Żywność

SUPPLI’

SUPPLI’
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma dla Was idealny przepis na włoski obiad. Skusicie się na ciepłe, sycące, pełne aromatycznych smaków

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma dla Was idealny przepis na włoski obiad. Skusicie się na ciepłe, sycące, pełne aromatycznych smaków danie?

SUPPLI’

Składniki:
• 500 g ryżu
• 150 g mielonego mięsa wołowego
• 60 g wątróbek drobiowych
• 200 g mozzarelli
• 50 g suszonych fig
• 2 średnie jajka
• 400 g passaty pomidorowej
• 1l bulionu mięsnego
• 120 g sera Grana Padano
• ½ cebuli
• 50 g masła (+ 30g)
• 100 ml białego wina
• 2 łyżki oliwy extra virgin
• Sól, pieprz

Na panierkę i do smażenia:
• Bułka tarta
• 2 jajka
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Zaczynamy krojąc na duże kawałki wątróbkę drobiową. Na patelni rozpuszczamy maso i oliwę, wrzucamy cebulę i mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę.
Podsmażamy przez kolejne 5 minut, zalewamy winem i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu do momentu, w którym sos się nie zagęści.

Kiedy sos będzie gotowy dodajemy ryż i, często mieszając, doprowadzamy go do wrzenia, dodając w razie potrzeby bulionu mięsnego. Risotto ma być bardzo gęste!

Wyłączamy ogień i dodajemy masło i starty ser Grana Padano. Całość dobrze mieszamy i dodajemy 2 ubite jajka. Znów mieszamy, po czym przekładamy mieszankę na duży, płaski talerz/tackę i czekamy, aż całkowicie ostygnie.

W międzyczasie kroimy na kawałki mozzarella i odcedzamy ją na sitku tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy ryż wystygnie formujemy suppli’ biorąc mokrymi dłońmi odrobinę mieszanki, której nadajemy okrągły kształt; do środka suppli’ wkładamy kilka kawałeczków mozzarelli i dobrze zalepiamy.
Uformowane suppli’ obtaczamy ubitym jajkiem i bułką tartą. Teraz smażymy je w dużej ilości rozgrzanego do przynajmniej 180°C oleju, obsmażając je ze wszystkich stron; powinny być mocno zrumienione. Po usmażeniu wykładamy je do odcedzenia na papierze kuchennym i podajemy gorące.
Smacznego!

A to już wiesz?  Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6.Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy