Rozrywka

Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy

Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy
Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że

Trzy przepisy na pyszne kanapki do szkoły i pracy
Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że na śniadanie Polacy najchętniej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), a 35% sięga po parówki . Przygotowaliśmy dla Was trzy smakowite kanapkowe propozycje, które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole i pracy.

Znane przysłowie: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”, niesie w sobie wiele prawdy. Regularne jedzenie śniadań ma np. duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi i na dobre samopoczucie i zdrowie. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań.
Z tego powodu uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Często podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Dlatego poranne posiłki powinny zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.
– Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się wędliny w plastrach, w niewielkich opakowaniach 50 g – poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Małe, praktyczne porcje można zjeść od razu lub w ciągu jednego dnia, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce, a tym samym ograniczając marnowanie żywności – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

3 PRZEPISY NA PYSZNE KANAPKI

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki
Składniki:

– kilka kromek żytniego chleba tostowego
– kilka liści sałaty lollo lub masłowej
– opakowanie szynki drobiowej ZM Pekpol w plastrach (50 g)
– pomidor
– ogórek
– kilka plastrów sera żółtego
– pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

A to już wiesz?  Ramen, miso czy zupa pho? Orientalne zupy, których jeszcze nie próbowałeś

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem
Składniki:
– kilka kromek chleba razowego
– opakowanie salami mix ZM Pekpol w plastrach (150 g)
– kilka plastrów żółtego sera
– sałata masłowa
– pomidor
– pieprz i sól do smaku
– czerwone pesto
Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.
Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami
Składniki:
 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
 4 kromki ulubionego pieczywa
 olej rzepakowy tłoczony na zimno
 1 ząbek czosnku
 ulubione dodatki do kanapek
 oliwki
 rukola
 marynowana papryka peperoni
 jajko
 papryka
 pomidory
 ser
 bazylia
 szynka kurpiowskie specjały
 sałata

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Więcej na www.pekpol.pl

O firmie:
ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Szwecja, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie i grube, kabanosy, parówki, wędliny podrobowe, wyroby blokowe oraz wyroby bezmięsne. Znaną i cenioną marką przez konsumentów są Kurpiowskie Specjały, Paryżanki czy linia produktów warzywnych – Dziarskie Jarskie. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie i produkty zaspokajające potrzeby konsumentów.
Więcej na: www.pekpol.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy