Rozrywka

Położył się Dyzio na łące czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom

Położył się Dyzio na łące czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom
Warszawa, 10 września 2019 r. Informacja prasowa Położył się Dyzio na łące… czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom „Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są

Warszawa, 10 września 2019 r.
Informacja prasowa

Położył się Dyzio na łące… czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom

„Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są z waniliowego kremu… a te różowe – że to nie lody malinowe…”. Kto z nas jako dziecko nie chciał, chociaż na chwilę zamienić się w Dyzia Marzyciela z wiersza Tuwima i móc delektować słodkościami dosłownie na wyciągnięcie ręki? I chociaż nie zanosi się, że w najbliższym czasie niebo zamieni się w tort czekoladowy, to dlaczego jako już dorosły, nie dać upustu swojej dziecięcej fantazji?

„Bujanie w obłokach” traktowane jest przez niektórych jako marnowanie czasu. Czy aby na pewno? Przecież taka chwila wytchnienia pozwala spojrzeć z innej perspektywy na nasze życie i cele, do których dążymy. Marka Delecta zachęca, by bez krępacji dać upust swojej fantazji i obudzić wewnętrzne dziecko. Czasem warto zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i zastanowić się nie tylko nad naszymi pragnieniami, ale też nad tym, o czym marzą osoby z najbliższego otoczenia. Mały, drobny gest w postaci słodkiego poczęstunku może być dobrym początkiem interesującej rozmowy o naszych oczekiwaniach, planach czy głęboko skrywanych marzeniach. Marka Delecta zdradza kilka szybkich przepisów na fantazyjne słodkości.

Brownie z białą masą kokosową i malinami
Ciasto:
• 1 opakowanie brownie Delecta
• 3 jaja
• 150 g oleju
Masa czekoladowa:
• 1 jajo
• 75 g margaryny
Nadzienie:
• 1 tabliczka białej czekolady
• 120 ml śmietany kremówki
• 100 g wiórków kokosowych Bakalland
• 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
• 200 g malin
Dekoracje:
• kilkanaście dodatkowych malin
Maliny to dobry dodatek do brownie – swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.
Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondlu, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy, a następnie dokładamy wiórki kokosowe, cukier smak kokosowy Delecta i maliny. Całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę rozkładamy na wierzchu upieczonego ciasta i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Upieczone brownie dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami.
Kokosowo-malinowa masa przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom. Najmłodsi na pewno pomogą w dekoracji ciasta, a potem – w jego pałaszowaniu. 🙂

A to już wiesz?  Złoty deser, Jabłkowe Crumble z Granolą Gold Sante

Kruche patyczki perskie
Składniki:
• 150 g miękkiego masła
• 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
• 120 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 2 szczypty soli
• 2 szczypty proszku do pieczenia Delecta
• Fajne pisaki XXL Delecta
• 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Kruche patyczki to świetny pomysł na deser w stylu finger food, przy którego tworzeniu dzieci będą miały ogrom zabawy! Zatem do dzieła!
Na początku przesiewamy mąki i sól. Masło ucieramy z cukrem smak migdałowy Delecta na puszysty krem. Miksując, stopniowo wsypujemy mąki, sól i 2 szczypty proszku do pieczenia. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką około 1 cm i wyciskamy ciastka (około 7 cm) na blachę wyłożoną papierem. Gotowe formy pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu), do lekkiego przyrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastkami i pozostawiamy na 5 minut. Równocześnie przygotowujemy polewę Delecta według instrukcji na opakowaniu i razem z Fajnymi Pisakami XXL zdobimy ciastka.
Gotowe ciasteczka przekładamy do miseczki. Smacznego!

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem
Ciasto:
• 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
• 2 jaja
• 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
• 100 ml oleju
Nadzienie:
• 1 opakowanie budyniu jaglanego smak waniliowy Delecta
• 350 ml mleka
• 2 łyżki cukru
• 50g masła
• ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
• 80 ml wody
• 4 szczypty soli
Dekoracja:
• kilka pistacji Bakalland
Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Tym razem marka Delecta proponuje babeczki z budyniem i słonym kajmakiem.
Na początku przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowych babeczek miksujemy z jajami, olejem, jogurtem. Masę przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. W tym czasie gotujemy budyń jaglany w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Następnie całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do schłodzenia. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak i dekorujemy pistacjami.
Takie eksperymenty otwierają nasze kubki smakowe na totalnie nowe doznania. Nawet największy fan słodkości w czystej postaci na pewno da się skusić na to genialne słodko-słone połączenie!

A to już wiesz?  Majówkowe grillowanie – co wrzucić na ruszt?

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.

Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl

Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy