Mielone Przepisy kulinarne Przyprawy

Soczyste mielone mięso

Soczyste mielone mięso
Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, sosu do makaronu itd. Marka Appetita zachęca do przygotowania własnej mieszanki i skorzystania z przypraw dedykowanych właśnie

INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, 26 października 2021 r.

SOCZYSTE DOMOWE MIELONE
Jak zrobić własną mięsną mieszankę, idealnie ją przyprawić i oryginalnie przyrządzić – podpowiada marka Appetita
Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, sosu do makaronu itd. Marka Appetita zachęca do przygotowania własnej mieszanki i skorzystania z przypraw dedykowanych właśnie mielonemu.

Gotowe mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.

Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny. Najlepszą bazą jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze – łopatka i szynka oraz nieco kleistej wołowiny (pręgi, udźca, karku). Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.

Soczysta mielona mieszanka I

Składniki:
1 kg karkówki
½ kg szynki wieprzowej
½ kg łopatki wieprzowej
½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
20–30 dag surowego boczku wieprzowego.

Soczysta mielona mieszanka II

Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 kg łopatki wieprzowej
½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.

Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to
w oryginalnym wydaniu! Pomogą w tym przyprawy i mieszanki Appetita.

 

Faszerowane kotlety w boczku

Składniki:
50 dag domowego mielonego mięsa
2 jajka
100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
4 łyżki tartej bułki
łyżka smażonej cebulki
łyżeczka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita
25 dag pieczarek, drobno pokrojonych
łyżeczka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startej mozzarelli
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego
olej do smażenia

Wykonanie: mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.

 

Orientalne pulpeciki

Składniki:
50 dag mielonego mięsa
jajko
100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
czerstwa minichałka
mleko do namoczenia
½ łyżeczki ziaren Kolendry Appetita
łyżka Czosnku granulowanego Appetita
łyżka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita
szczypta cukru
olej sezamowy do smażenia
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu BBQ
łyżka ziaren sezamu
kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie: minichałkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z chałką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.

 

Zupa gołąbkowa

Składniki:
łyżka masła
cukrowa cebula, posiekana
50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
50 dag mielonego mięsa
puszka krojonych pomidorów bez skóry
ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu
150 g ryżu
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
Przyprawa do mięsa mielonego Appetita
Przyprawa do gołąbków Appetita

Wykonanie: W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.

 

A to już wiesz?  Intrygujący jak imbir

 

Przyprawy Appetita idealne do dań z mięsa mielonego:

• Przyprawa do mięsa mielonego, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
• Przyprawa do gołąbków, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
• Czosnek granulowany, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

Producent: Colian Sp. z o.o.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy