Rozrywka

Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki

Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki
Warszawa, 9 maja 2019 r. Informacja prasowa Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś,

Warszawa, 9 maja 2019 r.
Informacja prasowa

Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem galaretki

W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę! Co zrobić z tym dodatkowym czasem? Dać się ponieść kulinarnej fantazji i stworzyć desery, na widok których twoi bliscy zadygotają z radości.

Galaretka z ananasem z kremem śmietankowo-orzechowym

Ananas potrafi wzbudzić niemałe kontrowersje – zwłaszcza gdy wykorzystywany jest w daniach wytrawnych. Na szczęście w tym deserze poczuje się jak w domu! Subtelna, orzechowa oprawa podkreśli tropikalny smak tego gruboskórnego owocu.

Składniki:
GALARETKA:
• 1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta
• 375 ml wody
• 200 g ananasa świeżego lub z puszki
KREM:
• 200 g śmietany kremówki
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 łyżka masła orzechowego
DEKORACJA:
• 1 opakowanie dowolnej posypki Decorada
• czekoladowe lub galaretkowe serduszka

Przygotowanie:
Ananasa kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i rozlewamy do pucharków, a do środka wkładamy ananasa. Deser odstawiamy do lodówki do stężenia na godzinę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, do której dodajemy cukier puder, masło orzechowe i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na wierzch każdej z galaretek i posypujemy dowolną posypką. Wykańczamy galaretkowymi lub czekoladowymi serduszkami i gotowe!

Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym

Kolejny dowód na to, że deser może być jednocześnie dygocący i… chrupiący. Lekko skarmelizowany chrust migdałowy to tylko wstęp dla ponadczasowego połączenia soczystej galaretki i słodkiej śmietanki.

Składniki:
• 1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta
• 375 ml wrzącej wody
PANNA COTTA:
• 250 ml śmietanki 30%
• 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
• laska wanilii
• 1 łyżeczka żelatyny Delecta
CHRUST:
• 3 łyżki cukru
• 60 g migdałów w płatkach Bakalland

A to już wiesz?  Czy kolor ma znaczenie? Co kryje się w barwach warzyw i owoców

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek. Odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przez około 10 minut gotujemy śmietankę z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii. Gorącą mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy. Ten lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę. Następnie na suchej patelni prażymy migdały. Zdejmujemy je i topimy na niej cukier, do momentu aż będzie płynny. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier je oblepi. Gdy ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami. Pycha!

Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą

Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich.

Składniki:
• 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
• 2 łyżeczki żelatyny Delecta
• 500 ml wody
• 1 duża gruszka
• 100 g masła kakaowego
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 duża łyżka kakao
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Gruszkę miksujemy blenderem. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą. Smacznego!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________

A to już wiesz?  Skup się na najważniejszym – świąteczne słodkości zostaw nam!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy