Rozrywka

Herbaciane słodkości

Herbaciane słodkości
Informacja prasowa Poznań, 12 grudnia 2017 r. Herbata to zaraz po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. Uwielbiamy pić ją pod różnymi postaciami: na gorąco, na

Informacja prasowa
Poznań, 12 grudnia 2017 r.

Herbata to zaraz po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. Uwielbiamy pić ją pod różnymi postaciami: na gorąco, na zimno, z dodatkami, klasyczną, z mlekiem, czarną, bez cukru. Czy w takim razie możemy nasz ulubiony napój także… zjeść? Eksperci marki Akbar przygotowali kilka przepisów na desery na bazie herbaty.
Wielu dietetyków radzi, aby w momencie, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, sięgnąć po własne wypieki i przetwory, a nie zaspokajać łaknienie kupnymi słodyczami. W domowym zaciszu można przygotować smaczne, a jednocześnie zdrowe przekąski, które możemy zabrać do pracy, kontrolując w ten sposób jakość produktów, których używamy do ich przyrządzenia. Oto kilka przepisów na smakołyki o wyjątkowym, herbacianym aromacie.

Cejlońskie ciasteczka
Idealnie sprawdzą się jako „małe co nieco” po lekkim obiedzie. Delikatny maślany smak z nutą prawdziwej cejlońskiej herbaty to doskonała alternatywa dla kupnych ciasteczek.
Składniki:
• 200 g masła
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• 2 szklanki mąki
• ½ szklanki cukru pudru
• 10 g zmielonych liści herbacianych Akbar Pure Ceylon

Przygotowanie:
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby w momencie rozpoczęcia przygotowywania nie było twarde. Sól, proszek do pieczenia, cukier, zmielone fusy herbaciane i mąkę mieszamy. Powoli dodajemy do masła, cały czas wyrabiając ciasto. Całość rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wykrawamy foremkami i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 170°C.
Babeczki z polewą herbacianą
Małe, słodkie i z polewą o wspaniałym, herbacianym aromacie. Będą idealne jako przekąska w pracy czy poczęstunek dla gości. Szybkie i łatwe w wykonaniu.
Składniki na babeczki:
• 2 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki cukru
• ½ szklanki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
• 10 łyżek cukru pudru
• 4 łyżki gorącego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy w jednej misce, w drugiej mieszamy jajka, olej i mleko. Powoli dodajemy suche składniki do mokrych mieszając je ze sobą. Masę przelewamy do silikonowych foremek i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

A to już wiesz?  Cheat day z chałwą w roli głównej

Chcąc przygotować polewę ucieramy cukier z gorącą herbatą na jednolitą masę. Od razu polewamy nią ostudzone babeczki.
Muffiny z kremem herbacianym
Idealne na „większy głód”. Sprawdzą się na przykład jako śniadanie, szczególnie, jeżeli podamy je w towarzystwie kawy lub herbaty.

Składniki na muffiny:
• 120 ml mleka
• 100 g roztopionego masła
• 2 jajka
• 250 g mąki pszennej
• 170 g cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
• ½ l śmietanki kremówki
• 2 łyżki herbaty liściastej Akbar Pure Ceylon
• 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą wszystkie „mokre” składniki na muffiny. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy cukier. Następnie łączymy ze sobą mokre i suche składniki. Masę przelewamy do foremek i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Śmietankę gotujemy razem z herbatą, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiamy ją na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Obficie dekorujemy nią ostudzone już babeczki.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Wybieraj zdrowe i lokalne produkty, jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy