Przepisy

Przepis na aromatyczne spaghetti z pieczarkami

Przepis na aromatyczne spaghetti z pieczarkami
Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego

Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku

Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

? 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly

? 250 g pieczarek

? 1 cebula

? 2 ząbki czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )

? 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

? 300 ml passaty pomidorowej

? 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )

? Suszona lub świeża bazylia – pół łyżeczki

? Suszony lub świeży majeranek – łyżeczka

? parmezan do posypania

? pieprz

? sól

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Smacznego

www.3pauly.pl

A to już wiesz?  Tłusty czwartek 2017, 23 lutego

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy