Rozrywka

Warzywa i owoce – na szczęście, Przepisy szefa kuchni Marcina Budynka

Warzywa i owoce – na szczęście, Przepisy szefa kuchni Marcina Budynka
Przepisy szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście” Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek Składniki (dla

Przepisy szefa kuchni Marcina Budynka, ambasadora kampanii
„Warzywa i owoce – na szczęście”

Burger wołowy na plackach z cukinii z keczupem z jabłek

Składniki (dla 4 osób):

• 600 g mięso wołowego mielone (1:1 szponder i zrazowa)

Przyprawy do mięsa:
• sól, pieprz
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 3 łyżki wody
• 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Placki z cukinii:

• 500 g cukinii
• 1 cebula szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 1 jajko
• 2 łyżki (20 g) mąki
• sól, pieprz
• ½ łyżeczki kuminu
• 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego (do smażenia)

Keczup jabłkowy:

• 200 g jabłek
• 100 g cebuli
• 80 g koncentratu pomidorowego
• ½ szklanki wody
• 20 g cukru brązowego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
• sól, pieprz
• 2 łyżki (16 g) oleju rzepakowego do smażenia

Dodatkowo:
• 120 g sałaty masłowej lub rzymskiej
• 150 g pomidora
• 80 g cebuli czerwonej
• 4 łyżki (100 g) jogurtu naturalnego gęstego

Sposób wykonania:

Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wodą. Wyrabiamy przez ok 5 min., a następnie formujemy burgery i zostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 15 min.

Obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzany olej wkładamy wszystkie składniki keczupu, dodajemy przyprawy i dusimy ok. 20 min. aż smaki się połączą. Na koniec keczup przecieramy blenderem na gładką masę.

Cukinię i cebulę szalotkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, a czosnek drobno rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki na placki mieszamy w misce. Formujemy placki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Po usmażeniu odsączamy z placków nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillowa, na której smażymy burgery wcześniej posmarowane z dwóch stron olejem i grillujemy – ok. 2-3 min. z każdej strony, w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.

A to już wiesz?  Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur BIO

Prezentacja: Placki z cukinii smarujemy jogurtem, układamy na nich sałatę, burgera i pocięte w plastry warzywa, kolejno przykrywamy pozostałymi plackami. Keczup z jabłek podajemy osobno.

Sałatka tabulah z pieczonymi paprykami, grillowanym bakłażanem i wiśniami

Składniki (dla 4 osób):

• 1 szt. papryki czerwonej
• 1 szt. papryki zielonej
• 200 g bakłażana
• 100 g cebuli
• 100 g wiśni
• 150 g kaszy kuskus
• 400 ml bulionu warzywnego
• 1 pęczek zielonej pietruszki
• olej do smażenia

Sposób wykonania

Papryki pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, ok. 10 min. Następnie przekładamy do foliowego worka i szczelnie zwijamy. Po ok. 10 min wyciągamy papryki z woreczka i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a następnie tniemy w drobną kostkę.

W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pociętą w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Bakłażana tniemy w plastry o grubości 1 cm i solimy. Po 15 min. wycieramy plastry bakłażana ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy je olejem i grillujemy po ok. 3 min. z każdej strony.

Cebulę przekładamy do szklanej miski, dodajemy paprykę, wydrążone wiśnie i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy gorący wywar,
a następnie szczelnie przykrywamy miskę folią aluminiową. Po ok. 5 min. kasza jest gotowa.

Prezentacja: na plastry bakłażana układamy sałatkę z kuskusem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy