Herabta

Jakie odmiany herbaty uprawia się w Indiach?

Jakie odmiany herbaty uprawia się w Indiach?
Informacja prasowa Poznań, 6 czerwca 2017 roku Jakie odmiany herbaty uprawia się w Indiach? Indie produkują ponad miliard kilogramów herbaty rocznie, co daje im drugie

Informacja prasowa
Poznań, 6 czerwca 2017 roku

Jakie odmiany herbaty uprawia się w Indiach?

Indie produkują ponad miliard kilogramów herbaty rocznie, co daje im drugie miejsce na świecie. Tym samym są odpowiedzialne za 12% globalnej uprawy. Już od 1840 roku herbata jest regularnie transportowana z Indii do Europy drogą morską. Dwie wiodące odmiany pochodzące z tego regionu to cieszące się dużą popularnością Assam oraz Darjeeling. Eksperci Ahmad Tea London przybliżają ciekawostki dotyczące ich produkcji oraz historii.

Assam
Największy obszar produkcyjny zwany Assam, zlokalizowany na około 532 tys. ha, znajduje się na północnym-wschodzie kraju. To również największy pojedynczy region uprawiania liści tego doskonałego naparu na całej kuli ziemskiej. Ze względu na zmieniające się warunki atmosferyczne, herbatę produkuje się tu w określonych porach. Liście najlepszej jakości pozyskuje się od maja do czerwca. Herbata Assam ceniona jest za charakterystyczny, mocny i bogaty smak oraz głęboki kolor. Jest ona głównym składnikiem mieszanki English Breakfast Ahmad Tea London.

Darjeeling
Drugi obszar w Indiach znany z doskonałej jakości herbaty to Darjeeling. Napar o tej samej nazwie, koneserzy określają mianem „szampana wśród herbat”. Uprawy w tym regionie znajdują się na stromych zboczach u podnóży Himalajów. Herbaty jest tutaj znacznie mniej, ma delikatniejszy smak, jasnozłoty kolor i charakterystyczny posmak muskatu.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.

A to już wiesz?  Aromat świąt ukryty w herbacie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy