Owoce

Suszone owoce ? wartościowe czy nie?

Suszone owoce ? wartościowe czy nie?
Czy wszystkie owoce suszone są wartościowe? czy warto wprowadzić je do codziennej diety, czy może lepiej zachować umiar albo w ogóle odpuścić sobie ten sposób

Czy wszystkie owoce suszone są wartościowe? czy warto wprowadzić je do codziennej diety, czy może lepiej zachować umiar albo w ogóle odpuścić sobie ten sposób przekąski? Czy suszone owoce także konserwowane są chemią? Które są metody suszenia owoców? Które z nich są najmniej inwazyjne? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas kupowania owocowego suszu?

Suszone owoce ? wartościowe czy nie?

Suszone owoce popularne są nie tylko zimą, kiedy dostępność ich świeżych odpowiedników jest mniejsza. Często traktowane jako przekąska, dodatek do mięs lub urozmaicenie porannej owsianki zajmują się dużą popularnością, szczególnie wśród amatorów zdrowego odżywiania. Jednak czy rzeczywiście są tak zdrowe jak zwykło się uważać? Czy może trzeba na nie nieco bardziej UWAŻAĆ, wprowadzając je do naszego menu?

Suszone owoce z pewnością są o wiele zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, słodkich i tłustych przekąsek typu batony czy chipsy. Nie wolno jednak podchodzić do nich zupełnie bezkrytycznie. Zanim na stałe wpisze się ?suszki? do naszego menu warto zapoznać się w metodami suszenia owoców ? bo takowe są różne i właśnie z nich zależy, jak bardzo wartościowy, lub jak bardzo bezwartościowy produkt wybierzemy. Warto też zwrócić uwagę na sposób przetwarzania i ulepszania danego produktu w trakcie procesu wytwarzania, gdyż przemysłowa konfekcja dużej ilości z nich składa się na sztucznych metodach, wykorzystuje też szkodliwe związki chemiczne. Najpopularniejszym z nich jest dwutlenek siarki, czyli konserwant E 220, który sprawia, że suszone owoce wyglądają atrakcyjnie, mają ciemny kolor, nie składają się i na dłużej zachowują świeżość. Owoce siarkowane najłatwiej poznać na przykładzie moreli ? są one intensywnie pomarańczowe, a ich smak często pozostawia wiele do życzenia. Rozsądniej jest to wybierać produkty sygnowane znakiem ,,niesiarkowane?, w przypadku moreli owoce poddawane naturalnemu procesowi suszenia mają kolor brązowy.

A to już wiesz?  Połowa sukcesu znajduje się na talerzu! Rusza II edycja kampanii „Jedz Owoce i Warzywa – w nich największa moc się skrywa”

Najpopularniejszą metodą suszenia owoców i warzyw jest suszenie konwekcyjne – często wykorzystywane w przemyśle, ze względu na prostotę budowy i łatwą eksploatację urządzeń. Długi czas suszenia oraz wysoka temperatura prowadzą jednak do wielu niekorzystnych zmian suszonego surowca m.in. tekstury, barwy, kurczenia się, strat wartości odżywczej, w tym także zmniejszenia zawartości polifenoli i utraty właściwości przeciwutleniających. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach i owocach odgrywają istotną rolę w diecie człowieka. Wspomagają ochronę organizmu człowieka przed chorobami cywilizacyjnymi oraz procesem starzenia, wywołanych m.in. oddziaływaniem wolnych rodników na komórki(1.

Inną metodą utrwalania żywności jest liofilizacja. Polega ona na usunięciu wody z zamrożonego produktu z pominięciem procesu skraplania. Po raz pierwszy metoda ta zastosowana była na początku XX wieku i do dziś uważana jest za bardzo wartościową. Produkty liofilizowane zachowują bowiem wysoką wartość odżywczą, są zabezpieczone przed zepsuciem, a też są? mniejsze i lżejsze. To dlatego metoda liofilizacji szeroko stosowana jest przez wojsko oraz NASA. Niestety, liofilizowane owoce i warzywa w osiedlowych sklepikach czy nawet w supermarketach spotkać można dość rzadko. Wynika to po pierwsze z kosztów produkcji. Proces liofilizacji wymaga specjalistycznego i energochłonnego sprzęt, którego użycie jest niezwykle ważne. Po drugie produkty utrwalane tą formą są bardzo podatne na wilgoć. W próżniowym opakowaniu mogą przetrwać miesiące, po otwarciu jednak nie bardzo szybko się psują.

W sumy na jeszcze większą świadomość konsumentów w kwestiach dotyczących wyboru najwyższej jakości produktów, na rynku pojawiają się produkty, gotowe spełniać kryteria nawet bardzo wymagających amatorów zdrowego odżywiania. Dotyczy to zarówno warunków uprawy (produkty ekologiczne), procesu konfekcjonowania (wspomniane wyżej owoce niesiarkowane), jak również samej metody produkcji. Alternatywą dla tradycyjnego, przemysłowego suszenia owoców zdaje się być opatentowana metoda suszenia próżniowego, tzw. puffing.

Na czym on polega wyjaśnia Katarzyna Barczyk z firmy Microfood, właściciela marki Puffins, produkującego owoce suszone tą właśnie metodą.

A to już wiesz?  Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną

Puffing to suszenie metodą próżniową, czyli w podciśnieniu. W takich warunkach temperatura wrzenia wody znacznie spada, nawet do 33 stopni Celsjusza. Intensywne parowanie wody w tak niskich temperaturach pozwala wysuszyć owoce pozostawiając w nich niemalże wszystkie wartości i witaminy, które znajdują się w świeżych owocach. Owoce puffingowane posiadają więc znacznie więcej witamin, wartości odżywczych i smakowych z tych, które wysuszone zostały metodami tradycyjnymi. Co ciekawe, kształt owoców puffingowanych również zostaje zachowany a ich objętość się zwiększa, dzięki czemu otrzymujemy chrupiące, przestrzenne, duże, trójwymiarowe kawałki owoców, a nie jak do tej pory ? płaskie, małe, gumowate lub twarde, pomarszczone plasterki.

Odpowiednio suszone owoce są świetnym urozmaiceniem diety, dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych. Co istotne, witaminy dostarczane za pomocą naturalnie suszonych owoców są znacznie łatwiej przyswajalne niż te, sztucznie wytwarzane spożywane w postaci suplementów diety. Dodatkowo owoce suszone są pełne błonnika, regulującego pracę jelit, a zawarte w nich polifenole działają antynowotworowo. Wystarczy tylko uważnie czytać etykiety i świadomie wybierać produkty, które faktycznie a nie tylko pozornie przysłużą się naszemu organizmowi.

(1 – Dietrych-Szóstak D., Burda S.: Występowanie i rola przeciwutleniaczy w żywności. Biul. Inform. Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy, 1999, 11, 18-22.

Puffins.co

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy