Żywność

Przepis na uroczysty obiad – gęsina w roli głównej!

Przepis na uroczysty obiad – gęsina w roli głównej!
Warszawa, październik 2016 r. Przepis na uroczysty obiad? – gęsina w roli głównej! Przygotowanie świątecznego obiadu wymaga doboru odpowiednich produktów, które nadadzą daniom wykwintny charakter.

Warszawa, październik 2016 r.

Przepis na uroczysty obiad? – gęsina w roli głównej!

Przygotowanie świątecznego obiadu wymaga doboru odpowiednich produktów, które nadadzą daniom wykwintny charakter. Gęsina w aromatycznych przyprawach podana jako danie główne to propozycja, która zachwyci oryginalnością wszystkich domowników. Swój autorski przepis na udka gęsie duszone w sosie własnym zdradza nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Gęsina i dania z jej wykorzystaniem należą do tradycyjnych polskich potraw. Podawana zazwyczaj na wyjątkowe okazje, na przykład na Świętego Marcina, stanowi doskonałą propozycję na rodzinny obiad. Ze względu na jej wartości odżywcze warto, aby częściej gościła w menu. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, pozytywnie wpływa na zdrowie. Z dodatkiem warzyw stworzy ciekawe danie, a jej delikatne mięso przypadnie do gustu nawet najmłodszych domownikom. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski proponuje przygotowanie udek gęsich duszonych w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.

Przepis Adama Chrząstowskiego na udka gęsie duszone w sosie własnym
Udka gęsie duszone w sosie własnym
 4 udka gęsie ok 300g każde
 1 łyżeczka Czosnku mielonego Appetita
 1 łyżka Majeranku Appetita
 1 łyżka Suszonej natki pietruszki Appetita
 1 łyżka Papryki słodkiej Appetita
 1 1/2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Appetita
 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.

A to już wiesz?  Drugie śniadanie – co włożyć dziecku do plecaka?

Smacznego!

Czosnek mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Majeranek Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Suszona natka pietruszki Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy