Przepis na jesienne muffiny z suszoną żurawiną
Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.
Czego potrzebujemy
? ok. 300 g mąki pszennej
? ok. 160 g cukru
? 2 łyżek kakao
? ok. 75 g mlecznej czekolady
? ok 75 g gorzkiej czekolady
? szklanki suszonej żurawiny
? 2 łyżeczek proszku do pieczenia
? ok. 80 g roztopionego masła
? dużego jajka
? 3/4 szklanki mleka
? papieru do pieczenia
Jak przygotować ciasto?
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy mokre i suche składniki ? pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
Jak upiec idealne muffinki?
Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek ? foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia ? wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni.