sierpnia 2018 r.

Klasyczna zupa pomidorowa to zaraz po rosole najbardziej popularne danie na polskich stołach. Każdy z nas pamięta smak tradycyjnej pomidorówki przygotowywanej przez babcię, którą tak chętnie zajadaliśmy się jako dzieci. Dzisiaj modne stały się niecodzienne smaki, orientalne dodatki i nowoczesna prezentacja dania. Warto więc spróbować swojej ulubionej zupy w nowej odsłonie.
Makaron i śmietanę, mimo że są dobrze znanymi i przez wielu lubianymi składnikami, warto na chwilę zostawić na półce. Tym razem sięgnijcie po dodatki takie jak ciecierzyca, mozzarella czy pieczona papryka. Nadadzą one wyjątkowego smaku i aromatu waszej tradycyjnej pomidorowej.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.
Składniki:
• Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
• Puszka ciecierzycy gotowanej marki Sandra
• 3 ząbki czosnku
• 2 szklanki bulionu
• Rozmaryn
• Oliwa
• Słodka papryka, ostra papryka
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, bulion i rozmaryn (zostawiając małą gałązkę do podania). Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciecierzycę smarujemy oliwą i mieszanką papryk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy będzie chrupka wyciągamy i dodajemy do zupy. Danie podajemy ozdobione gałązką rozmarynu.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Mimo intensywnego smaku zarówno papryki jak i czosnku, ich pieczona wersja ma zupełnie inny smak. Łagodniejszy i aromatyczny. Warto więc połączyć te składniki w zupie.
Składniki:
• Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
• 2 czerwone papryki
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Oliwa
• Sól, pieprz
• Śmietana
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.
Krem pomidorowy z mozzarellą
Oryginalna mozzarella to ta pochodząca z Kampanii – południowego regionu Włoch. Wytwarzana jest z mleka bawolic (słynna mozzarella di bufala) i charakteryzuje się delikatnym smakiem i elastycznością. Mozzarella świetnie sprawdza się w ciepłych daniach, takich jak pizza, lasagne czy krem z pomidorów. Oczywiście możemy ją zastąpić mozzarellą popularną w Polsce – wyprodukowaną z mleka krowiego. Jeśli jednak mamy możliwość zasmakować tej prawdziwej – nie wahajmy się.
Składniki:
• Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
• Mozzarella
• Czosnek
• Oliwa
• Bazylia
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną mozzarellę (tuż przed podaniem do gorącej zupy) i zdobimy bazylią. Mozzarellę skrapiamy oliwą.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Dorodne, urodziwe, czyste i zdrowe specjały z polskich lasów

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy