Rozrywka

Domowa pizza z neapolitańskim spodem na trzy sposoby

Domowa pizza z neapolitańskim spodem na trzy sposoby
Informacja prasowa Poznań, 6 marca 2018 r. Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak

Informacja prasowa
Poznań, 6 marca 2018 r.

Uwielbiana przez wszystkich, dobra zarówno na słodko, jak i wytrawnie – pizza. Ten wywodzący się z Włoch przysmak jest jednym z najlepiej znanych fast foodów na świecie. Oryginalna to ta na cienkim cieście, posmarowana sosem pomidorowym, obsypana mozzarellą i ziołami. Dzisiaj znana jest w różnych odmianach, z rozmaitymi dodatkami. Zamiast sięgać po pizzę kupioną w sklepie lub w osiedlowej pizzerii, przygotujecie ją samodzielnie, wykorzystując przepis na tradycyjny, neapolitański spód.
Podstawą każdej pizzy jest ciasto – odpowiedniej grubości i z właściwych składników. Włoska pizza jest cienka, z dobrze wypieczonymi brzegami i ciemniejszymi miejscami, przypalonymi od pieca opalanego drewnem. Poniżej przepis na typowy, neapolitański spód do pizzy oraz przykładowe dodatki.

Składniki (na ok. 5 małych pizz):
• ½ l wody
• 25 g soli
• 2-3 g drożdży
• 900 g mąki typu 00
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27°C) na 2 godziny.

Pizza hawajska
Składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Bazylia
• Ananas w kostce marki Sandra
• Kukurydza w puszce marki Sandra
• Szynka
• Tarta mozzarella
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, mozzarellę, plasterki szynki, kukurydzę i ananasa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto – kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.

Pizza z gruszką
Składniki:
• Koncentrat pomidorowy
• Bazylia
• Gruszki z puszki marki Sandra
• Orzechy włoskie
• Ser pleśniowy
• Rukola
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, ser, pokrojoną w plasterki gruszkę i posypujemy lekko rozgniecionymi orzechami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto – kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można wyjąć pizzę. Po wyjęciu kładziemy na pizzę umytą rukolę.
Pizza na słodko
Składniki:
• Krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada
• Gruszki z puszki marki Sandra
• Brzoskwinia z puszki marki Sandra
• Truskawki
• Kiwi
Przygotowanie:
Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy czekoladą. Wykładamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto – kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Dziś Światowy Dzień Hamburgera!

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy