Żywność

SymBIOza smaku i prostego składu

SymBIOza smaku i prostego składu
Produkty pochodzącego z ekologicznych gospodarstw coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. To bowiem jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się segmentów branży spożywczej. Czy jednak

Produkty pochodzącego z ekologicznych gospodarstw coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. To bowiem jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się segmentów branży spożywczej. Czy jednak umieszczenie na opakowaniu produktu samego przedrostka „BIO” lub „EKO” jest gwarancją prostego składu? Warto wiedzieć, w jaki sposób oznakowane są produkty, które otrzymały certyfikat jakości.
Każdy artykuł, który produkowany jest w zgodzie z rozporządzeniem Unii Europejskiej o żywności ekologicznej i Ustawą o rolnictwie ekologicznym, musi być opatrzony odpowiednim znakiem. To warunek konieczny, stanowiący potwierdzenie produkcji bez użycia sztucznych nawozów. Znajduje się on zarówno na produktach importowanych, jak i krajowych. Te ostatnie mogą być dodatkowo opatrzone oznaczeniami regionalnymi, które poświadczają m.in. zrównoważony rozwój. Jak więc rozpoznać certyfikat jakości i co on dokładnie oznacza?
Symbol euroliścia gwarancją jakości
W 2012 roku znormalizowano logo, którym oznaczana jest żywność pochodzenia ekologicznego na terenie całej Unii Europejskiej. Charakterystyczny, złożony z białych gwiazdek na zielonym tle, liść świadczy o tym, że dany artykuł został wytworzony zgodnie z normami zapisanymi w ustawie o ekologicznej produkcji, które szczegółowo określają, jakie nawozy są dozwolone oraz jaki skład powinna mieć gleba. Ten międzynarodowy symbol jest gwarancją atestowanych i przebadanych produktów. – Unijny znak euroliścia oznacza, że składniki danego produktu aż w 95% są pochodzenia naturalnego, dodatkowo nie zawierają produktów modyfikowanych genetycznie ani żadnych polepszaczy smaku. Stanowi też poświadczenie humanitarnego traktowania zwierząt oraz uprawy roślin bez wykorzystania środków o negatywnym wpływie na środowisko naturalne – mówi Marta Salwa z Działu Marketingu OSM Piątnica.
Nie wystarczy więc umieszczenie na opakowaniu samego określenia „BIO”, które bez odpowiedniego certyfikatu nie stanowi wiarygodnego źródła informacji.
Rygorystyczne warunki, prestiżowe wyróżnienie
Unijny certyfikat norm jakości przyznawany jest po przeprowadzeniu szczegółowej kontroli danego gospodarstwa. – Przynajmniej raz w roku odpowiednie, uprawnione jednostki certyfikujące sprawdzają stan gospodarstwa. Weryfikowane są wszystkie obiekty, które wchodzą w skład gospodarstwa – pola, łąki, pastwiska, a także używane w procesie produkcji urządzenia; monitorowana jest również historia prowadzonej dokumentacji. Taka procedura odbywa się w przypadku kilkudziesięciu gospodarstw ekologicznych, z których OSM Piątnica pozyskuje mleko, będące podstawą wszystkich produktów linii BIO. Jeżeli gospodarstwo spełnia wszystkie wymogi, przyznawany jest mu certyfikat zgodności, który obowiązuje przez rok. Po upływie tego okresu konieczne jest powtórzenie procedury – tłumaczy Marta Salwa. Rygorystyczne normy stanowią jedyną, oficjalnie obowiązującą gwarancję produkcji bezpiecznej dla środowiska. W rolnictwie ekologicznym dozwolone są jedynie naturalne sposoby uprawy – w tym często te, które stosowane były powszechnie w przeszłości, m.in. płodozmian. Zwierzęta muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki rozwoju – oznacza to, że np. w przypadku branży mleczarskiej w lecie krowy karmione są świeżą trawą i naturalnymi paszami o określonym składzie, natomiast zimą – sianem pochodzącym z własnych, ekologicznych gospodarstw. Dzięki temu produkty BIO cechuje prosty skład, a pochodzenie każdego z użytych w procesie produkcji komponentów można w łatwy sposób zweryfikować.
Świadomy wybór
Jakich informacji, poza symbolem euroliścia, warto szukać na opakowaniach produktów ekologicznych? Dane, które powinna zawierać etykieta, są również ściśle określone. Stanowią dodatkowe potwierdzenie dla konsumenta, że produkt spełnia wysokie normy jakości. – Każdy certyfikowany artykuł z kategorii BIO musi zawierać szereg danych. Warto szukać znajdujących się na etykiecie informacji z nazwą jednostki certyfikującej oraz producenta. Powinien być umieszczony także znak identyfikacyjny konkretnej partii towaru – dodaje ekspert OSM Piątnica. Dzięki ujednoliceniu sposobu oznaczania produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw, bez trudu można rozpoznać certyfikowane produkty nie tylko w kraju, ale także na terenie całej Unii Europejskiej. Produkty z tego segmentu są dostępne zarówno w największych sieciach handlowych, mniejszych punktach usługowych, bądź bezpośrednio u producenta. Warto dokonywać świadomego wyboru, by mieć pewność, że produkty, które trafią na nasz stół, spełniają najwyższe normy jakości.

A to już wiesz?  W 80 dni dookoła piekarnika

O firmie OSM PIĄTNICA:

OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników prowadzących gospodarstwa na Mazowszu, Kurpiach i Podlasiu. Spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność ponad 40 lat temu, od początku uznając za swój priorytet dbałość o najwyższą jakość, naturalność i innowacyjność produktów. To właśnie pasja do natury i wieloletnia konsekwencja w oferowaniu jej walorów pozwoliły firmie stać się jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie zdobywając przy tym zaufanie rzeszy konsumentów. Najlepszym tego dowodem są liczne wyróżnienia i nagrody m.in. przyznany tytuł Superbrands 2018. Marka Piątnica uplasowała się na 6. pozycji wśród najbardziej polecanych przez konsumentów marek w Polsce. Równocześnie zajęła 1. miejsce w kategorii nabiał, potwierdzając swoją silną pozycję w branży mleczarskiej.

Oferta Spółdzielni obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich takich jak Serek Wiejski, którego jest pierwszym producentem w Polsce, świeże śmietany, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia) oraz produkty fermentowane – jogurty naturalne, jogurty typu greckiego z owocami, kefiry oraz zsiadłe mleko. Piątnica to pierwsza w Polsce firma mleczarska, która wprowadziła na polski rynek Mleko Wiejskie w innowacyjnej butelce z uchwytem, świeże Mleko Ekologiczne – pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z terenów Kurpi Zielonych oraz Bez laktozy – pozbawiony charakterystycznego słodkiego posmaku, pełen witamin i wartości odżywczych świeży bezlaktozowy produkt mleczny.

Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. W związku z tym z początkiem kwietnia 2016 r. dostawcy mleka do OSM Piątnica rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Efektem tych działań było wprowadzenie przez Spółdzielnię na opakowaniach jej produktów specjalnego oznaczenia: „Bez GMO. Z mleka od krów karmionych paszami bez GMO”. Jest to dla konsumentów swoistym potwierdzeniem, że OSM Piątnica do produkcji swoich wyrobów wykorzystuje składniki wolne od genetycznie zmodyfikowanych organizmów, chroniąc naturalne środowisko.

A to już wiesz?  Morwa biała bez tajemnic

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy