Żywność

Pomysł na świąteczny barszcz

Pomysł na świąteczny barszcz
Informacja prasowa 8 grudnia 2014 r. Pomysł na świąteczny barszcz ? nowość z serii Dania Babci Zosi Szaleństwo przedświątecznych zakupów, pakowanie prezentów, ubieranie choinki, a

Informacja prasowa
8 grudnia 2014 r.

Pomysł na świąteczny barszcz ? nowość z serii Dania Babci Zosi

Szaleństwo przedświątecznych zakupów, pakowanie prezentów, ubieranie choinki, a do tego jeszcze świąteczne porządki i gotowanie? Jednym słowem prawdziwe wyzwanie. Jeśli lista zadań jest za długa, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, które pozwolą zaoszczędzić czas i delektować się wigilijnymi potrawami smakującymi jak domowe.

Przedświąteczny wir przygotowań Święta, które znamy z bajek, filmów czy książek, kojarzą się przede wszystkim
z relaksem, miłymi spotkaniami z rodzinąi pysznym jedzeniem. Przedświąteczny czasw idealnej wersji to z kolei moment, gdy bez pośpiechu kupujemy prezenty, przygotowujemy dekoracje świąteczne i wspólnie udajemy się po choinkę.

W rzeczywistości, zamiast cieszyć się atmosferą zbliżających się Świąt, nierzadko jesteśmy zmęczeni i zabiegani. I nawet jeśli nie planujemy tradycyjnej wigilijnej wieczerzy, składającej się z 12 potraw, to lista dań do przygotowania jest naprawdę długa. Na niej na pewno nie może zabraknąć murowanej pozycji, jaką jest barszcz czerwony z uszkami.

Barszcz wigilijny według receptury Babci Zosi
Przepisów na wigilijny barszcz jest mnóstwo. Jedni gotują tę zupę dzień przed, inni w wigilijny poranek, a miłośnicy tradycyjnej receptury na zakwasie buraczanym, rozpoczną przygotowania nawet tydzień wcześniej! Niezależnie od przepisu, obieranie i gotowanie buraków, jest niezmiennie zajmującei pracochłonne. Aromatyczny barszcz można jednak przygotować dużo łatwiej. Dla zapracowanych czy zabieganych firma SyS przygotowała nowość – barszcz czerwony z serii Dania Babci Zosi. Podobnie jak inne produkty firmy SyS, zawiera on wyłącznie naturalne składniki, bez dodatku substancji chemicznych.

Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Suszone buraki wsypujemy do litra zimnej wody, dodajemy łyżkę masła lub oleju do smaku i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy specjalnie dobraną kompozycją ziół i przypraw, którą wcześniej wystarczy wymieszać ze szklanką wody. Całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Barszcz nabierze jeszcze bardziej intensywnego smaku, jeśli odstawimy go na co najmniej 10 minut. Klarowność i piękną, głęboką barwę uzyskamy odcedzając wywar przed podaniem. Na końcu wystarczy dodać uszka z grzybami i wigilijne danie gotowe.
Jeszcze innym pomysłem dla tych, którzy chcą jednocześnie cieszyć się smakiem tej pysznej zupy i zaoszczędzić trochę czasu są buraki suszone firmy SyS. Są to gotowe, obranei pokrojone warzywa, które zachowują walory smakowe oraz odżywcze. 100 g suszonych buraków zastępuje aż 1 kg świeżych. Jedno opakowanie wystarcza na przygotowanie2 litrów barszczu. Wystarczy je gotować przez 15 minut, dodać ulubione dodatki, a po zdjęciu z ognia, odstawić na minimum2 godziny, żeby barszcz miał okazję nabrać głębi smaku.

A to już wiesz?  Odkryj smaki jesieni – przepisy na dania z grzybami

W łatwy sposób przygotujemy więc tę wigilijną potrawę, która zachwyci aromatemi intensywnym kolorem.

Dossier produktów:

Barszcz czerwony
Skład: Buraki suszone (66%), kwas: suszony kwas mlekowy, sól, cebula suszona, marchew suszona, majeranek, czosnek, ziele angielskie, pieprz. Zawartość warzyw suszonych: min. 75%.
Masa netto: 85 g.
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Buraki suszone
Masa netto: 100 g
Sugerowana cena detaliczna: 2,59 zł

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy