Rozrywka

Pyszne ciasta bez pieczenia

Pyszne ciasta bez pieczenia
Informacja prasowa Poznań, 20 marca 2018 r. Większość osób uwielbia słodycze. Ciasta, tarty, rolady i inne łakocie doskonale sprawdzają się w roli deseru. Jednak równie

Informacja prasowa
Poznań, 20 marca 2018 r.

Większość osób uwielbia słodycze. Ciasta, tarty, rolady i inne łakocie doskonale sprawdzają się w roli deseru. Jednak równie często nie lubimy lub nie mamy czasu na przygotowywanie tych pyszności. Chcąc więc delektować się domowymi wyrobami bez konieczności rozgrzewania piekarnika, warto przygotować ciasta… bez pieczenia według przepisów ekspertów marki Sandra.
Nagrzewanie piekarnika, oczekiwanie aż ciasto wyrośnie, odpowiednio długie mieszanie, dodawanie składników w ustalonej kolejności oraz pieczenie we właściwej temperaturze to dla wielu osób kulinarna zmora, szczególnie kiedy efekt finalny nie jest wart takiego „zachodu”. Co więc zrobić jeśli nie przypominamy w kuchni Nigelli Lawson? Wykorzystać pomysłowe przepisy na słodkości bez pieczenia.

Czekoladowa tarta z wiśniami
Połączenie wiśni i czekolady to afrodyzjak znany od wielu lat. To duet, który warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.

Składniki:
Spód ciasta
• 300 g czekoladowych herbatników
• 50 g roztopionego masła
• 50 g roztopionej czekolady
• 400 g drylowanych wiśni marki Sandra
Nadzienie
• ½ l śmietanki kremówki
• 100 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
• 1 łyżeczka żelatyny w proszku

Przygotowanie:
Herbatniki razem z masłem i czekoladą blendujemy na jednolitą masę. Przygotowaną mieszanką wykładamy na formę do tarty. Delikatnie uklepujemy i formujemy dno oraz boki. Na spód ciasta wykładamy drylowane wiśnie. Wkładamy do lodówki.
250 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę, a następnie żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy zestawiamy z ognia. Pozostałą część śmietanki ubijamy mikserem (musi być mocno schłodzona). Kiedy masa z czekoladą ostygnie powoli dodajemy ją do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy na spód ciasta. Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy kilkoma wiśniami.
Szybka szarlotka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju ciast. Wersję z kruszonką i ubitymi białkami nie jest jednak tak łatwo przygotować. Możemy jednak wykonać ją w inny sposób, a zajmie nam to jedynie… 20 minut.
Składniki:
• 300 g herbatników maślanych
• 50 g masła
• Jabłka prażone marki Sandra
• Łyżeczka cynamonu
• Śmietanka 36%
Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy spód i boki formy do ciasta, delikatnie przyklepując. Wkładamy do lodówki. Jabłka mieszamy z cynamonem i wykładamy na ciasto. Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy i układamy jej warstwę na jabłkach.
Sernik kokosowo- ananasowy
To zupełnie nowa forma tego popularnego ciasta. Nieistotne czy lubisz, kiedy „napakowany” jest rodzynkami, czy wolisz wersję bez tego dodatku. Ten sernik przeniesie cię prosto na… rajskie wyspy.
Składniki:
• 300 g herbatników maślanych
• 50 g masła
• Szklanka wiórków kokosowych
• 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
• Aromat waniliowy
• ½ kg serka kremowego
• Ananas w kostce marki Sandra
Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Masą wykładamy formę do ciasta (spód i boki). Wkładamy do lodówki. Mleko miksujemy z serkiem i aromatem waniliowym. Na spód ciasta wykładamy masę serową, natomiast na wierzch ananasa. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Goplana Premium – ekskluzywne praliny na święta

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy