Rozrywka

Idealny burger w trzech krokach

Idealny burger w trzech krokach
Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego,

Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni.

Przy zachowaniu trzech głównych zasad, w domowym zaciszu możemy wyczarować naprawdę smacznego burgera – w sam raz na przekąskę
w czasie zbliżającego się sezonu grillowego.

Krok 1: Mięso – serce burgera

Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku. Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone
w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki.

Krok 2: Maślany smak, chrupiąca skórka

Choć w sklepach bez trudu znajdziemy gotowe bułki do burgerów, żadne z nich nie zastąpią domowego, chrupiącego wypieku z sezamową posypką. Bułka do burgera nie może być zbyt puszysta, powinna mieć nieco zbitą strukturę i najlepiej, by była maślana. Jak je przyrządzić?
Z pomocą przyjdzie nam wielofunkcyjne urządzenie Thermomix®
i platforma z przepisami Cookidoo®, na której znajdziemy przepis na szybkie, maślane bułki w sam raz do burgerów. Urządzenie Thermomix® w pięć minut wyrobi ciasto, z którego po zaledwie kwadransie w piekarniku uzyskamy mięciutkie, zarumienione bułki do burgerów.

A to już wiesz?  „Chrupnij kasę” w loterii wafli Familijnych!

Krok 3: Dodatki z charakterem

Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora
i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta
i domowej, maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków. Doskonałą propozycją dla miłośników zarówno amerykańskich burgerów jak i meksykańskich smaków będą burgery z chorizo, guacamole i granatem. Przepis na nie znajdziemy w najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę. Z przepisem zawartym w nowej książce, krok po kroku przygotujemy pomidorową salsę, która wraz
z guacamole stanowić będzie dodatek do idealnego, domowego burgera.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy