Rozrywka

Fiołki – jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródka

Fiołki – jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródka
Informacja prasowa Poznań, 26 marca 2018 r. Fiołki – jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródka Coraz częściej w wielu restauracjach możemy spotkać się z daniami

Informacja prasowa
Poznań, 26 marca 2018 r.

Fiołki – jadalne, wiosenne kwiaty prosto z ogródka

Coraz częściej w wielu restauracjach możemy spotkać się z daniami ozdabianymi jadalnymi kwiatami. Dzięki tego typu roślinom można stworzyć ciekawe kompozycje na talerzu, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również niesamowicie smakują. Jeśli chcemy dodać więcej kolorów naszym potrawom, to wystarczy powiększyć swój domowy ogródek o jadalne kwiaty.

Kwiaty to dekoracja, która najczęściej zdobi nasze wnętrza i ogrody. Jednak poza walorami wizualnymi, niektóre gatunki świetnie smakują i można je wykorzystać w kuchni. Jeśli uprawiamy ogródek, to warto zrobić trochę wolnego miejsca dla wiosennych kwiatów, którymi są fiołki.

Te rośliny mają piękną woń, a ich smak można określić jako słodko-kwaśny. Posiadają duże ilości witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Uprawa fiołków jest bardzo prosta i przyjemna. Warto zasiać je w towarzystwie krzewów i drzew, tak aby rosły w półcieniu. Te kwiaty idealne sprawdzą się w sałatkowej kompozycji, ponieważ smakują podobnie jak roszpunka. Świetnie pasują także do lekkich, warzywnych zup.

Przepis na zupę krem z pomidorów i ciecierzycy z fiołkiem

Składniki:
 400 g ciecierzycy marki Jasmeen
 700 ml bulionu warzywnego
 4 fiołki
 1 łyżka cukru
 400 ml przecieru pomidorowego
 ½ łyżeczki mielonej kolendry
 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 1 papryczka chilli
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 2 łyżki oliwy
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka pieprzu
 2 łyżeczki wyciśniętej limonki

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Wszystko doprawiamy solą, kolendrą, kminem rzymskim i podsmażamy przez około 4 minuty. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion warzywny, który doprawiamy cukrem oraz pieprzem i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i dwie łyżki z jej zalewy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie gotową zupę miksujemy na gładki krem i skrapiamy go limonką. Następnie ścinamy w naszym ogródku kilka fiołków, którymi dekorujemy talerze z kremem.

A to już wiesz?  Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Smacznego!
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy