Żywienie Żywność

Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu

Pyszne wege przepisy, które nie zajmą Ci wiele czasu
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie.

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, a przynajmniej na jego znaczne ograniczenie. Najczęściej kieruje nimi chęć zadbania o swoje zdrowie. Coraz więcej badań pokazuje bowiem, że dieta roślinna jest zdrowsza, a poprawnie skomponowana, wcale nie naraża nas na niedobory ważnych dla organizmu składników.
Wiele osób obawia się, że jeśli zabraknie na naszym talerzu mięsa, to posiłek nie będzie wystarczająco sycący. Brakuje również pomysłów na wartościowe dania roślinne i można odnieść wrażenie, że przygotowanie takiej potrawy będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Eksperci marki Sandra sporządzili przepisy, które pozwalają przygotować pełnowartościowy posiłek w krótkim czasie.

Buraczane kotlety
Kotlety z buraka mogą stanowić świetną bazę pysznego wege burgera, ale sprawdzą się także w towarzystwie ziemniaków i surówki podczas niedzielnego obiadu. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu, niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów.

Składniki:
• Ugotowany burak
• ½ puszki czerwonej fasoli marki Sandra
• Cebula
• Ząbek czosnku
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki oleju
• Sos sojowy
• Odrobina cynamonu
• Odrobina chili
• Pieprz
• Ziarna sezamu

Przygotowanie:
Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy obawiają się niedoborów białka. W 100 g tego produktu znajdziemy prawie 9 g białka. Dodatkowo, dania z wykorzystaniem ciecierzycy są niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu.
Składniki:
• Puszka ciecierzycy marki Sandra
• Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
• Papryka czerwona
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Kolorowy pieprz
• Różowa sól (himalajska)
• Papryka wędzona
• Papryka słodka
• Chili
• Oregano
• Szczypiorek
Przygotowanie:
Posiekaną cebulkę i czosnek szklimy na patelni. Ciecierzycę i pomidory łączymy w garnku. Powoli podgrzewając potrawę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku przyprawami. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Potrawę możemy jeść samodzielnie, z dodatkiem kaszy lub z pieczywem.

A to już wiesz?  Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Spaghetti (prawie) po bolońsku
Popularne danie kuchni włoskiej w wersji bez mięsa będzie równie pyszne. Jego przygotowanie zajmie jeszcze mniej czasu niż przyrządzenie tradycyjnej wersji, a potrawa będzie równie, jak nie bardziej, sycąca.
Składniki:
• Makaron spaghetti
• Puszka pomidorów krojonych marki Sandra
• Cebula czerwona
• 2 ząbki czosnki
• ½ puszki ciecierzycy marki Sandra
• Łyżka pestek słonecznika
• Sól, pieprz do smaku
• Listki bazylii
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do pomidorów dodajemy ciecierzycę, słonecznik oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Blendujemy wszystko, pozostawiając grudki ciecierzycy, aby sos nie był jednolity. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy makaron polewamy sosem i zdobimy bazylią.

Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce natychmiast po zbiorze trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandra są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandra, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy