Przepisy

Włoski makaron domowy – miłość na całe życie

Włoski makaron domowy – miłość na całe życie
29.06.2016, Warszawa Informacja prasowa Włoski makaron domowy – miłość na całe życie Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz

29.06.2016, Warszawa
Informacja prasowa

Włoski makaron domowy – miłość na całe życie

Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To automatyczne skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron praktycznie codziennie. Danie powszednie? Może i tak, ale diabeł tkwi
w szczegółach.

Najczulsze i największe emocje wzbudza u Włocha makaron domowy, przyrządzony z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem ze świeżych pomidorów lub posypany samym parmezanem. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, która we Włoszech jest równie oczywista jak oddychanie. Makaron domowy, czyli pasta fresca, jest najczęściej przygotowywany przez gospodynie blisko związane z tradycją i kultywujące na co dzień odwieczne zwyczaje kulinarne. Pasta fresca wymaga czasu, skupienia, a nawet kontemplacji, czego mieszkańcy dużych aglomeracji zdecydowanie mają jak na lekarstwo. Jednak na fali zainteresowania ruchem slow food (zapoczątkowanym już 30 lat temu przez Carlo Petriniego) i wpisującą się weń ideę slow life, czyli potrzebą powrotu do bardziej spokojnego i zrównoważonego stylu życia, umiejętność własnoręcznego przygotowania świeżego makaronu okazuje się niezwykle cenna.

„Rozróżniamy dwa rodzaje świeżego makaronu – jajeczny i klasyczny – bez użycia jaj. Wersja z jajem jest bardziej odżywcza i ma piękny, intensywnie żółty kolor. Taki makaron wspaniale prezentuje się i wyśmienicie smakuje podany jako lasagne z mięsno-pomidorowym sosem, tagliatelle z warzywami czy też pappardelle z sosem na bazie dziczyzny.” – mówi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Gwarancją udanego makaronu jajecznego są proporcje, o których należy zawsze pamiętać. Wedle klasycznego i tradycyjnego przepisu na każde 100 g mąki typu 0 należy dać 1 jajko o wadze ok. 55-60 g. Do wyrobienia ciasta nie potrzeba ani kropli płynu, ani soli. Aby zapobiec ewentualnemu przesuszeniu ciasta, można użyć dodatkowych jaj lub samych żółtek.

A to już wiesz?  Przepis na herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

Do makaronu bez użycia jaj, jako element spajający, wykorzystuje się wino lub bulion (w niektórych regionach), a czasem mleko krowie. Do kategorii pasta fresca zaliczamy również gnocchi di patate, czyli kluseczki podobne do polskich kopytek. W tym przypadku kluczowym składnikiem są ziemniaki, które im starsze, tym lepsze, gdyż zawierają mało wody i są odpowiednio mączyste. Świeży makaron domowy można podawać na wiele sposobów i w różnych wersjach kolorystycznych. Spośród najbardziej powszechnych i atrakcyjnych wizualnie naturalnych barwników warto wymienić szpinak, buraki, atrament z kałamarnicy, pomidory. „Moim faworytem są właśnie buraki i atrament z kałamarnicy, czyli nero di seppia. Nadają ciastu piękny kolor i smak. To fantastyczne połączenie.” – zachwyca się Marco Ghia i podaje swój autorski przepis na:

Cappellacci barwione atramentem z kałamarnicy z makrelą

Składniki (na 2 rodzaje ciasta):
200 g mąki typu 0
100 g mąki z pszenicy durum
1 woreczek z atramentem z kałamarnicy
3 jajka

200 g mąki typu 0
100 g mąki z pszenicy durum
100 g pure’ z buraków (wcześniej pieczonych przez 2 godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku)
1 jajko

500 g wędzonej makreli
skórka z jednej cytryny
300 g ricotty
100 g cebuli dymki
30 g mięty
10 g kolendry

Sposób przygotowania:
Wyrabiamy ciasto na oba rodzaje makaronu i zawinięte w folię odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Oczyszczamy i przygotowujemy rybę. Mieszamy ją z ricottą i resztą składników, wcześniej bardzo drobno poszatkowanych (cebulę wcześniej podsmażamy). Rozwałkowujemy makaron i formujemy cappellacci, które gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Doprawiamy oliwą extra vergine i posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!

Jeśli chcecie opanować sztukę wyrabiania świeżego makaronu, Akademia Kulinarna Whirlpool

w Warszawie zaprasza na warsztaty pod okiem Marco Ghia. Pierwsze spotkanie po wakacjach – 27 sierpnia – będzie poświęcone właśnie pasta fresca.

Warsztaty

Jakość pracy i gwarancję efektu zapewniają nowoczesne i niezawodne urządzenia do zabudowy marki Whirlpool wyposażone w 6-ty Zmysł – inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność, doskonałe rezultaty oraz niezwykle prostą obsługę przy możliwie najniższym zużyciu wody, energii elektrycznej i czasu. Szeroka gama sprzętów do zabudowy marki Whirlpool (piekarniki, kuchenki mikrofalowe, płyty indukcyjne, zmywarki, chłodziarko-zamrażarki) to innowacja, doskonałe wzornictwo oraz intuicyjna obsługa.

A to już wiesz?  Przepis na deser z banana, nektaryny i kiwi

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym
w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są
w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy