Rozrywka

Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu

Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu
Informacja prasowa Łódź, 20 listopada 2017 r. Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin

Informacja prasowa
Łódź, 20 listopada 2017 r.

Hummus – czyli przysmak prosto z Kuchni Bliskiego Wschodu

Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin strączkowych, ziół i aromatycznych przypraw. Jednym z przysmaków, który króluje w bliskowschodnim menu jest hummus – czyli pasta z cieciorki połączona z kremem sezamowym. Jej delikatny smak sprawdzi się podczas przyrządzania codziennych posiłków.

Hummus to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna na całym świecie. Przyrządza się ją z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Hummus jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który na długo zapewnia uczucie sytości. To potrawa, którą można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach.

Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
 200 g makaronu spaghetti
 2 łyżeczki oleju
 300 g pomidorków koktajlowych
 100 g tartego parmezanu
 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
 3 ząbki czosnku
 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
 3 garści zielonych oliwek
 garść lici świeżej bazylii
 sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

A to już wiesz?  Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy