Informacja prasowa Warszawa, 19 sierpnia 2015
Witaj szkoło!
Śliwka kalifornijska prezentuje smaki z klasą
Oprócz zeszytów, kredek i długopisów w tornistrze każdego ucznia powinny znaleźć się pełnowartościowe przekąski, dające energię do nauki i zabawy. Odpowiadając na potrzeby rodziców, który chcą zdrowo żywić swe dzieci, California Prune Board przedstawia „Smaki z klasą”, zestaw przepisów na smaczne i zdrowe potrawy dla ucznia, przygotowane przez znane i lubiane mamy, będące jednocześnie ekspertkami w dziedzinie kulinariów.
Początek zajęć szkolnych może być wyzwaniem dla wielu rodzin. Wrzesień to czas powrotu do czasochłonnych obowiązków, takich jak dowożenie dzieci na lekcje czy wspólnie odrabianie prac domowych. W ferworze dnia codziennego warto pamiętać także o przygotowywaniu posiłków, które uczniowie mogą zabrać ze sobą do szkoły.
„Najmłodsi spędzają obecnie coraz więcej czasu w szkole, wliczając zajęcia lekcyjne i długi pobyt w świetlicy. Z tego powodu tak ważne jest zapewnienie im co najmniej jednego większego posiłku i jednej przekąski w ciągu pobytu w szkole. Największą rolę w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych odgrywają rodzice, którzy powinni zadbać, aby ich pociechy zawsze zabierały ze sobą zdrowe posiłki na czas nauki” – mówi dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska, ekspert kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”.
Do plecaka warto zapakować zatem dziecku zdrowe i pożywne dania, które będą przyciągać nie tylko smakiem, ale także apetycznym wyglądem.
„Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych i dbałość o dietę dzieci w wieku szkolnym wpływa na wiele istotnych aspektów rozwoju zarówno fizycznego, jak i emocjonalnego. Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy obniżają poziom energii witalnej, zmniejszają zdolności do koncentracji,
a co za tym idzie może skutkować gorszymi wynikami w nauce” – mówi dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska.
Smaki z klasą
Źródłem inspiracji kulinarnej dla całej rodziny może być zestaw przepisów pt.: „Smaki z klasą”. W mini e-booku znajdują się trzy przepisy opracowane przez pasjonatki kulinariów, jednocześnie będące matkami, które świetnie rozumieją potrzebę racjonalnego żywienia swoich dzieci.
W szkolnym menu znajdują się chrupiące pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami autorstwa Mariety Mareckiej, znanej z ekranu telewizji kulinarnej Kuchnia+; rozpływające się w ustach trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską przygotowane przez Katarzynę Marcinewicz, autorkę bloga kulinarno-fotograficznego ChilliBite.pl oraz pożywny wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, komosą ryżową i kurczakiem, opracowany przez dietetyczkę Barbarę Dąbrowską-Górską. Ponadto każdy przepis wzbogacony jest informacją na temat jego wartości odżywczej.
Śmieciowe jedzenie do kąta
O potrzebie racjonalnego żywienia wśród najmłodszych mówi się już od miesięcy. Od pierwszego września br. zaczną obowiązywać nowe przepisy, które zakazują sprzedaży i reklamowania śmieciowego jedzenia w szkołach i przedszkolach. Zmieni się również menu w stołówkach i bufetach. Wśród produktów zalecanych do sprzedaży w placówkach oświatowych przez Instytut Żywności i Żywienia znajdują się m.in. suszone owoce, soki warzywne i owocowe, mleko czy też zbożowe produkty śniadaniowe.
Mini e-book pt. „Smaki z klasą – przepisy kulinarne na szkolne przysmaki ze śliwką kalifornijską” można pobrać pod adresem: http://goo.gl/N3qSB5
Patronat medialny nad e-bookiem objęła redakcja radia kulinarnego Jemradio.pl
O California Prune Board
California Prune Board reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 900 plantatorów śliwek oraz 26 firm konfekcjonujących pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa. Suszona śliwka uważana za część kalifornijskiej bogatej historii, pozostaje istotnym czynnikiem dobrobytu gospodarczego Kalifornii. Kalifornia zaopatruje 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych oraz 42 procent światowych dostaw suszonych śliwek, będącymi wygodną, zdrową przekąską, odpowiadającą na potrzeby dzisiejszego, zabieganego stylu życia. California Prune Board jest sponsorem ISNAO (Międzynarodowego Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy). Członkowie California Prune Board współpracują z IOF (Międzynarodową Fundacją Osteoporozy). Więcej informacji, przepisów i video: www.californiaprunes.pl. Śledź California Prune Board na http://www.facebook.com/sliwkikalifornijskie oraz https://instagram.com/sliwki_kalifornijskie/
Przyjaciółka z Kalifornii” – informacje dotyczące kampanii
„Przyjaciółka z Kalifornii” to kampania organizowana przez California Prune Board w Polsce. Jej głównym celem jest przybliżenie informacji na temat walorów zdrowotnych śliwki kalifornijskiej, wysokiej jakości, a także różnorodności wykorzystania tego owocu w kuchni. Kampania informacyjna „Przyjaciółka z Kalifornii” obejmie szereg inicjatyw adresowanych do konsumentów, partnerów biznesowych oraz mediów, takich jak publikacje badań, spotkania informacyjne, warsztaty kulinarne. Więcej informacji w mediach społecznościowych: facebook.com/sliwkikalifornijskie, instagram.com/sliwki_kalifornijskie oraz na stronie poświęconej śliwkom kalifornijskim: http://www.californiaprunes.pl/.